09.04.2015, 23:18:15 | 0 comentarii | 2001 vizualizari
GALERIE:
FOTO
Prof. Lavinia Hulea, directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Petroşani: / „Aceşti studenţi talentaţi s-au jucat efectiv de-a demiurgii”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Ajuns la ediţia cu numărul 33, Salonul Studenţesc de Artă Religioasă este, de la an la an, tot mai căutat de studenţii din toată ţara. Anul acesta, la Petroşani, în perioada 7-17 aprilie expun în salonul de la parterul Casei de Cultură a Studenţilor din Petroşani studenţi din centrele universitare Cluj-Napoca, Timişoara, Alba-Iulia şi Petroşani, galeria fiind deschisă în fiecare zi lucrătoare, între orele 9:00-16:00. Marţi după-amiaza a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane. Zeci de picturi religioase şi alte exponate au captat interesul publicului.
Vernisajul
Sala a fost plină ochi: artişti plastici din Valea Jiului, studenţi, profesori, elevi, pensionari, preoţi şi iubitori de artă şi de frumos.
Deschiderea i-a aparţinut doamnei Lavinia Hulea, directorul casei de cultură. A urmat la cuvânt Octavian Pătraşcu, decanul de vârstă al preoţilor ortodocşi din Valea Jiului. Vorbele frumoase ale preotului Pătraşcu au fost urmate de alte idei şi gânduri frumoase, exprimate inteligent de către Marius Ghenescu, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.
Declaraţii la cald
La final am luat şi noi câteva vorbe de la câţiva dintre participanţi şi, fireşte, de la principalul organizator al evenimentului, doamna director Lavinia Hulea.
„Când vin la astfel de manifestări culturale, cum e cea de faţă, îmi aduc aminte de anii de facultate. Se vede la această expoziţie profesionalismul celor care lucrează, veniţi din centrele mari universitare, cum sunt, de exemplu, cei din Cluj şi sunt încântat de ceea ce văd. Acum, în preajma sărbătorilor, cred că este o expoziţie binecuvântare pentru toţi creştinii. Ar trebui ca zilele următoare foarte multă lume să vină şi să vadă aceste lucrări, pentru că oamenii au ce vedea, de la icoane la texte bisericeşti, broderii religioase şi alte lucruri foarte frumoase. Inclusiv foarte multe icoane pe sticlă, pictate tradiţional sau într-o tehnică mai modernă. Îi invităm pe toţi cei care iubesc pictura, arta în general, pe toţi creştinii să vină să vadă expoziţia!”, ne-a declarat profesorul şi artistul plastic Eugen Bencău.
„Expoziţia naţională de artă religioasă a pornit de la o idee simplă: artistul plastic - fie că abordează arta, fie că abordează arta sacră - este un demiurg. Pornind de la această idee am reuşit, prin invitaţii noştri, să aducem la Petroşani nişte lucrări extraordinare, care abordează tehnici absolut felurite. Este expoziţia cu numărul 33, este un număr predestinat, iar ceea ce este expus aici pe pereţi este absolut deosebit. Operele expuse sunt ale studenţilor de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca şi de la Universitatea de Vest Timişoara, dar avem şi exponate realizate de studenţii de la Casa de Cultură a Studenţilor Alba-Iulia, Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca. Îi felicit pe toţi şi pe această cale şi pot să trag o concluzie:
într-adevăr, aceşti studenţi talentaţi s-au jucat efectiv de-a demiurgii! Şi-au pus tot sufletul în aceste exponate, iar publicul din Valea Jiului are ce vedea, până vineri, 17 aprilie. Le mulţumim încă o dată şi îi mai aşteptăm pe la noi cu alte exponate”, ne-a declarat doamna director Lavinia Hulea.
Prof. Marius Ghenescu, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Departamentul „Artă Sacră”, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca ne-a mărturisit: „Mulţumesc doamnei directoare Lavinia Hulea. În urma unei activităţi desfăşurate în comun în urmă cu 3 ani, am creat un parteneriat, care, de la an la an, devine tot mai serios din punctul de vedere al numărului şi al lucrărilor expuse. Şi anul acesta am fost invitaţi, iar pentru noi, ca şi artişti plastici, dar şi pentru mine ca profesor al distinsei universităţi clujene, este un moment important de a sta alături şi în comunicare cu alte universităţi din ţară, cu artiştii plastici din aceste entităţi universitare. Este o săptămână deosebit de frumoasă, ne simţim bine la dumneavoastră la Petroşani şi să sperăm că publicul va aprecia aceste lucrări. Dintre aceste exponate, există unele lucrări pe care noi le numim deschise. Ce înseamnă asta? De câţiva ani noi încercăm să facem picturi menite să revigoreze ceea ce există, lucrările de artă bizantine, clasice, supuse unui conservatorism clasic. Încercăm să obţinem lucrări care să elibereze arta din acest tradiţionalism, care merge uşor-uşor spre repetiţie. Încercăm să venim cu ceva nou, dar care să respecte totodată regulile bisericeşti ortodoxe, esenţa şi însemnele Bisericii Ortodoxe. Asta este ca şi în muzică, în muzica clasică dacă este interpretată o piesă la infinit, la un moment dat are darul să nu mai prezinte un aşa mare interes, dar dacă i se dă în interpretare puţin sâmbure de nou, atunci readuce din nou un mare interes publicului. Uitaţi-vă ce se întâmplă la Vivaldi, la piesele lui, cel mai bun exemplu la ceea ce v-am spus. În ceea ce priveşte Petroşaniul, pot spune în încheiere că astăzi m-am simţit aproape de casă, eu sunt născut şi crescut în Hunedoara. E un oraş plăcut, frumos, interesant, o urbe de munte cu nişte peisaje încântătoare unde se merită să îţi petreci câteva zile în calitate de turist sau de pasionat al muntelui”.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|