15.04.2015,  22:25:24 | 2 comentarii | 1591 vizualizari
Chiar dacă orice acţiune a PSD de salvare a CEH este criticată aiurea-n zăcământ de pedelistul-şef de la Sindicatul „Muntele” şi de echipa sa de bocete sindicale, / Premierul Ponta luptă cu FMI pentru salvarea CEH
de Corneliu BRAN
Soluţia „viabilă” găsită de guvernanţi: privatizarea prin vinderea a 51% din capitalul social al CEH!
 
Conferinţa de presă susţinută de senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu la Petroşani marţi, 14 aprilie, a atacat trei puncte esenţiale: situaţia CEH, primul loc de muncă pentru tineri şi două iniţiative parlamentare privind, aţi ghicit, apa potabilă. Astăzi vă prezentăm cea mai atractivă poziţie a senatorului din cele trei.
 
Referitor la situaţia CEH privind datoriile imense făcute într-o perioadă relativ scurtă de timp şi încercarea FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene de a lichida această entitate energetică românească cât mai repede, senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu a declarat marţi la Petroşani că Guvernul României şi premierul Victor Ponta se opun cu îndârjire acestei cerinţe, prim-ministrul răspunzând foarte clar şi direct că va încerca să găsească cele mai bune soluţii, astfel încât pierderile lunare şi anuale să fie micşorate iar producţia de cărbune şi de energie electrică bazată pe huilă să continue mulţi ani de-acum înainte. Printre aceste soluţii de care vorbeşte Victor Ponta n-ar fi exclus să se găsească soluţia privatizării CEH, „ca o ultimă soluţie viabilă care să salveze în acest moment închiderea într-un timp scurt a tuturor minelor de huilă din Valea Jiului”, după cum a declarat senatorul Vochiţoiu.
„Vreau să vă spun că după ce troica formată din FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană a făcut o analiză şi a cerut Guvernului României lichidarea CEH şi CEO, premierul Victor Ponta, după cum bine ştiţi, s-a opus acestei cerinţe, promiţând, în schimb, că vom găsi cu toţii, cei care suntem interesaţi de aceste complexe energetice, o formulă care să ducă la diminuarea pierderilor şi creşterea producţiei (…). Am interpelat inclusiv în scris Ministerul Energiei, pe domnul ministru Gerea, iar în interpelarea scrisă de ministru ca răspuns la cele solicitate de mine reţinem câteva lucruri importante: 1. Un lucru, poate cel mai important: şi Guvernul României recunoaşte importanţa CEH nu doar din punct de vedere social, ci şi din punct de vedere economic – ceea ce e foarte important pentru că întotdeauna noi, cei din Valea Jiului, insistăm pe această componentă socială, or guvernul înţelege că CEH este şi un producător de energie important, prin Mintia şi Paroşeni se reglează întregul sistem energetic al României, care nu-i puţin lucru; 2. Guvernul României, în frunte cu prim-ministrul şi cu dl. ministru Gerea, reafirmă faptul că nu sunt de acord cu lichidarea, deşi FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană cer cu insistenţă acest lucru; 3. De la sfârşitul anului trecut pe site-ul Departamentului Energie există un anunţ de intenţie al Guvernului României cu privire la testarea interesului potenţialilor investitori privind privatizarea CEH. Deci, în acest moment Guvernul României preferă – şi bine face – lichidării complexului energetic, care ar fi un dezastru social şi economic, privatizarea lui, lucru care va însemna continuarea activităţii de producere a energiei electrice şi, implicit, a producţiei de huilă; 4. Tot ministrul Gerea ne spune în răspunsul dat că cel puţin un investitor, american, dar şi alţi investitori doresc să achiziţioneze pachetul de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al CEH.
Pentru cei care mai au dubiu cu privire la această privatizare aş vrea să spun şi eu cum am înţeles că stau lucrurile în zona aceasta, asta după ce şi eu, pe vremuri, făceam parte dintre cei care spuneau nu ne vindem ţara!… Privatizarea nu se va face ca la un agent economic de mai mică importanţă, ci se va vinde 51% din capitalul total al CEH. Deci, Guvernul României şi Statul Român nu abandonează CEH, sau nu se spală pe mâini cum greşit cred unii, doar va vinde 51% din capitalul social (…). Investitorul care aduce aceşti bani, probabil sute de milioane de euro, va avea garanţia că poate să implementeze măsurile necesare pentru rentabilizarea CEH (…). Vreau să vă mai spun că vânzarea CEH nu înseamnă abandonarea oamenilor care lucrează în el. Pentru cei care lucrează în CEH, privatizarea nu poate fi decât un lucru bun, pentru că actualele pierderi ale CEH nu sunt din cauza salariilor muncitorilor. Iar un investitor privat va pune ordine când va veni la aceste pierderi, contracte de achiziţii, alte manevre etc., de care unii din sistem azi ştiu, dar nu vor să vorbească. Iar orice investitor care va veni nu va putea decât să crească salariile muncitorilor, pentru că, să ştiţi, la ora aceasta salariile muncitorilor din cadrul CEH sunt pe ultimul loc din Europa pe ramura lor. Să nu-şi facă nimeni probleme, să nu aibă nimeni emoţii, pentru că salariile celor care într-adevăr muncesc, mai ales greu, vor creşte, nu vor scădea”, a declarat senatorul Vochiţoiu.

Comentarii articol (2 )

#1 BEBITA16.04.2015,  11:10:32
L AM INTREBA PE DL SENATOR VOICHITOIU SI PE DL DEPUTAT RAZMERITA DACA LI SE PAR CORECTE PENSIILE SPECIALE PENTRU PARLAMENTARI SI DACA MAI FAC CEVA PENTRU CA LEGEA PENSIILOR PENTRU MINERI SA FIE SCHIMBATA IN URMA CAREIA FIECARE PENSIONAR IN MINERIT PIERDE IN MEDIE 4 MILIOANE PE LUNA SI DACA LI SE PARE CORECT CA DUPA 4 ANI DE FRECAT MENTA IN PARLAMENT EI SA IA PENSIE CIT UN MINER CU 20 ANI SUBTERAN?
#2 ciobi19.04.2015,  10:12:09
daca o privatizeaza sa dus tot inchiderile vor merge pe banda rulanta punct


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
La 23 iulie a.c., preşedintele României a promulgat legea privind economia socială. Această lege va avea un rol cheie în realiz[..]
26.07.2015, 23:36   |    0 comentarii
Duminică, la invitaţia senatorului de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu, Liviu Pop – ministru delegat pentru Dialog Soci[..]
26.07.2015, 22:54   |    2 comentarii
Conferinţa de presă organizată ieri de senatorul UNPR Vochiţoiu la cabinetul senatorial a scos în evidenţă trei capito[..]
01.07.2015, 22:03   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter