16.04.2015,  21:24:48 | 4 comentarii | 2645 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Staţia de Tratare a apei Valea de Peşti. Costel Avram, directorul general Apa Serv: / „La această staţie nu s-a mai lucrat de 40 de ani. De acum, aceasta va asigura în orice moment apă de calitate cetăţenilor Văii Jiului”


de Corneliu BRAN
Operatorul regional de apă, S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., a încheiat ieri, cu succes, recepţia la ultima lucrare din cadrul proiectului integrat cu finanţare europeană. Urmează demararea lucrărilor la etapa a II-a, aşteptate cu interes de toate administraţiile locale din Valea Jiului dar şi de cetăţeni.
 
Joi, 16 aprilie, 
la Valea de Peşti-Uricani, în prezenţa prefectului de Hunedoara, Sorin Vasilescu, a primarului Uricaniului, Dănuţ Buhăescu, a viceprimarului Corneliu Braia, a şefului SHI Petroşani, Sorin Corici, din cadrul Apelor Române Jiu-Craiova, a reprezentantului Hidroconstrucţia, Vasile Chivu, director în cadrul sucursalei Banat, a conducerii S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. Petroşani, în frunte cu directorul general Costel Avram, precum şi a zeci de angajaţi ai operatorului regional de apă şi canalizare, a avut loc recepţia oficială a obiectivului „Contract VJ-CL02: Reabilitarea Staţiei de Tratare a apei Valea de Peşti şi a Captării Lazăru, Valea Jiului”. 
 
Vremea bună,
parcă de vară în mijlocul primăverii, a făcut ca acţiunea începută la orele 12:30 să fie şi mai reuşită. Nici nu avea cum să fie altfel din moment ce „uzina de apă”, cum a numit-o inginerul Cristian Ionică în cuvântul său, care alimentează 80% din populaţia Văii Jiului, de la Uricani şi până la Petroşani (inclusiv jumătate din populaţia municipiului), a căpătat „straie noi”, graţie proiectului finanţat pe fonduri europene şi derulat ca la carte de Apa Serv. Cum din 1967 şi până azi au trecut ceva ani peste bătrâna Vale a Jiului şi oamenii ei, vă daţi seama că această investiţie era mai mult decât bine­venită pentru tot ceea ce ţine de calitatea apei, de parametrii şi de tot fluxul tehnologic prin care apa este tratată ca să devină potabilă şi să ajungă apoi în casele noastre.
Pentru începutul acţiunii, directorul general Costel Avram şi toată conducerea Apa Serv, inclusiv managerul de proiect Monica Tarcea, au avut pregătită „secţiunea” discursuri, aşa cum se întâmplă de obicei la astfel de ocazii. Din partea Apa Serv au luat cuvântul directorul general Costel Avram, care a mulţumit tuturor celor care au sprijinit acest proiect, inclusiv colectivului societăţii pe care o conduce şi constructorului (celor de la Hidrotehnica), şi şeful Departamentului Producţie, Cristian Ionică, ce a prezentat mai multe date tehnice legate de această investiţie dar mai ales de „uzina de apă” de la Valea de Peşti. Din partea ofici­a­li­tăţilor locale şi judeţene au vorbit, foarte pe scurt, primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu, şi prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu. Ambii vorbitori au elogiat investi­ţia şi calitatea lucrărilor efectuate. Primarul Uricaniului a subliniat că aşteaptă cu interes începerea lucrărilor din faza a II-a a proiectului, lucrări care vor aduce o canalizare modernizată şi extinsă şi o reţea de apă potabilă demnă de secolul XXI, astfel încât cetăţenii localităţii să aibă servicii de calitate în acest sens. Nu în ultimul rând, şeful firmei constructoare care s-a ocupat de lucrări a spus că este mulţumit de ce a ieşit la final, mulţumind la rându-i celor de la Apa Serv care i-au sprijinit, inclusiv directorului general Costel Avram. După aceste discursuri s-a trecut la tăierea panglicii tricolore de către oficialităţile prezente şi directorul general al operatorului de apă, după care s-a făcut un tur al staţiei de tratare, aici Cristian Ionică intrându-şi în rolul de ghid, prezentând invitaţilor cam tot ce a ţinut de partea de flux tehnologic şi date tehnice.
 
Impresii la cald…
La final, am solicitat câteva declaraţii la cald. Fericit că încă o lucrare de investiţie cu fonduri europene a fost finalizată cu succes şi fără probleme, directorul general Costel Avram a fost scurt în declaraţii, dar a răspuns la obiect: „Mă bucur că azi am putut să particip la tăierea panglicii de la ultima lucrare din proiectul mare implementat de S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. La această staţie nu s-a mai lucrat de 40 de ani şi de-acum ea va asigura în orice moment apă de calitate cetăţenilor Văii Jiului. Asta este important, cetăţenii, ei să fie mulţumiţi şi de aceea mă bucur că am putut termina această lucrare în condiţii bune. Dacă cetăţenii vor fi mulţumiţi, pot spune că şi noi vom fi mulţumiţi, deoarece reabilitarea acestei staţii de tratare care asigură apă potabilă pentru circa 80% din abonaţi va conduce şi pentru noi la costuri mai mici de exploatare. Mulţumesc şi pe această cale colegilor mei care s-au ocupat îndeaproape de acest proiect, precum şi constructorului care a făcut o treabă bună aici”.
Ing. Cristian Ionică, şeful Departamentului Producţie din cadrul Apa Serv, ne-a declarat printre altele: „ (…) E o staţie care are o vechime de 45 de ani şi vreau să vă spun că, chiar dacă staţia de tratare a funcţionat în aceşti ani în condiţii de siguranţă, în ultimii ani ne-a fost foarte greu deoarece echipamentele, pe lângă uzura fizică, au avut şi uzura morală. În momentul de faţă tot ce aţi văzut aici este complet nou, sunt echipamente de top, prin care se monitori­zează preluarea apei din lacul Valea de Peşti, urmând apoi filtrarea apei şi toate celelalte operaţiuni, totul realizându-se în regim automat. În caz de disfuncţionalităţi, totul se poate face şi în regim manual, până la remedierea defecţiunilor (…) Foarte importantă este această investiţie şi pentru barajul de la Valea de Peşti, după cum se ştie de ani şi ani se tot vorbeşte de unele lucrări de întreţinere şi reparaţii ce trebuie efectuate la acest baraj. Dacă staţia de apă nu era reabilitată, atunci cu siguranţă nu s-ar fi putut începe lucrările acestea. Iată că, după trei ani de lucrări, avem o adevărată uzină de apă reabilitată, fapt ce va permite lucrări şi la baraj”.
În legătură cu investiţia de la Staţia de Tratare Valea de Peşti, primarul Dănuţ Buhăescu ne-a declarat: „Este o investiţie necesară, practic cei care au derulat proiectul şi-au asigurat implementarea după cum observ eu în condiţii bune şi aici mă refer la S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., în frunte cu domnul Costel Avram şi echipa tehnică din subordinea domniei sale. Noi, în afară de întâlnirile din A.D.I., nu am participat, dar ştiam că partea aceasta a proiectului va fi implementată bine. Pe noi ne mai interesea­ză acum etapa a II-a a proiectului, pentru că, deşi acum vreo opt ani de zile s-a reabilitat o parte importantă, mai există o parte importantă din oraş de reabilitat la reţele de apă şi canalizare şi înţeleg că anul acesta vor începe lucrările şi în aceste zone rămase nereabilitate. Sigur, am înţeles că undeva prin 2018 va începe o altă etapă, extinderea re­ţe­lelor spre satele componente Uricaniului, dar toate la timpul lor”.
Prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, a menţionat la finalul acţiunii următoarele: „Această investiţie e un lucru care ne bucură. Şi ne bucură orice investiţie ce ţine de Valea Jiului. Această staţie este vitală şi deserveşte momentan localităţile din vestul Văii Jiului. Important este că s-a reuşit finalizarea acestei investiţii prin fonduri europene, deoarece suma pentru investiţie era foarte mare şi dacă trebuia făcută prin fonduri proprii nu ştiu în câţi zeci de ani s-ar fi realizat. Este un lucru important şi pentru că am văzut că atât cei de la Apa Serv, beneficiarii acestei investiţii, cât şi constructorul şi autorităţile locale au specificat că această investiţie s-a realizat în condiţii optime, ceea ce înseamnă că această lucrare este un lucru deosebit pentru cetăţenii din Valea Jiului”.
Reprezentantul constructorului, Vasile Chivu, director la Hidroconstrucţia, sucursala Banat, ne-a declarat, de asemenea: „Am mai trecut prin astfel de lucrări, este a treia uzină de apă pusă în funcţiune de către echipa noastră, am mai finalizat o astfel de lucrare la Caransebeş în anul 1999 şi o alta la Reşiţa în anul 2001. Am mai încheiat azi o pagină în istoria lucrărilor noastre şi sunt fericit că am reuşit să adu­cem şi această lucrare la bun sfârşit cu bine. Deocamdată nu ştiu dacă vom mai începe sau nu alte lucrări în judeţul Hunedoara, dar ştiu că avem destule lucrări în judeţul Caraş-Severin, pe Defileul Jiului fiind în aşteptare lucrările, cel puţin la acest moment”.
„Este o investiţie foarte importantă derulată prin fonduri europene. Cu această ocazie am putut s-o finalizăm, pentru că noi, Apa Serv, şi primăriile din Valea Jiului n-am fi avut atâtea fonduri pentru această investiţie. Mulţumesc colegilor mei de la Unitatea de Implementare a Proiectelor care au fost lângă conducere şi au pus suflet în implementarea contractului”, ne-a declarat managerul de proiect, doamna Monica Tarcea.

Comentarii articol (4 )

#1 H DOI O17.04.2015,  07:09:11
CAND SE FOLOSESTE FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE PRETUL LA APA SCADE SAU RAMANE LA FEL. MINCIUNA GOGONATA CA TREBUIE MARIT PRETUL LA PRODUSUL NUMIT APA POTABILA ESTE O NESIMTIRE. BANII DE CO-FINANTARE EXISTA PENTRU PROIECTE D-L AVRAM CAND VINE CU EXPLICATII CONCRETE CUM SE STABILESTE PRETUL LA APA POTABILA ATAT CAND EI CREDIT DE LA BANCA UNDE PLATESTI DOBANDA SAU PE FONDURI EUROPENE SAU CAND PRIMARIILE PREDAU LA APASERV INVESTITIILE IN APA-CANAL?
#2 Ghiţan17.04.2015,  11:52:48
Domnule H DOI O Înţelegeţi total greşit sensul fondurilor europene. Ele se acordă pentru a finaliza anumite investiţii. Condiţia este ca respectiva firmă să poată SĂ SE AUTOSUSŢINĂ după finalizarea investiţiei. De aceea, preţul majorat al apei face parte din contractul de creditare. Dacă nu ajustezi preţul, cum prevede contractul, intri pe pierderi şi, în unele cazuri, trebuie să dai banii înapoi. Preţul la apă este moderat. Sunt în ţară sute de localităţi cu apă mai proastă şi mai scumpă. pe cap de locuitor, în Valea Jiului, se cheltuie mult mai mult pe băuturi alcoolice, decât pe apă. Şi să nu-mi spuneţi că în Vale apa cade pe noi. Apa pentru Petroşani este adusă de la peste 30 km
#3 pp17.04.2015,  12:28:48
pana ieri ce zoaie am baut?am platit apa potabila,nu?
#4 Liliana21.04.2015,  22:10:18
apa potabila? de la atatea imbunatatiri si reabilitari si modernizari vine apa atat de murdara si ruginita? asta numai potabila nu se poate numi si pe deasupra sa suportam si o marire de pret!!!!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Pe aceeasi tema
Vrând să marcheze o dată istorică, 7 aprilie 1995, pentru firma pe care atât de bine o conduce, Costel Avram, direc[..]
07.04.2015, 19:31   |    1 comentarii
Multe se mai întâmplă în ziua de azi, unele mai triste, alte mai vesele… Fără să vrem, miercuri, 25 marti[..]
26.03.2015, 20:22   |    0 comentarii
Vineri după-amiază, un grup de 38 de elevi din Petrila, toţi membri ai Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, filiala Pet[..]
22.03.2015, 19:17   |    0 comentarii
Ieri, 8 octombrie 2014, pentru S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. Petroşani a fost o nouă zi importantă din etapa a II-a a proiect[..]
08.10.2014, 20:04   |    6 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter