23.04.2015,  22:42:27 | 1 comentariu | 1147 vizualizari
În legătură cu domeniul schiabil în zona Vidra – Obârşia Lotrului şi sit-ul Natura 2000 Parâng, / Un adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu a fost săltat de DNA
de Mihaela PETROŞAN
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 22 aprilie 2015, a inculpaţilor Ion Marius Bărbulescu şi Gheorghe Deaconeasa, pentru afaceri ilegale cu terenuri forestiere. 
 
„Protagoniştii”
Ion Marius Bărbulescu, în prezent director general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, fost comisar general la Garda Naţională de Mediu (2009, 2011, 2012) şi director al Direcţiei Generale de Control a Biodiversităţii, Biosecurităţii şi Ariilor Protejate din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu (2010), este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată (8 acte materiale) şi luare de mită. 
Gheorghe Deaconeasa, administrator al unor societăţi comerciale şi fundaţii, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă în formă continuată (8 acte materiale), dare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. 
 
Mita 
După cum arată procurorii DNA, în perioada 2009-2011, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în calitate de reprezentant al unei fundaţii, a acţionat în scopul obţinerii controlului asupra unei importante suprafeţe de teren forestier situată pe raza judeţelor Vâlcea, Gorj şi Hunedoara din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potenţialului turistic al staţiunii Voineasa, judeţul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra – Obârşia Lotrului, precum şi a obţinerii custodiei şi, mai apoi, a dreptului de administrare pentru situl Natura 2000 Parâng prin intermediul fundaţiei pe care o reprezintă.
Interesul inculpatului Deaconeasa Gheorghe a fost generat de faptul că în zona respectivă deţinea direct sau prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafeţe de teren cu vegetaţie forestieră, unele amplasate în imediata vecinătate a DN7A, respectiv a lacului Vidra, a căror valoare a crescut exponenţial în contextul realizării proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra – Obârşia Lotrului.
În acest sens, Gheorghe Deaconeasa, în perioada menţionată, a promis darea de foloase şi a remis foloase, constând în materiale de construcţie şi material lemnos, manoperă, transport, în valoare de 50.228 lei, lui Ion Marius Bărbulescu.
 
Şeful corupt
Potrivit procurorilor DNA, în schimbul acestor foloase, Ion Marius Bărbulescu, prevalându-se de influenţa pe care o avea, direct şi/ sau prin organele de conducere ale unor instituţii publice a intervenit pe lângă:
- funcţionari din cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului Vâlcea şi Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Craiova, ambele structuri teritoriale al Agenţiei Naţionale de Mediu, în vederea obţinerii de către inculpatul Deaconeasa Gheorghe a unor avize de mediu necesare pentru proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de agrement in staţiunea turistica Voineasa, Judeţul Vâlcea” şi Planul Urbanistic Zonal Definitivat – comuna Voineasa (subzona A: Muntele Mioarele – Muntele Coasta Benghi; subzona B: Muntele Puru – Muntele Zănoguţa; subzona C: Muntele Miru – Obârşia Lotrului şi subzona D: Muntele Cărbunele – Muntele Ştefanu),
- funcţionari publici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi celorlalte instituţii şi autorităţi publice implicate în procedura de evaluare a dosarelor de candidatură pentru atribuirea custodiei sitului Natura 2000 Parâng, finalizată în favoarea inculpatului Deaconeasa Gheorghe,
- personalul silvic din cadrul Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Vâlcea (...)
- echipele de control din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor - Direcţia de Inspecţie şi Control, în legătură cu realizarea a trei controale, pentru ca acestea să îi fie favorabile inculpatului Deaconeasa Gheorghe şi fundaţiei sale,
- comisarii din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Vâlcea, în legătură cu activitatea de control realizată de aceştia în cursul lunilor august-septembrie 2011, în legătură cu respectarea dispoziţiilor legale prevăzute de OUG nr. 57/2007(privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice), în rezervaţiile naturale din situl Natura 2000 Parâng, pentru obţinerea unor rezultate ale controalelor favorabile aceluiaşi inculpat,
- funcţionarii publici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Secretariatului General al Guvernului implicaţi în procedura de realizare şi avizare a notelor de fundamentare pentru proiectul de hotărâre de guvern privind scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a unei suprafeţe de 9,919 hectare teren cu vegetaţie forestieră, în legătură cu adoptarea H.G. nr. 859/24.08.2011, pentru urgentarea şi/sau efectuarea acestor acte, de realizarea cărora era interesat inculpatul Deaconeasa Gheorghe.
De asemenea, inculpatul Bărbulescu Ion Marius, a pretins şi primit foloasele respective şi în calitate de reprezentant al Gărzii Naţionale de Mediu, membru desemnat în comisia de atribuire a administrării sitului Natura 2000 Parâng, constituită la nivelul Ministerului Mediului şi Pădurilor, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, privind procedura atribuirii administrării sitului Natura 2000 Parâng fundaţiei reprezentată de inculpatul Deaconeasa Gheorghe, activitate finalizată la data de 29 martie 2011.
 
Cu cartuşele în casă
Procurorii mai arată că în urma percheziţiei domiciliare efectuate în data de 18 decembrie 2014, la domiciliul inculpatului Deaconeasa Gheorghe, a fost identificată următoarea cantitate de muniţie: 4 cartuşe proiectil unic calibru 12/70, 87 cartuşe cu bile de cauciuc, 28 de cartuşe cu încărcătură de gaze calibru 9 mm, 6 tuburi cartuşe trase calibru 10/22T.
În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că inculpatul Deaconeasa Gheorghe a fost autorizat să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale/ neletale, drept care i-a fost suspendat la data de 14 februarie 2012, ca urmare a trimiterii sale în judecată într-un alt dosar instrumentat de către DNA-Serviciul Teritorial Piteşti.
În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. 
Cei doi au fost prezentaţi ieri, 23 aprilie 2015, Tribunalului Argeş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Comentarii articol (1 )

#1 Mos Martin24.04.2015,  14:05:34
Cand este saltat Comisarul sef al Garzii de Mediu Hunedoara pentru MHC-ul care functioneaza ilegal pe Taia?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema

Dosarul instrumentat de către DNA Alba Iulia, în care Dan Daniel (fost secretar al judeţului), Monica Georgescu (fost director general a[..]

07.09.2015, 20:54   |    1 comentarii
Două companii hunedorene ţin vârful topului celor mai mari datornici la bugetul de asigurări de sănătate. Este vorba de[..]
09.02.2015, 19:43   |    3 comentarii
Ieri, reprezentanţi ai DNA s-au deplasat la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) din Timişoara. Scopul [..]
09.02.2015, 19:24   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter