28.04.2015,  18:24:03 | 1 comentariu | 703 vizualizari
Zilele Maghiare din judeţul Hunedoara / „25 de ani pentru cei de 25 de ani”
Booking.com
de Mihaela PETROŞAN
În acest an, motto-ul sub care se vor desfăşura „Zilele Maghiare din judeţul Hunedoara” este „25 de ani pentru cei de 25 de ani”. Manifestările vor debuta la 1 mai şi se vor desfăşura timp de 10 zile în 11 localităţi din judeţ, oferind aproape 50 de evenimente şi programe culturale şi de petrecere a timpului liber.
 
Premiul „Barcsay Ákos”
„În acest an, organizăm pentru a 6-a oară Zilele Maghiare din judeţul Hunedoara, iar manifestările din cadrul acestora vor sta sub semnul celei de a 25-a aniversări de la înfiinţarea UDMR. Pe lângă divertisment, programele noastre doresc să consolideze valorile comunităţii noastre într-un mediu multicultural ce are o tradiţie de secole în regiunea noastră. Ca în fiecare an, dorim şi de această dată să prezentăm comunitatea maghiară, cultura şi tradiţiile noastre, dorim să demonstrăm că îmbogăţim patrimoniul cultural al judeţului Hunedoara. Păstrând spiritul deja consacrat al Zilelor Maghiare, dorim să continuăm dialogul care să consolideze încrederea, să ne prezentăm în faţa comunităţii majoritare cu scopul ca aceasta să ne cunoască mai bine.”, a declarat preşedintele UDMR Hunedoara, deputatul european Iuliu Winkler.
Deschiderea oficială a „Zilelor Maghiare” va avea loc în 3 mai, la ora 16, în faţa Casei de Cultură din Hunedoara, unde se va desfăşura un spectacol de muzică şi dans popular. În aceeaşi zi, de la ora 18, în sala mare a Casei de Cultură din Hunedoara va avea loc decernarea premiilor „Barcsay Ákos”, ceremonie care va fi urmată de un concert de muzică rock. La eveniment va participa Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zákonyi Botond. Reamintim faptul că premiul „Barcsay Ákos” a fost instituit, anul trecut, şi este decernat personalităţilor care au obţinut rezultate deosebite în beneficiul comunităţii maghiare din judeţ. Anual, trei personalităţi primesc această distincţie, un slujitor al cultelor, un cadru didactic şi o personalitate din sfera civilă. În acest an, premiul „Barcsay Ákos” va fi acordat protopopului romano-catolic Szász János, inspectorului şcolar general adjunct profesor Máté Márta şi lui Antal Amália care activează în cadrul societăţii civile din Lupeni. 
 
Delicii ardeleneşti, gulyas şi „varză a la Cluj”
Sâmbătă, 2 mai, evenimentele din cadrul Zilelor Maghiare vor debuta şi în Valea Jiului. Astfel, de la ora 11, în curtea Parohiei Romano-Catolice din Lonea vă aşteaptă „Delicii ardeleneşti la poalele Parângului”, dar şi preparare de gulyas şi un concurs de preparat gogoşi şi minciunele. În aceeaşi zi, la Casa Sindicatelor din Lupeni, de la 16.30, şi în Petroşani, în Sala de Marmură a Primăriei, de la 18.30, vor avea loc spectacole de dansuri populare maghiare susţinute de Ansamblul Folcloric „Cserrego” din Varpalota.
În 5 mai, la Casa „Caritas” din Petroşani va fi Ziua Părinţilor, iar în 6 mai, la Lupeni, la sediul UDMR, după un maraton de lectură, care începe la ora 11, urmează, de la ora 15, prepararea de „varză a la Cluj”. 
Şi în 7 mai sunt programate evenimente în trei oraşe din Valea Jiului: de la ora 13, cu plecare din Aninoasa – Excursie memorială Maderspach Viktor, la Casa „Caritas” din Petroşani, de la ora 18 – „Cafeneaua literară”, iar la sediul UDMR din Petrila, de la ora 18 va avea loc întâlnirea tinerilor cu pensionarii.
În 8 mai, între 13.45 şi 14.15, la sediul UDMR din Lupeni va fi „Vals Flash Mob”, iar în 9 mai, de la ora 12, sunteţi invitaţi la picnic în Parcul Brădet din Petroşani.
 
Conferinţe, dezbateri şi târg cu produse tradiţionale
În 6 mai, la Deva, Centrul unitarian „Dávid Ferenc” va găzdui o conferinţă la care va participa sociologul Vetési László. În cadrul acesteia, el va vorbi despre convieţuirea religioasă şi lingvistică în Transilvania.
În 8 mai, Liceul Teoretic „Téglás Gábor” din Deva va găzdui o dezbatere cu privire la  prezentul şi viitorul comunităţii maghiare din Slovacia, la care va participa deputatul european Csáky Pál, fost vicepremier al Slovaciei.
Evenimentul de închidere a celei de a 6-a ediţii a „Zilelor Maghiare din judeţul Hunedoara”, care va consta într-un târg cu produse tradiţionale şi programe culturale, se va desfăşura sub egida Zilei Europei şi va avea loc în 9 mai în faţa Primăriei Deva.  

Comentarii articol (1 )

#1 dan meza 29.04.2015,  15:49:52
Doar de curiozitate ...mai exista tineri de 25 de ani in Vale ? ...:)


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter