11.05.2015,  21:15:04 | 3 comentarii | 2345 vizualizari
Straja / Comisia de verificare a concesiunilor a scos la iveală încălcări absolut nesimţite ale contractelor
de Ziarul Vaii Jiului
Straja ar trebui să fie plină de staţii totale, instrumentele moderne ale topografilor. În urma raportului realizat de comisia care a fost însărcinată cu actualizarea situaţiei concesiunilor din staţiunea montană, s-au constatat diferenţe importante dintre suprafaţa ocupată şi cea concesionată.
 
Pentru că cei cinci membri
din comisia de concesiune au purces la drumul anevoios al măsurătorilor dotaţi cu tabele şi cu o ruletă neetalonată de 50 metri, se impune o măsurare riguroasă realizată de un topograf autorizat, pentru a stabili exact situaţia din teren. 
Comisia de contabilizare a construcţiilor din Straja a lucrat circa doi ani până să stabilească exact care este situaţia actuală în staţiune. În toată staţiunea au fost identificate 240 de construcţii. Nu toate sunt cabane proprietăţi private, pe listele de evidenţă au fost trecute şi imobile de genul bazinelor de apă, sediile Jandarmeriei, Salvamontului, staţiile telegondolei etc. 
Comisia a întocmit un tabel care conţine numele concesionarului, adresa terenului concesionat, suprafaţa construită, suprafaţa construită a anexelor, suprafaţa concesionată şi suprafaţa totală construită. Practic, s-a făcut comparaţia dintre suprafaţa construită din contractele de concesiune şi cea construită măsurată în teren. 
 
În zona Izvoarelor
au fost identificate 8 cabane. Se pare că aici majoritatea proprietarilor au pe contractele de concesiune suprafeţe mai mari decât cele construite. Practic, se mai pot întinde cu construcţiile cât îi ţine contractul de concesiune, sau pot renegocia contractele cu primăria. 
 
14 construcţii sunt
în Sohodol, nu toate private, aici fiind stabilită şi cabana veche, de exemplu. În cele mai multe cazuri cabanierii s-au întins mai mult decât le este plapuma. O societate comercială are ocupată o suprafaţă cu 100 de mp mai mare decât cea trecută pe contractul de concesiune. Moroşan Beniamin, SC Kladmana SRL, Băluţă Willi Cristian au împreună, la nr. 9, 367 mp şi ocupă 474 de mp. 
 
Pe Alunului
sunt 12 construcţii, nu toate cabane. Aici, Gheorghe Pătruţoiu are concesionată o suprafaţă de 115 mp, şi doar 17 mp construiţi. Sunt şi construcţii care depăşesc cu 15-20 mp suprafaţa concesionată, dar nu cazuri frapante. 
 
Pe str. Zăpezii
sunt 10 terenuri concesionate, dintre care 3 sunt doar la stadiul de fundaţie. Societatea  Hilcom Corporation are o suprafaţă concesionată de 210 mp, încă neconstruită. Aici, toţi cabanierii au construit mai puţin decât au concesionat. 
 
Zona Tunelului
are 14 concesiuni la activ. Aici obrazul cabanierilor este destul de gros. Unii şi-au depăşit terenul concesionat şi cu 91 mp, vorbim de Fabian Varga. Rodica Huzmezan are construiţi 119 mp şi concesionaţi doar 39, Gheorghe Fiera a construit 154 de mp în loc de 150, Emil Rad a concesionat 63 de mp şi a construit 123. Iar exemplele pot continua, că obiceiul prost s-a întins aici ca untul pe pâine.
 
Pe str. Mesteacănului
sunt 6 construcţii. Aici, cu vreo două excepţii, lucrurile sunt sub control. 
 
Pe Arţarului
sunt 8 construcţii, iar cel mai cras exemplu de nesimţire este cel al lui Radu Ciocârlan care a concesionat 216 mp şi a scăpat ca vaca în lucernă, întinzându-se pe 439 de mp. Mai sunt şi alte exemple negative, care merg până la diferenţe de aproape 50 mp, în defavoarea Primăriei Lupeni. 
 
Zona Lupului
este una generoasă. Sunt cuprinse aici 35 de construcţii. Aurel Lorinţ are construită o suprafaţă de 172 mp şi are concesionaţi 50 mp. Gustav Pancsur a concesionat 160 mp şi are construit 215 mp. Dorin Ghiriţă a concesionat 75 de mp şi a construit 137. Sorin Petrişor a depăşit suprafaţa concesionată cu 68 de mp. Nicolae Turtoi a depăşit limita concesionată cu 75 de mp. Sunt şi alte exemple, dar şi contraexemple, cu suprafeţe construite mai mici decât cele concesionate. 
 
Pe Căprioarei
sunt 17 construcţii. În această zonă Mihai Ilie sare calul cu 119 mp construiţi şi 75 concesionaţi. Ioan Huda a construit mai mult cu 37 mp. Pe strada Pinului mai sunt alte două construcţii. 
 
Comisia recomandă
ca actualizarea contractelor de concesiune să se facă după depunerea la dosar a măsurătorilor topografice actualizate. Practic, cine are mai puţin teren ocupat decât cel concesionat, sau cine crede că este nedreptăţit de comisie şi măsurătorile sunt eronate, trebuie să angajeze specialişti în domeniu. Şi specialiştii în domeniu costă. Un teren cu construcţie poate fi măsurat de un topograf autorizat la un preţ de 900 de lei.
 
Primăria Lupeni va lua
atitudine împotriva celor care au încălcat grav contractele de concesiune. Ar trebui nu doar să încaseze corect de acum înainte, dar să şi recupereze prejudiciile de-a lungul timpului, după ce va stabili paguba care i s-a adus. Cabanierii care au construit mai mult decât au concesionat, nu numai că au încălcat un contract, au încălcat şi o autorizaţie de construcţie. Practic, nu ar fi putut să construiască în baza unei autorizaţii pe o suprafaţă mai mare decât cea concesionată fără acordul funcţionarilor din primărie. 
Din punctul nostru de vedere, comisia concesiunilor din Straja ar mai fi avut o obligaţie, aceea de a prezenta consilierilor şi situaţia plăţii concesiunilor. Este important de ştiut câţi cabanieri sunt la zi cu plata concesiunilor şi câţi au depăşit termenul de achitare a datoriilor mai mult decât ar fi de înţeles. Treaba Primăriei şi Consiliului Local Lupeni nu s-a terminat în această privinţă, abia acum începe.
Sonia LIBERESCU 
 
Cazul lui Nica, cel care dă lecţii de cinste…
Pe str. Molidului sunt 12 construcţii. Aici exemplu negativ este dat de Petre Nica, care, conform tabelului întocmit de comisie, a construit 101 mp şi a concesionat 60. Şi aici sunt diferenţe şi în plus, şi în minus. Poate că Nica, fiind efemerul şef al Sindicatului „Muntele”, se crede şef şi în Straja pe tot masivul. 

Booking.com

Comentarii articol (3 )

#1 OF11.05.2015,  22:36:50
Of si vai, pacat de zona si de conditiile de skiat. De pe surse cum ziceti dvs. ziaristii am aflat ca in aceasta perioada statiunea e plina de gunoaie. Din ziare am aflat ca telegondola a functionat si in aceasta iarna cu zapada multa cu pierderi banesti. Nici la Vulcan situatia gondolei si a statiunii Pasul Vulcan nu e mai buna. La Petrosani situatia e si mai dezastruoasa. E clar ca Primariile din Vale nu stiu sa gestioneze situatia turismului pe care s-a batut atata moneda. Daca statiunea Vidra se va privatiza cu investitori straini, daca acolo pe Transalpina se vor construi niste hoteluri si se va repara drumul pe la Groapa Seaca eu voi merge acolo la ski. Pacat , mare pacat de aceasta situatie.
#2 mihai12.05.2015,  07:40:45
Nu stiu cum naiba a numit Primaria strazile fiindca pe teren nu te poti nici pisa de inghesuiala dintre cabane,unele fiind lipite una de alta si apoi la constructii sa nu mai vorbim...uitativa bine cine nu si-a respectat contractele,tocmai cine trebuia sa aiba grija de ele...nu va faceti probleme toti au functii si firme care au donat la cineva din primarie...
#3 minerache12.05.2015,  14:41:05
dar pe prof de matematica vladislav care a primit 60 de metri patrati(fara licitatie,ci prin conditionarea treceri ecxamenelor) si a construit ditamai CABANA CU studenti si bolnavii inchipuiti trimisi de nevasta sa medic la petrosani


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Pompierii hunedoreni au intervenit marţi, 31 martie 2015, la trei incendii, dintre care unul în Straja.
[..]
01.04.2015, 20:44   |    0 comentarii
La sfârşitul săptămânii trecute, jandarmii hunedoreni au reuşit recuperarea unui copil care se pierduse pe munte.<[..]
08.02.2015, 19:03   |    1 comentarii
La sfârşitul săptămânii trecute, jandarmii hunedoreni au fost nevoiţi să intervină în două situaţii, amb[..]
18.01.2015, 21:56   |    1 comentarii

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter