29.10.2011,  11:56:53 | 0 comentarii | 768 vizualizari
Îmblânzirea scorpiei – varianta momârlănească / O emisiune shakespeariană
de Ziarul Vaii Jiului

La început am crezut că am greşit eu postul. Apoi, am crezut că au greşit ei invitatul. Îmi propusesem cu o zi înainte să urmăresc emisiunea al cărei invitat era (încă) viceprimarul municipiului Vulcan. Nu mai înţelegeam nimic! Ce-i cu vocea asta angelică? Ce-i cu tonul acesta mieros? 

V-aţi dat seama, desigur, că ascultam la radio şi îmi era aproape imposibil să disting între rânjet şi zâmbet.

 

Până la urmă, m-am liniştit. În studio se afla, totuşi, spre regăsirea mea lăuntrică, Angela Stoica. Cauza confuziei eram, bineînţeles, tot eu. Nu reuşisem să mă eliberez complet de şocul suferit în ultima şedinţă de consiliu local. Încă mă urmăreau sau, mai bine zis, mă bântuiau glasul şi tonul Angelei cu care a făcut ţăndări o şedinţă adevărată de consiliul local, de faţă fiind trei camere de televiziune şi vreo 8-9 ziarişti. Asta, ca să nu mai vorbim de plenul consiliului local şi de cetăţenii prezenţi la ineditul recital oratoric. 

Dumneavoastră v-aţi fi putut reprima o legătură cu celebra concluzie la care a ajuns „scorpia” lui Shakespeare după ce a fost adusă cu picioarele pe pământ de Petruchio? Eu nu am reuşit:

…Mă ruşinez când unele femei

Se războiesc cu soţii, neprimind

Să vieţuiască-n pace, şi voiesc

Să poruncească şi să stăpânească,

În loc să se supună, să asculte

Și să iubească. … 

… Acuma văd că lănciile noastre

Sunt trestii doar, şi că tăria noastră

E-o slăbiciune nemaipomenită!

Cu cât voim să ne-arătăm mai sus,

Cu-atât ne arătăm mai de nimica!

Deci fiţi la locul vostru, e mai bine…

(W. Shakespeare, Îmblânzirea scorpiei - Actul V, Scena 2)

 

Ce s-a întâmplat, totuşi? A ajuns Angela Stoica, între timp, la concluzia că există culmi ale penibilului care, odată atinse, duc în derizoriu orice alt drum spre ele? Sau, să-i fi spus sfătuitorii de taină că nu există motive suficient de puternice pentru a justifica o abdicare atât de violentă de la feminitate? Contează mai puţin.

Ceea ce contează cu adevărat este că Angela dă semne de revenire la normalitate. Cel puţin în ceea ce priveşte tonul. Mai trebuie să se pună la punct cu câteva articole de lege şi, cu puţin efort, poate deveni un consilier local de perspectivă. Ar trebui să afle, spre exemplu, că primarul ia cuvântul la şedinţele consiliului local atunci când îi permite preşedintele de şedinţă. Că o localitate nu este condusă de primar, ci de consi-liul local. Ceea ce este un lucru foarte bun, mai ales pentru cei care s-au săturat de vremurile când omul aflat în fruntea obştii se pricepea la absolut orice şi, în consecinţă, lua deciziile de unul singur. 

La aceasta ar trebui să se gândească şi liderul de sindicat cu limba maroniu-portocalie care a intervenit telefonic, de care nu am auzit niciodată (probabil, unul dintre miile de spărgători de sindicate din ţară cu misiunea clară de divizare, învrăjbire şi aservire a sindicalismului) şi care a propus – nu o să credeţi – exact dizolvarea consiliului local! 

 

Adio, dar rămâi cu noi!

Pre(a)ocupată cu repararea propriei imagini de politician, făcută ţăndări după scena din Actul I (şedinţa de consiliu), Angela a omis să explice (tele)spectatorilor piesei lui Shakespeare - varianta vulcăneană – motivele pentru care pdl-iştii au fugit din şedinţă.

Explicaţia este simplă: strategia PDL de evitare a schimbării viceprimarului se baza pe faptul că prefectul va ataca hotărârea în instanţă pe motiv că a participat la vot şi Marin Coltescu, al cărui mandat este pus sub semnul incompatibilităţii. Trec peste faptul că votul acestuia ar fi fost perfect valabil. Oricum, nu ar fi contat. Ceea ce era important pentru PDL era să ofere prefectului un motiv de atac în instanţă. Caz în care hotărârea s-ar fi suspendat. Până când? Până la terminarea procesului. Cu alte cuvinte, până când era nevoie, pentru că un astfel de proces poate dura şi un an de zile. Timp în care, de funcţia de viceprimar a Angelei nu s-ar mai fi atins nimeni.

Numai că Marin Coltescu a luat o decizie istorică: a demisionat! Bineînţeles că PSD a pregătit şi prezentat documentele necesare pentru validarea următorului candidat aflat pe listă. S-a depăşit orice putere de anticipaţie atunci când, după trei ani în care au cerut plecarea lui Coltescu din consiliu, PDL-iştii nu voiau să ia act de demisia acestuia! Incredibil, dar adevăratul motiv a fost, de fapt, validarea noului consilier. Luaţi prin surprindere de contraatacul opoziţiei, s-au învârtit cca. o oră în jurul demisiei, au ţipat că nu îi este recunoscut primarului dreptul de a conduce consiliul local şi, în final, dându-şi seama că nu au altă soluţie, au spălat putina. 

 

După Angela, potopul!

Pot să mai plece şi altă dată? - m-au întrebat zeci de vulcăneni. Da. Nimeni nu te poate ţine forţat la şedinţele de consiliu. Nu era de ajuns că suntem în ţara unde preşe-dintele hotărăşte cine câştigă alegerile, chiar dacă ai obţinut 70% din voturi. Am ajuns să stabilească Angela numărul de consilieri locali la care are dreptul opoziţia. Se pare că liderul de sindicat a folosit cuvinte ce nu-i aparţineau şi că asta este strategia Angelei pentru viitoarele luni. Să ocolească validarea noului consilier PSD cu orice preţ. Chiar cu preţul dizolvării consi-liului local!!! Strategie absolut falimentară pentru că asta ar crea mari probleme de funcţionare administraţiei publice din Vulcan. Ca să nu mă leg de alte chestiuni de mai mică importanţă, vă spun doar că, fără hotărâre de consiliu, primarul nu va putea plăti lucrările la bulevard şi nici nu va avea buget local. Să te joci cu interesele comunităţii în acest fel doar pentru a împiedica PSD-ul să beneficieze de toate mandatele primite de la electorat este, totuşi, prea mult. Sau, poate că pe Gheorghe Ile îl muncesc gânduri de sinucidere politică. Mai ştii?

Dorel ȘCHIOPU


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter