17.05.2015,  21:25:37 | 0 comentarii | 746 vizualizari
În atenţia Parlamentului: / Cetăţile Dacice
de Mihaela PETROŞAN
La sfârşitul săptămânii trecute, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a efectuat o vizită de lucru la Cetăţile Dacice din judeţul Hunedoara.
 
Interes naţional
Deplasarea a inclus, pe lângă vizitarea cetăţilor, consultări cu reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara şi Alba, ai Comitetelor de gestiune UNESCO pentru monumentul Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei, primari, reprezentanţi ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi ai Parcului Natural Grădiştea  Muncelului – Cioclovina. „Cetăţile Dacice sunt obiectiv de interes naţional înscris în Lista patrimoniului mondial UNESCO care se află sub incidenţa a două reglementări legale dată fiind suprafaţa împădurită din arealul monumentului istoric. Acest lucru a produs un blocaj în procesul de conservare şi contribuie la continuarea stării de depreciere a monumentului”, a declarat senatorul Traian Igaş, preşedintele Comisiei pentru relaţia cu UNESCO.
 
Probleme
În urma vizitei efectuate, membrii comisiei au identificat o serie de probleme grave ce afectează aceste monumente istorice, între care: statutul juridic al proprietăţilor pe care se găsesc situate Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei; lipsa unei infrastructuri adecvate care să asigure accesul turiştilor la cetăţi; între­ţi­nerea şi administrarea siturilor arheologice; poziţia unor situri arheologice în interiorul siturilor naturale aflate în administrarea Ministerului Mediului şi Pădurilor; corelarea actelor normative iniţiate de instituţii diferite ce pot avea incidenţă asupra siturilor arheologice, în vederea stabilirii unor criterii comune pentru protejarea siturilor; braconajul arheologic şi lipsa unor mijloace adecvate de protecţie.
 
Semne bune
La monumentul de la Sarmizegetusa Regia se observă îmbunătăţiri substanţiale deoarece a fost preluat de Consiliul Judeţean Hunedoara în anul 2012. Este vorba despre efectuarea unor lucrări de curăţare a vegetaţiei uscate, reface­rea căilor de acces şi montarea de indicatoare noi. De asemenea, s-a introdus un regulament de funcţionare, inclusiv amenzi pentru cei care se urcă pe monumente dar şi demararea unui proiect cu finanţare europeană nerambursabilă, câştigat şi contractat de CJ Hunedoara.
„Drumul judeţean care urcă la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va fi modernizat până la sfârşitul acestui an în baza unui proiect cu finanţare europeană nerambursabilă în valoare totală de 9,41 milioane euro. Modernizarea drumului de acces este doar primul pas pentru a pune în valoare cetăţile dacice, din respect faţă de trecut şi res­ponsabilitate pentru viitor”, a declarat Dorin Gligor, vicepreşedin­tele CJ Hunedoara.
 
Următorii paşi
Potrivit vicepreşedintelui CJ Hunedoara, schema de acţiune pe care trebuie mers trebuie să fie simplă şi să cuprindă priorităţi clare. „Este necesar, în această ordine, ca instituţia Consiliului Judeţean Hunedoara să dobândească dreptul de administrare a întregului patrimoniu UNESCO reprezentat de ansamblul de aşezări şi fortificaţii dacice din Munţii Orăştiei. Pasul următor ar fi reprezentat de o inventariere a tututor studiilor de fezabilitate care au avut ca obiect reabilitarea cetăţilor dacice, urmat de reluarea finanţării programului multianual de cercetare pe care Ministerul Culturii a blocat-o în 2012. Pentru salvarea acestui patrimoniu unic în lume, putem vorbi şi de nevoia unei descentralizări reale a deciziei în administraţie. S-a dovedit până acum că autorităţile publice locale sunt mai apropiate de valorile locale decât Centrul, iar Munţii Orăştiei sunt un exemplu trist în acest sens. Nu cerem decât să fim lăsaţi să acţionăm în baza unei descentralizări adminis­trative, şi pe responsabilităţi, dar şi pe resurse”, a mai spus Dorin Gligor. 
 
Clarificarea problemei fondului forestier
De asemenea, a reieşit şi oportunitatea unei ini­ţiative legislative privind protejarea monumen­telor UNESCO. „Iniţiativa legislativă va propune scoaterea din fondul forestier naţional a te­re­nului pe amplasamentul căruia se află monumentul istoric Sarmizegetusa Regia - Grădiştea de Munte, precum şi a celorlalte două monumente istorice cuprinse în Lista patrimoniului mondial UNESCO, care se află pe terenuri din fondul forestier al statului, astfel încât să se poată efectua lucrările de întreţinere, conservare şi restaurare a acestor monumente”, a precizat Traian Igaş.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter