29.10.2011,  15:24:14 | 0 comentarii | 546 vizualizari
E vineri şi e Gheorghe Truţă: gheorghetruta.blogspot.com / Primul articol fluid sau Procentul de aur sau Ora lipitorilor de serviciu
de Ziarul Vaii Jiului

...nu poate avea ca temă decât subiectul meu preferat: Marinelul şi trupa lui de suflători în gogoşi. Acum câteva zile, un ţapinar-şef, fost staroste peste vămi,  cum altfel?!, şi care, în ciuda vocilor naive care îl prezintă drept un pedelist de treabă (!!!), e tot un mulgător de vaci sterpe, la o adunare de alegeri cu un singur candidat, cum sunt toate ale lor, spune că, de fapt, în ultimele şase luni, partidul lui a câştigat trei sferturi dintre posturile de primari rămase vacante. Prin alegeri libere, desigur! Mulţi au râs, opoziţia cea naivă a sunat din trompete.

 

De fapt, omul avea dreptate. Și mai mult decât atât: va câştiga, cel puţin pe atât, dacă nu chiar totul, şi de acum înainte. Chiar şi Marinelul, pe care sondajele îl dau ca luând-o la vale, dacă ar candida (ceea ce nu e chiar imposibil, Constituţia e noua sa obsesie; oare de ce?!) ar câştiga. Cu exact 50,01%! Păi, să socotim!

15%, aşa-zisul „nucleu dur”, e format din abonaţii siguri la ciolan, din activişti de partid care au fost cocoţaţi în funcţii, cărora li s-au făcut cadou contracte, sinecuri etc. Și din familiile, din găştile lor.

15% din aşa-zişii „simpatizanţi”, de fapt linia a doua, „pre-activiştii”, cei care stau, deocamdată, pe margine şi salivează. Lor li se mai aruncă din când în când câte o promisiune sau chiar câte o firimitură. E momentul când chiţăie de fericire şi bat din palme. 

10% e partea naivă a României; un strat social care a existat dintotdeauna pe plaiurile Mioriţei şi care nu se regăseşte nicăieri pe mapamond. N-au niciun interes, nimeni nu-i ia în seamă, ceea ce nu-i împiedică să se  autodenumească „idealişti”, pe motiv că fac totul din convingere. Acum se conving singuri că dom’ preşedinte are cele mai bune intenţii, doar că oamenii răi, lacomi şi indolenţi îl împiedică, şi chiar ar vrea să-l dea de-a rostogolul de pe jilţ, ceea ce ar fi, evident, o catastrofă!

10,01% e obţinut prin metode specifice. Acest din urmă procent este „ceva” minunat! În matematică există un „număr de aur”: un simbol al armoniei, al perfecţiunii. Acest „10,01%” este parcă mai mult decât un număr de aur pentru că îşi adaugă încă o calitate, anume a pragmatismului. El se poate lărgi oricât de mult, cât să acopere, de pildă, alte procente, enumerate mai sus, pierdute din motive diverse. Se poate umfla ca un broscoi, putând deveni uşor, cu largul serviciu al unor texani sau a altor servicii secrete, mai mult sau mai puţin autohtone, a diverselor agenţii şi... agenturi! 12,01%, 15,01%, chiar 40,01%, dacă ar fi nevoie! Important e ca, trăgând linie, suma procentelor să fie fix 50,01%”. În acest „procent de aur” încap, ca-ntr-o pungă uriaşă, calupuri de zahăr, ulei, peşte, mălai, „dacă nu sunteţi cuminţi dau drumul la dosare”, dosare, navete la ambasade influente, piese de teatru cu haisami şi munafi, uichilicsuri, şi câte şi mai câte!  

De aceea, îmi vine să râd când văd cum opoziţia se agită ca un peşte fără cap, într-un lighean. Actuala guvernare a Marinelului şi a oamenilor lui  a căzut ca o râie peste creştetul bietului popor şi va dispărea greu, foarte greu, ca şi boala respectivă. Și nu doar după un tratament cu aspirină! Cei aflaţi pe spinarea pacientului, ca lipitori, se vor desprinde doar cu tot cu carne! Când se va elibera, dacă se va întâmpla vreodată, această ţară fără noroc va avea simptomele unui bolnav aflat în faza terminală: se va prăbuşi, epuizat, în colb.

Măcar să se prăbuşească! Abia atunci va avea şansa să-şi salveze ce e mai de preţ: Sufletul.

 

Articolul fluid 

Vreau să experimentez, de acum şi aici, ceea ce se va chema „articolul fluid” sau „articolul-blog”. Acest text se va scrie sub ochii voştri, timp de o săptămână. După care va apărea, tipărit pe hârtie, în Ziar. De altfel, structura romanului Îngere, vii? al subsemnatului este chiar aceasta: scrierea la vedere, sub ochiul cititorului, cu participarea lui şi cu patima lui. Sau pătimirea lui. Aşadar, fiţi pe fază! Mă adresez, bineînţeles, cititorului cultivat şi onest, cum sunteţi voi, şi nu semidocţilor-comentatori de profesie... Ei pot să se ducă!  Unde? La domnu’ Dracu!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter