27.05.2015,  22:54:11 | 0 comentarii | 1479 vizualizari
Măsuri de susţinere a CEH / Vin 167 de milioane, în tranşe, dar nu pentru minerit
de Mihaela PETROŞAN
►O „victorie” a sindicaliştilor: mineritul se separă iar de energie ►Bravo Sindicatului reprezentativ „Muntele”: Mineritul va fi „Cenuşăreasa” 
Ieri, Guvernul României a aprobat mecanismul privind acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara.
 
Mineritul şi energia se despart
Astfel, potrivit unei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Finanţelor Publice va putea acorda, la solicitarea societăţii, un împrumut, în tranşe, în limita sumei de 167 de milioane de lei pentru o perioadă de şase luni, cu titlu de ajutor de stat individual de salvare. Acest ajutor de stat se acordă în scopul asigurării necesarului de lichidităţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de 6 luni de la acordare, precum şi pentru cele necesare achiziţionării deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
Ajutorul reglementat prin acest act normativ nu se acordă în sectorul cărbunelui şi, pentru a demonstra că nu va fi utilizat în sectorul minier, activitatea minieră a societăţii se va separa legal de celelalte activităţi. În acest scop, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă şi având în vedere că ajutorul de stat individual de salvare a fost autorizat de Comisia Europeană în data de 21 aprilie 2015, societatea va iniţia demersurile pentru separarea activităţii miniere de celelalte activităţi.
 
Trebuie plan de restructurare
Din suma de 167 de milioane de lei acordată ca ajutor de stat individual pentru salvare, suma de 98,476 milioane de lei se va acorda din veniturile din privatizare înregistrate în contul curent gene­ral al Trezoreriei Statului. Acordarea celei de-a doua tranşe, în sumă de 68,524 milioane lei, este condiţionată de reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare, respectiv de rambursarea împrumutului acordat în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.11/ 2015 privind acordarea unui împrumut Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA din venituri realizate din privatizare.
Rambursarea împrumutului de 167 de milioane de lei se efectuează integral, în termen de 6 luni de la acordarea acestuia, împreună cu dobânda aferentă. Până la data scadenţei împrumutului, Complexul Energetic Hunedoara are obligaţia să prezinte Ministerului Finanţelor Publice planul de restructurare notificat Comisiei Europene. În baza acestui Plan de restructurare, la solicitarea societăţii, Ministerul Finanţelor Publice poate prelungi perioada de acordare a împrumutului, în aceleaşi condiţii de dobândă. Dacă în termen de 6 luni de la momentul acordării împrumutului de stat individual pentru salvare societatea nu prezintă un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare, aceasta este obligată să prezinte un plan de lichidare voluntară. 
 
Reamintim că în şedinţa de Guvern din 13 mai 2015, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 11/ 2015 privind acordarea unui împrumut Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA din venituri realizate din privatizare, care asigură cadrul legal şi condiţiile în care Trezoreria Statului, prin Ministerul Finanţelor Publice va putea acorda, la solicitarea Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, în condiţii de piaţă, un împrumut în limita sumei de 40 de milioane de lei. Împrumutul acordat din venituri din privatizare, pe o perioadă de 90 de zile, este destinat rambursării de către Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA a ajutorului de stat incompatibil pentru care Comisia Europeană a dispus în data de 20 aprilie 2015 recuperarea acestuia de către statul român.  
De asemenea, tot în şedinţa din 13 mai, Guvernul a adoptat o Hotărâre de abrogare a HG nr. 86/2013, prin care se stabilea strategia de privatizare a Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, luând în considerare structura integrată a societăţii de producător de energie electrică şi de exploatare a unor perimetre de huilă.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema

Din această săptămână, Grupul energetic nr.4, din cadrul Sucursalei Electrocentrale Paroşeni a intra[..]

24.06.2015, 18:54   |    0 comentarii
► Toţi politicienii sunt nişte găinari, niciunul neavând decenţa de a ieşi în faţă şi de a spune: n[..]
07.06.2015, 23:35   |    9 comentarii

În şedinţa de guvern de astăzi, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului energiei Andrei Gerea să vină în mijlocul [..]

27.05.2015, 17:26   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter