29.10.2011, 15:25:06 | 0 comentarii | 682 vizualizari
Din aventurile echipei de la Ziarul Văii Jiului pe la Poliţie, Parchet, Judecătorie şi Tribunal cu Ștefan Nemecsek. La oficial: ziarist, om de televiziune şi scriitor. La real: UN"PLAGIATOR...
![]() Articole de acelasi autor
de Ziarul Vaii Jiului
Actul I. Circumstanţe Ziarul'Văii Jiului a creat È™i încearcă să întreÈ›ină - în jurul redacÈ›iei care se ocupă de informarea dvs. pe teme de strictă (È™i adesea secretă) actualitate - o miÈ™care culturală. Parte din profitul societăÈ›ii editoare se întoarce astfel la dvs. prin susţinerea apariţiei suplimentelor periodice “Prăvălia cu istorii”, “Școală & Cultură...” şi “Galeria din Ziar”. Fără un efort financiar consistent, aceste suplimente nu ar putea exista È™i, în mod cert, ar fi imposibil ca ele să se susÈ›ină dacă n-ar fi editate alături de un cotidian. Am considerat acest efort drept o datorie morală faÈ›ă de actuala, dar mai ales viitoarea, societate civilă reală. Ne dorim satisfacÈ›ia ca, peste ani, cei ce vor căuta arhivele (fie ele È™i electronice) ale zilelor noastre să vadă că, pe lângă goana de zi cu zi, Valea Jiului a însemnat È™i înseamnă È™i o solidă fundaÈ›ie culturală. Dincolo de zbateri politice ori sociale, Valea înseamnă valori, cultură È™i fapte. Astfel, pentru realizarea celor anterior menÈ›ionate, ni s-au alăturat oameni de certă valoare morală È™i intelectuală precum Mihai BARBU, Gilbert DANCO, Dumitru GÄ‚LÄ‚ȚAN-JIEȚ, Ion HIRGHIDUȘ, Robert HUMMEL, Ioan LASCU, Alin RUS, Gheorghe TRUȚÄ‚, Dumitru VELEA ori regretatul Mircea ANDRAȘ. Dumnealor, dar È™i mai mulÈ›i profesori, precum doamnele Irina BOBOC ori Petronela VALI-SLAVU, încearcă să astâmpere - prin “Ziarul...” È™i suplimentele sale - setea de cultură a cititorilor. Sunt însă dator a recunoaÈ™te că, într-o proporÈ›ie covârÈ™itoare, meritul atragerii acestor oameni (iubitori, promotori È™i autori de acte culturale) este al colegului Marian Boboc. Redactor È™ef, licenÈ›iat în Litere, CetăÈ›ean de Onoare È™i membru al Uniunii Scriitorilor.
Actul II. Pe urmele plagiatului. De fapt, ale plagiatelor În numerele 1, 2, 3, 4, 5 ale suplimentului nostru “Școală şi cultură pe Jiul de Est şi Jiul de Vest”, profesorul (actualmente doctor, pe atunci drd.) Mihai Barbu a recompus „anatomia” unui plagiat, al cărui autor este Ștefan Nemecsek. Cartea plagiată – Dicţionarul scriitorilor din Vale. Cu mult tact, umor, eleganţă şi rafinament, dar şi cu îndreptăţită revoltă, Mihai Barbu a demonstrat, pe două coloane, într-un serial degustat de un mare număr de cititori, cum numitul Ștefan Nemecsek a furat cu toptanul din volumul Dicţionarul scriitorilor din Vale. “Ziarul...”, prin solidele sale conexiuni, a aflat despre dl. Nemecsek că s-ar fi dedat şi la alte plagiate. Informaţia a fost confirmată, oficial, de distinsul filosof şi universitar Alexander Baumgarten, cancelarul Facultăţii de Filozofie a Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, care a sesizat hoţia intelectuală şi a prezentat documentat cazul, sub titlul „Plagiat cu patru parteneri”, în prestigioasa revistă „Dilemateca”. Din datele concrete furnizate de domnul Baumgarten, lucrurile au devenit clare: numitul Ștefan Nemecsek a copiat È™i lucrarea de licenţă a lui Octavian Rus. Nu ca să înveţe să scrie în româneşte, ci a publicat-o într-un volum („Toleranţa în filosofia lockeeană”). Nu sub semnătura lui Octavian Vladimir Rus cum ar fi fost firesc, ci sub semnătura sa, a lui Ștefan Nemecsek. La 24.09.2009, È™i Octavian Rus s-a declarat - sub propria-i semnătură - prăduit intelectual de plagiatorul dovedit Nemecsek.
Actul III. Cu plagiatorul la Poliţie Deconspirat, Ștefan Nemecsek a luat foc. În loc să cheme pompierii, omul s-a apucat să ne reclame la poliÈ›ie. Firesc ar fi fost să se autodenunÈ›e. Nu că am fi noi fete mari, dar a fost un real disconfort ca - printre bagabonÈ›i care s-au agresat după o sticlă de Tanita - să fim târâÈ›i la poliÈ›ie, în repetate rânduri, pentru “vina” de a fi adus la cunoÈ™tinÈ›a opiniei publice ADEVÄ‚RUL: anume că Ștefan Nemecsek este un hoÈ› în adevăratul sens al cuvântului, că a plagiat munca altor oameni pentru ca - la vremurile când alÈ›ii îÈ™i educă nepoÈ›ii - să se lupte pentru a obÈ›ine cât mai multe diplome. Au trecut câteva luni È™i noi, întregul “grup infracÈ›ional” reclamat de domnul Nemecsek, am primit rezoluÈ›ii de neîncepere a urmăririi penale. În paralel, l-a mai reclamat încă o dată - pentru alte È™i la fel de închipuite chestiuni - pe colegul Marian Boboc. După cercetări, procurorul de caz a dispus neînceperea urmăririi penale. Plagiatorul, un maniac al sălilor de judecată, s-a adresat instanÈ›ei. SoluÈ›ia, pronunÈ›ată la 14.03.2011 de Judecătoria PetroÈ™ani, a fost cea firească: “Respinge plângerea formulată de petentul Nemecsek Ștefan în contradictoriu cu intimatul Boboc Marian, şi în consecinţă: Menţine soluţia de neîncepere a urmăririi penale dispusă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani prin rezoluţia din data de 22.07.2010, dată în dosarul nr. 3583/P/2009 şi confirmată de prim-procurorul acestui parchet prin Ordonanţa nr. 811/II/2/ 03.01.2011. [...] Definitivă”.
Actul IV. Cu plagiatorul la Parchet & Tribunal. Tupeul domnului Nemecsek de a ne târî pe la PoliÈ›ie cu scopul de ne intimida nu ne-a lăsat indiferenÈ›i. Normal ar fi fost să contactăm niÈ™te feÈ›e bisericeÈ™ti È™i să ne rugăm ca omului să-i vină mintea la cap. Nu i-a venit È™i, aÈ™a cum veÈ›i afla în actul următor, a început un penibil război prin sălile paÈ™ilor pierduÈ›i. Drept urmare, pentru toate nemerniciile la care s-a dedat deÈ™i ar fi trebui să lase capul în pământ, am decis să cerem - oficial - intervenÈ›ia Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Rezultatul? Îl cităm din Ordonanţa din data de 23.03.2010 (Dosar nr. 587/ P/ 2009) dată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara: „Prin rezoluţia din data de 6.10.2009 s-a început urmărirea penală împotriva susnumitului (Nemecsek Ștefan – n.r.) pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de articolul 140 al. 1 lit. a din Legea nr. 8/ 1996 modificată, constând în acea că în anul 2008 a editat lucrarea Literatura hunedoreană (de la începuturi până în prezent) – vol. II în care a preluat pagini întregi din volumul Dicţionarul scriitorilor din Vale publicat în anul 1999 de către partea vătămată, Mihai Barbu, împreună cu alţi 3 autori fără a avea acordul prealabil în scris al acestora şi fără a menţiona în noua lucrare, în mod corespunzător, că fragmentele preluate reprezintă reproduceri ale lucrării din anul 1999 al cărei coautor este partea vătămată”. Procurorul a consemnat, în continuare, faptul că „învinuitul nu a respectat procedura de citare, respectiv nu a pus ghilimelele de rigoare acolo unde a citat şi nu a menţionat de fiecare dată sursa”. AceeaÈ™i OrdonanÈ›ă ne-a dezvăluit că: „ÎNVINUITUL RECUNOAȘTE ȘI REGRETÄ‚ FAPTA COMISÄ‚”. Drept urmare, i s-a aplicat, „ca sancţiune cu caracter administrativ”, o AMENDÄ‚ „în cuantum de 950 de lei...”. În loc să se mulÈ›umească È™i cu faptul că a scăpat doar cu o amendă administrativă, Nemecsek s-a adresat instanÈ›ei. Iar Tribunalul Hunedoara nu i-a dat dreptate considerând că, dacă tot a recunoscut È™i regretat fapta comisă, învinuitului plagiator îi stă bine cu o amendă administrativă la activ.
Actul V. Zilele noastre: cu plagiatorul la Judecătorie Tupeul, un defect consolidat de dl. Nemecsek în suita de plagiate la care s-a dedat cu o sete demnă de o cauză mai bună, s-a dovedit a fi chiar fără de margini. Începând cu data de 17.06.2010 ne-a intentat un purcoi de procese: unul împotriva lui Marian È™i a Irinei Boboc, al doilea lui Gheorghe Olteanu, al treilea subsemnatului, al patrulea lui Ion HirghiduÈ™, mai apoi - la numerele 4, 5 È™i 6 - domnilor Mihai Barbu, Gheorghe TruÈ›ă È™i Octavian Rus. Și mai apoi, în luna august 2010, încă un proces împotriva subsemnatului. Vă închipuiÈ›i, probabil, penibilul situaÈ›iei. Printre oameni care se judecă, în civil, pentru un gard, pentru factura de apă, pentru divorÈ› ori pentru posesia unei palme de pământ pe unde È™i-a înţărcat necuratul copiii, ne-a târât È™i numitul Nemecsek. Ba, mai mult, pentru a-È™i salva onoarea de plagiator dovedit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, “Bubu” È™i l-a adus de martor È™i pe primarul Gheorghe Ile. De parcă omul ar fi terminat deja lista de promisiuni electorale făcute vulcănenilor. Și, pentru că se plictiseşte pe el, s-a gândit că dacă depune mărturie în favoarea plagiatorului dovedit ne va produce deservicii financiare care nu ne vor mai permite să ne gândim la a-l mai critica pentru telegondola cu hopuri ori contractele portocalii învârtite, într-o cadenţă impecabilă, in interiorul unui mereu norocos grup de firme. Cu toată susţinerea masoneriei din Dealu Babii, Judecătoria Petroşani a respins - la 25.03.2011 - acţiunea formulată de Nemecsek Ștefan (şi girată, prin mărturie, de Ile Gheorghe) împotriva subsemnatului. Aşa cum de curând v-am informat, dl. Nemecsek a fost exmatriculat de la doctorat tot pe motiv de plagiat. Culmea tupeului, după suita asta de demersuri în care nu i s-a dat niciodată dreptate pentru un motiv banal (anume că a fost dovedit, în mod repetat, vinovat de comiterea unor plagiate), Ștefan Nemecsek a ţinut musai să ne arate cum ştie el mai bine să facă pe el cu stropi. Și, la 07.01.2011, şi-a acţionat în judecată coordonatorul de doctorat, cel care tocmai îl exmatriculase pe motiv de plagiat. În 7 martie 2011, Judecătoria Alba a respins acţiunea în pretenţii formulată de Ștefan Nemecsek. îneţi aproape. Ambiţios cum îl ştim (ne-a dovedit deja prin lista amplă a plagiatelor sale - disponibilă la adresa de internet zvj.ro/node/5495), domnul Nemecsek nu se va opri aici. În cursa nebună spre a deveni un individ ciudat inclusiv prin sălile de judecată, dl. Nemecsek mi-a făcut totuşi - vă mărturisesc - o adevărată onoare. Sunt absolut onorat că, fie şi într-o sală de judecată, mi s-a rostit numele pe lista celor acuzaţi de dl. Nemecsek. Profesori, membri ai Uniunii Scriitorilor, doctori cu diplome obţinute prin muncă (şi nu prin plagiate, domnule Nemecsek!)... În rest, m-am simţit ca în vorba aia cu 10 oameni deştepţi care se chinuie să scoată o piatră... Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Administrare pagină de Facebook pentru afaceri ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|