29.10.2011,  14:51:05 | 0 comentarii | 688 vizualizari
În atenţia numitului Cojman Valter
de Ziarul Vaii Jiului

Stimate domn,

Dintr-o eroare redacţională (pentru care Marian Boboc, distinsul nostru coleg, promite că va scrie cel puţin un volum pe tema sindicalismului de nişă - adică despre sindicatele cu slabă aderenţă la poporul muncitor), cotidianul nostru a publicat de curând o scrisoare deschisă a domnului Radu Voina către dvs.

Ulterior publicării scrisorii deschise am primit din partea dvs. o cerere de drept la replică de aproximativ patru ori mai mare ca dimensiuni, plus un număr de 7 (şapte) documente.

Nu am publicat şi nu vom publica dreptul dumneavoastră la replică din mai multe motive, câteva fiind cele pe care le voi expune în continuare.

Primul şi cel mai important motiv este legat de faptul că între dvs. şi dl. Voina există un conflict cu caracter absolut personal, nicidecum unul de interes public. Habar nu am ce aveţi de împărţit şi nici nu mă interesează. Chiar nu interesează pe nimeni, în afara celor două persoane nominalizate, cum se bălăcăresc doi lideri care - în fapt - nu prea reprezintă pe nimeni. De asta am şi precizat la începutul acestor rânduri că publi­carea scrisorii domnului Voina a fost o eroare redacţională. Anume pentru că nici scrisoarea respectivă, nici rândurile transmise de dvs. în replică, nu sunt de interes public. Publicăm orice drept la replică de dimensiuni rezonabile, dar nu publicăm o replică de aproape două pagini de ziar la o scrisoare care a apărut pe un sfert de pagi­nă. Este stupid să aruncăm ziarul într-o luptă a orgoliilor, o luptă care nu priveşte pe nimeni. Un drept la replică, domnule Cojman, trebuie să restabilească o situaţie presupus relatată eronat de către un ziarist. Nefiind vorba de un articol realizat de angajaţii ori colaboratorii cotidianului nostru, ci despre o scrisoare deschisă, considerăm că nu ne aflăm în situaţia care ar impune publicarea unui drept la replică. Dacă doriţi să îi daţi o replică domnului'Voina, îi puteţi trimite scrisoarea prin mail, prin fax sau prin poştă.  Pe noi chiar nu ne interesează, şi e foarte sigur că nici pe cititori nu îi interesează. Chiar deloc.

Nu e vorba neapărat de un refuz, pentru că nici măcar nu am citit replica dumeavoastră. Mai corect ar fi să consideraţi nu că v-am refuzat, ci chiar că v-am ignorat.

Am fost informat că, pe blogul dvs., aţi făcut o serie de aprecieri la persoana subsemnatului şi a societăţii mele, cum ar fi: 

“Din acel moment, Docea a decretat: "Despre Cojman se va scrie numai de rău!". Dorinţa lui de a se scrie numai de rău, despre mine, trece peste prezentarea adevărului ceea ce îl face complice la minciună şi calomnie...”

"Precis Lacataş a cotizat bani grei pentru acest elogiu..."

sau 

“Ziarul banului şi intereselor meschine”.

 

Domnule Cojman,

Trebuie să vă mărturisesc că am constatat că aveţi o imaginaţie foarte bogată. De ce să fi decretat eu să se scrie numai de rău despre dumneavoastră dacă nu m-a interesat vreodată nici măcar faptul că existaţi? De unde acest raţionament de domeniul fantasticului din partea dvs. în condiţiile în care, vă reamintesc, colegii mei de la ziar au scris - în ultimii 2-3 ani, zeci de articole în care au prezentat şi punctul dvs. de vedere? N-am decretat vreodată aşa ceva din mai multe motive: în primul rând pentru că nu îmi stă în caracter şi în al doilea rând pentru că, deşi probabil aveţi o opinie foarte bună despre dvs., chiar nu vă consider vreo persoană publică să vă acord onoarea a vă mediatiza intens, fie şi negativ. Nu vă desconsider, v-am transmis doar opinia mea.

Câţi bani aţi plătit dumneavoastră pentru zecile, dacă nu cumva chiar sutele, de articole în care Ziarul Văii Jiului v-a prezentat declaraţiile ca să vă permiteţi să ne acuzaţi că am încasat bani grei pentru un articol despre preşedintele LSM”VJ”?

Cum vine asta? Când am relatat opiniile dvs. am fost un ziar imparţial, dar când le-am relatat pe ale preşedintelui Ligii (care, spre deosebire de dvs., reprezintă câteva mii de membri cotizanţi) am devenit un ziar al intereselor meschine? Dar dvs., domnule Cojman, cine vă mai credeţi de trebuie să stăm drepţi şi când puneţi cratimă în cuvântul “ve-ţi” (corect “veţi”)?

Vă invit să probaţi afirmaţiile de pe blogul personal sau, în cazul în care nu puteţi produce probele necesare (din simplul motiv că ele nu există), să le retrageţi de pe pagina de internet în termen de 24 de ore. În caz contrar, ne vedem nevoiţi să vă acţionăm în judecată.

Tupeul dvs. de a ne scuipa total gratuit pe motiv că nu vrem să mediatizăm lupta dvs. personală (care, aşa cum am mai spus, chiar nu interesează pe nimeni) întrece orice limită. Mai ales pe cea a bunului-simţ.

În rest, este dreptul dvs. să vă plângeţi cui credeţi. Încercaţi însă, înainte de a vă face de râs, să distingeţi clar situaţiile care impun necesitatea acordării unui drept la replică, să înţelegeţi că prevederile dreptului la replică în audiovizual nu-s una şi aceeaşi treabă şi în presa scrisă şi, mai ales, încercaţi să înţelegeţi că dvs. şi dl. Voina aveţi probleme personale, care nu ne privesc.

Codul Deontologic al Jurnalistului spune că jurnalistul trebuie să corecteze cu promptitudine “orice eroare care apare în materialele sale. Acolo unde consideră necesar, jurnalistul poate să publice şi scuze” şi că “Dreptul la replică se acordă atunci când cererea este apreciată ca fiind îndreptăţită şi rezonabilă”.

Să analizăm, cu obiectivitate, situaţia. Scrisoarea deschisă publicată nu face parte din rândul materialelor produse de jurna­liştii de la Ziarul Văii Jiului, deci o eventuală obligaţie de corectare a celor afirmate nu ne aparţine nouă, ci semnatarului - respectiv domnului Voina.

Cererea dvs. de drept la replică nu este nici îndreptăţită, nici rezonabilă. Nu este îndreptăţită pentru că nu se referă la un articol produs de noi, ci la o scrisoare deschisă, şi se referă la chestiuni ce nu prezintă interes pentru publicul larg. Și nu este nici rezonabilă pentru că este absolut stupid ca un cotidian regional de mare impact (cel mai mare, în cazul nostru) să aloce aproape două pagini (care, vă tot repet, chiar nu interesează pe nimeni) ca replică la o scrisoare de mai puţin de un sfert de pagină.

Am speranţa că aţi înţeles ideea principală a acestor rânduri: nu ne mai trimiteţi nimic, nu mai scrieţi nimic. Nu ne interesează!  


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter