07.06.2015,  23:35:34 | 9 comentarii | 2787 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Document. Curtea de Conturi a României confirmă: „fapte pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale” la Complexul Energetic Hunedoara SA
de Cătălin DOCEA
► Toţi politicienii sunt nişte găinari, niciunul neavând decenţa de a ieşi în faţă şi de a spune: nu mai e nimic de furat. Ori ne apucăm de muncă, ori murim de foame! ► Soluţia pentru CEH: trebuie tăiat în carne vie! ► Soluţia pentru Vale: alternative reale la minerit!
 
Într-un răspuns mai amplu comunicat cotidianului nostru, Curtea de Conturi a României face referire şi la actul de control rezultat în urma celei mai recente descălecări la Complexul Energetic Hunedoara SA. Chiar dacă, din motive lesne de înţeles, nu pot fi oferite mai multe detalii, consilierul Nicoleta Pintică de la Curtea de Conturi menţionează faptul că, în urma controlului situaţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum a legalităţii realizării veniturilor şi efectuării cheltuielilor, au fost consemnate fapte pentru care „există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale, mo­tiv pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală pentru valorificarea constatărilor”. Comunicarea Curţii de Conturi a României nu face decât să confirme ceea ce, de-a lungul timpului, cotidianul nostru a relatat în mod constant. Anume că, sub dictatura interpuşilor lui Nistor Laurenţiu, liderul filialei judeţene a PSD, bugetul CEH SA a fost efectiv hăcuit spre bunăstarea protejaţilor politici şi a firmelor de partid.
 
Soluţia pentru CEH SA...
...e simplă şi, în mod cert, aflată la îndemâna instituţiilor statului. O comisie interministerială, urgent constituită, poate lămuri aspectele legate de industria minieră în câteva luni, iar treaba poate merge mai departe.
În primul şi în primul rând, trebuie eliminată sursa dezastrului. Aşa cum cotidianul nostru a relatat, situaţia financiară actuală a CEH SA a plecat de la Contractul Colectiv de Muncă nerealist, semnat din interes politic şi pentru pacea socială de către ex-directorul general Aurel Niculescu. Drept urmare, pentru a stopa dezastrul, CCM trebuie denunţat cât mai repede posibil, iar semnatarii (din partea administraţiei) trebuie traşi la răspundere. Să răspundă cu averile personale pentru semnarea unui contract pentru respectarea căruia, în mod evident, CEH SA nu avea şi nu are posibilităţi financiare.
Pentru că minerii şi energeticienii au primit drepturi cu nemiluita, în totală discordanţă cu posibilităţile economice reale ale CEH SA, entitatea nu a mai putut ţine un ritm de plată către furnizori (linie pe care, oricum, de ani de zile existau probleme). O altă chestiune care trebuie urgent anchetată este legată de plăţile preferenţiale, la modă pe strada Timişoara. Achitând preferenţial, către clienţii şi protejaţii de ordin politic, conducerile succesive ale CEH SA nu au făcut decât să determine prejudicii în sarcina colosului industrial prin acumularea de penalităţi de întârziere. 
Trebuie tăiat în carne vie şi la nivel de SRI, DIPI, DGA, IPJ şi Parchet. Dacă serviciile şi-au făcut treaba şi au informat despre hoţiile repetate şi corupţia gene­ralizată din CEH SA, atunci trebuie traşi la răspundere cei ce nu au valorificat informaţiile. 
Dacă serviciile nu şi-au făcut treaba, e şi mai grav. Ne amintim cu tristeţe un episod recent. Când, cu vreo două luni înainte de arestarea unui important corupt din judeţ, subordonaţii lui Hellvig răsfoiau în disperare arhiva cotidianul nostru din anii 2008 – 2010, ca să transcrie şi ei ceva. Pentru că semnalele trase de cotidianul nostru încă din 2008 au fost ignorate pe motiv că am fost singurii care de-a lungul anilor am mai scris şi despre comportamentul deplasat al unor cadre active, a fost nevoie de aproape şapte ani de zile ca nişte corupţi notorii să ajungă după gratii. Tocmai acesta este motivul pentru care şi la nivel de servicii este nevoie de un F5 serios. Altfel, ăştia nu muncesc la chestiuni serioase decât când îi trage DIICOT ori DNA de mânecă.
Pe de altă parte, trebuie tăiat în carne vie şi la nivel de ITM. Deşi lipsa materialelor necesare activităţii miniere este deja de notorietate, angajaţii ITM se mulţumesc să aplice sancţiuni mărunţele pentru ca astfel să îşi justifice salariile, dar în realitate pun astfel în pericol vieţile a mii de oameni. 
De facto, la nivel de CEH SA funcţionează un grup bine conturat de interese (format din politicieni, securişti, anchetatori şi diverşi angajaţi ai altor instituţii cu atribuţiuni de control), grup care – de ani de zile – tolerează corupţia şi hoţia. Atâta vreme cât aceşti oameni nu sunt schimbaţi din funcţii, corupţia din CEH SA nu se va opri. E simplu ca „bună ziua”!
Citiţi cu atenţie cele ce urmează pentru că reprezintă purul adevăr. Gata, s-a încheiat! Gaşca lui Nistor a reuşit să pună unităţile miniere considerate viabile pe butuci şi, de acum înainte, închiderea acestor mine nu e decât o chestiune de timp. Niciun politician din Valea Jiului nu are decenţa de a ieşi şi de a le spune oamenilor că s-a terminat borcanul cu miere, că s-a furat cam tot ce mai era de furat. Niciun primar din Valea Jiului nu a derulat şi nu derulează un demers concret care să atragă investitori în domeniul industrial, în producţie, afaceri care să preia treptat forţa de muncă neocupată. Toată implicarea pe care o mimează prefectul, conducerea CJ Hunedoara ori primarii din Vale e gargară ieftină.
Cotidianul nostru va prezenta o amplă sinteză de presă, o radiografie a cazurilor mai mici sau mai mari de corupţie efectiv ignorate de către instituţiile cu atribuţiuni în acest sens. Şi, desigur, pentru fiecare caz vom cere şi (cel puţin) câte o demisie.

Comentarii articol (9 )

#1 CETATEANUL Q08.06.2015,  05:41:23
BUN ARTICOL.LIBERTATE DE EXPRESIE PENTRU PRESA,DAR SI PENTRU CITITORII DE PRESA
#2 miner 08.06.2015,  06:51:47
de sindicate,care au ingropat mineritul,de liderii care nu fac sut? de greve spontane ilegale ,cu pierderi mari pt ceh? de tesa fara numar ? divizia care nu isi are rostul? de infintarea de posturi ,la momentul formarii celor 7 sucursale? de oameni pontati subteran ,care lucreaza la sefi si nu fac sut? de sefi care au conditiile de pensie si ii doare in cot de minerit?
#3 ion08.06.2015,  08:44:41
Despre Dragoi si Rasmerita hotomanul nu spunem nimik?Ei au devalizat complexul ,cu hotii din PSD
#4 dik08.06.2015,  13:56:23
Daca CCM e sursa datoriilor atunci propune tu un contract in care sa facem munca patriotica .
#5 gogu08.06.2015,  16:12:36
Dar de salarile nesimtite pe care si le-au facut nu spune nimeni va luati numsi de drepturile acordate pe drept minerilor si energeticienilor dar nu vedeti diferentele mari de salarii dintre birocrati si muncitori si nu in ultimul rind de manipulatorul Nica care scoate minerii in strada cu minciuni pentru a se afirma
#6 aramis08.06.2015,  19:03:15
Cam mult spus drepturi cu nemiluita pt energeticieni.Noi energeticienii am pierdut.De ce nu spui nimic dl.Docea de cel mai simplu lucru tichetele cadou ce se dau personalului minier ce lucreaza in subteran.Legea interzice acest lucru.
#7 miner10.06.2015,  18:08:28
Incompetenta fără margini a fostilor conducători a adus ceh in situatia de azi.Petrescu fost dor de divizie care a fost prins cu pontaj fictiv ,acum face acelas lucru la lonea .zilnic 60,de lucrătorii de la sect general,subt pontati subteran 100%,dar ei zugrăvesc,fac,curatenie,prin curte.alooo,lonea trebuie sa dea cărbune ,e exploatarea miniera,nufirma de salubrizare. Acest personal calificat ar trebui sa deservească utilajele din subteran,sa facă rearmari,nivelari,atât de necesare pt o bună desfasurare a activității de producție. Dar poate se sesizează curtea de conturi,verifica pontajele,modul de cheltuire a banilor,.in loc sa se cumpere suruburi si alte materiale necesare pt desfășurarea activitatii,cumparam var,vopsele,si materiale de construcţii.apropo a început sezonul,cosaii sa fie pregătiri ,ca primarul are nevoie.
#8 electricean10.06.2015,  19:25:02
Pe incompetentul de fost dir de divizie,actualmente dir la lonea,prins cu pontaj fictiv,nu îl găsește. Ca după obișnuită,acum in fiecare zi 60 de lucrătorii,pontati 100% subteran ,lucrează la suprafața,la zugrăvite in vestiare ,la curatenie prin curte,la coasa,acasa la primar. In timp ce in subteran atâtea lucrări rămân ne făcute,utilaje nesupravegheate,nivelari,rearmari,etc. Banuti si asa f putini, in loc sa fie folositi cu chibzuință pt materiale in subteran,sunt folosite pt materiale de construcții. Sigur incompetentul se crede dir la firma de salubrizare ,nu la mina. Corpul de control,curtea de conturi,unde e?
#9 ciobi11.06.2015,  10:20:42
dna de ce nu vine dna de ce


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Pe aceeasi tema

Din această săptămână, Grupul energetic nr.4, din cadrul Sucursalei Electrocentrale Paroşeni a intra[..]

24.06.2015, 18:54   |    0 comentarii
►O „victorie” a sindicaliştilor: mineritul se separă iar de energie ►Bravo Sindicatului reprezentativ „Mun[..]
27.05.2015, 22:54   |    0 comentarii

În şedinţa de guvern de astăzi, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului energiei Andrei Gerea să vină în mijlocul [..]

27.05.2015, 17:26   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter