08.06.2015,  00:42:36 | 1 comentariu | 1935 vizualizari
Universitatea din Petroşani / Ar vrea să se dezbrace de secrete, dar sus în deal e puţin cam rece
de Ziarul Vaii Jiului
La capitolul „striptease transparenţă” – Universitatea Petroşani ocupă locul 21, din 55 de competitoare
Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din Românie şi Societatea Academică din România, prin programul de cooperare româno-elveţian, a realizat o cercetare menită să stabilească în ce procent universităţile româneşti sunt transparente când vine vorba de informaţiile de interes public. Rezultatul a fost surprinzător…
 
Cele mai multe universităţi nu fac public anumite documente, informaţii sau hotărâri ale structurilor de conducere, iar informaţiile deja existente fie sunt greu de înţeles, fie sunt foarte ascunse, fapt care îngreunează automat accesul oricui la acestea.
Au fost analizate site-urile tuturor celor 55 de universităţi de stat din România, ţinându-se cont de 14 criterii de transparenţă şi analizând prezenţa unor informaţii şi documente pe care noi le considerăm rele­vante pentru orice instituţie de învăţământ superior care funcţionează după principiile bunei guvernanţe.
Pentru a reflecta transparenţa completă, a fost stabilit punctajul maxim de 125 de puncte. Nicio universitate din ţară nu a ajuns la acest punctaj, cel mai mare punctaj al transparenţei, 94 de puncte, a fost atins de Universitatea de Vest din Timişoara.
Cu 71 de puncte, Universitatea din Petroşani se află pe locul 21 în top. Adică, dă dovadă de o, hai să-i zicem, semitransparenţă. Dar oare ce face public şi ce ascunde universitatea din deal, iar când spunem universitate ne referim, bineînţeles, la rectorat? 
La capitolul - Date de contact - toate universităţile au date de contact publicate pe site. De cele mai multe ori, acestea sunt generice, neexistând o persoană de contact menţionată nominal care să poată răspunde la întrebări sau solicitări, fiind astfel îngreunată legătura dintre universitate şi mediul extern. Totuşi, la Petroşani lucrurile stau destul de bine, adică cel care caută pe site are la dispoziţie mai multe numere de telefon, în funcţie de departamentul care ar putea să-l intereseze. 
Anunţurile pentru licitaţii şi achiziţii publice reprezintă marea problemă a universităţilor. Acestea nu sunt prezente nici pe site-ul Universităţii din Petroşani, nici măcar sub forma unor informaţii vagi, generice. Deci, la acest punct despre cum şi pe ce se cheltuiesc banii, universitatea se dovedeşte a fi opacă. 
Anunţurile pentru angajări şi scoaterea la concurs a posturilor vacante (care a făcut obiectul altui „capitol” al cercetării), de obicei, sunt publice. Universitatea din Petroşani are disponibile pe site acest tip de anunţuri. Sunt prezente şi anunţurile despre programe de mobilităţi pentru studenţi. 
Când vine vorba despre declaraţii de avere şi de interese, 11 dintre cele 55 de universităţi nu au pe site postată nicio declaraţie de avere sau de interese, iar alte 3 universităţi au publicat pe site doar declaraţiile de avere şi de interese ale rectorilor, nu şi a celorlalte persoane care ocupă funcţii de conducere. Însă Universitatea din Petroşani se înscrie în lista universităţilor care au publicat pe site declaraţiile de avere şi de interese ale tuturor persoanelor care ocupă funcţii de conducere, actualizate la zi.
Toate rapoartele de activitate sunt prezente pe site, pe departamente de activitate. Detalii despre Comisia de etică şi funcţionarea acesteia sunt doar într-o anumită măsură, nu cum prevăd normele. 
Sunt disponibile organigrama şi contactele angajaţilor universităţii. Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului (Statutul Studentului), adoptat în 2012, se poate citi şi el pe site, la fel şi lista cu taxele percepute de universitate. Nu lipseşte nici carta universitară.
Hotărârile structurilor de conducere (Senat universitar, Consiliu de Administraţie) trebuie să fie pe orice site al universităţilor publice, şi la Petroşani ele apar toate. Doar că hotărârile structurilor de conducere nu au mereu alături şi anexele lor, practic cele mai importante părţi ale hotărârilor, care detaliază de fapt ceea ce conţine hotărârea. Hotărârea în sine se limitează la a enunţa o decizie, sec, fără alte informaţii adiacente. 
Când vine vorba despre  Procesele verbale ale şedinţelor structurilor de conducere, nicio universitate de stat nu publică pe site-ul propriu procesele verbale sau înregistrările şedin­ţelor structurilor de conducere, lucru care pune serios sub semnul întrebării transparenţa de care dau acestea dovadă în procesul decizional.
Rezultatele evaluărilor cadrelor didactice de către studenţi sunt şi ele secrete la Petroşani. Cu toate că rezultatele ar trebui să fie făcute publice pentru fiecare cadru didactic în parte, pur şi simplu, aceste rezultate nu apar nici măcar sub formă de sinteză. Nicio universitate nu publică aceste rezultate individual, pentru fiecare cadru didactic în parte. Astfel, mare parte dintre studenţii din România nu au nicio cunoştinţă despre rezultatele şi efectele evaluărilor pe care ei le fac.
Sonia LIBERESCU

Comentarii articol (1 )

#1 o bursiera 08.06.2015,  22:22:14
Ce afaceri mai fac si astia, nu au dat restul de bursa pe prima saptamana din februarie nici acum, cica o sa il dea, eventual luna asta sau luna viitoare, pe motiv ca nu le-a dat Ministerul banii. Schimba cuantumul burselor cum ,,vrea muschii lor" in timpul anului universitar, in baza unui regulament votat probabil de administratie, ca studentul normal la cap n-ar vota asa ceva. La programul de licenta dau burse pana la media sapte, pe principiul comunist, ,,da-ti bai , sa ajunga la toti" , incurajand astfel performanta in cadrul universitatii. Pe astia nu ii baga nimeni in seama, evident tipii aia care ar trebui sa aplice legea, ca de in Romania Dreptatatea umbla cu capul spart, si Justitia e legata la ochi.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
Joi, 9 iulie, la Universitatea din Petroşani a avut loc, începând cu orele 12:00, într-unul din amfiteatrele cl[..]
09.07.2015, 18:17   |    1 comentarii
Sub sceptrul prezenţei, încă, a celui care a fost prof.univ.dr.ing. Aron Poantă, rectorul Universităţii din Petroşani,[..]
25.06.2015, 18:41   |    3 comentarii
Ieri, în Sala Senatului Universităţii din Petroşani am avut parte de o conferinţă de presă susţinută de conducerea U[..]
02.06.2015, 21:52   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter