10.06.2015,  22:48:49 | 0 comentarii | 1079 vizualizari
„Minerale şi Metale – Coloana vertebrală a civilizaţiei”
de Ziarul Vaii Jiului
 Sinteza conferinţei, susţinută la Petroşani de prof.univ.dr. Gheorghe C. Popescu, din cadrul Facultăţii de Geologie şi Geofizică a Universităţii 
 
De ce metalele?
Pentru că acestea, împreună cu combustibilii fosili (cărbune, petrol şi gaze naturale) şi substanţe minerale utile nemetalifere (roci de construcţii, sare, argilă etc.), alcătuiesc ceea ce reprezintă TRIADA civilizaţiei moderne.  A fost prezentată mai întâi o interesanta paralelă între evoluţia societăţii umane şi principalele resurse ce au stat la baza acesteia în perioada respectivă. Astfel, prima  resursă utilizată a fost silexul (roca alcătuită din SiO2) care a dat denumirea Epocii Pietrei. Ulterior, cuprul în combinaţie cu staniul, printr-o descoperire întâmplătoare, a dat bronzul şi denumirea de Epoca Bronzului. Apoi s-a succedat prin descoperirea fierului din oxizii de fier, Epoca Fierului, metal ce a guvernat dezvoltarea civilizaţiei umane, prin diferitele calităţi ale oţelurilor brute până în secolul XVIII. Tema principală a conferinţei au constituit-o metalele, descoperite ulterior secolului XVIII şi care au influenţat în mod definitoriu dezvoltarea în special a industriei şi transporturilor, mai ales a aliajelor pe care acestea le-au dat cu fierul, cum este cazul manganului, cromului, nichelului etc. Aceeaşi situaţie şi o importanţă deosebită, în special în domeniul transporturilor aeriene, odată cu începutul secolului XX, o au aluminiul şi aliajele acestuia cu litiul şi magneziul. Aceste metale sunt extrase din minerale proprii. În continuare au fost prezentate la conferinţă metalele care şi-au găsit utilizare începând cu deceniul al doilea al secolului XX şi care nu formează minerale proprii (decât în situaţii rare), implicit zăcăminte şi sunt extrase ca subproduse metalurgice odată cu metalele de bază sau principale. Aşa este cazul molibdenului, vanadiului, cobaltului, beriliului. Ulterior, începând din deceniul opt al secolului XX, dar în mod deosebit în secolul XXI, metalele rare (TR), cele disperse, lantanidele ca şi cele preţioase (îndeosebi aurul) cu producţii anuale cuprinse pentru multe din acestea între câteva kilograme (gadoliniu, yterbiu, samariu, disprosiu etc.) până la câteva sute de tone (niobiu, tantal etc.) recuperate din roci şi reziduuri tehnologice ale acestora. Aceste metale sunt la baza a ceea ce denumim “realizările societăţii actuale în domeniul I.T. (telefonie mobilă, camere foto şi video, laptopuri), nano­tehnologii (aparatură medi­cală, tehnică militară, comunicaţii etc.). S-a prezentat, totodată, potenţialul probabilistic al României în asemenea metale. 
 
Mineritul – o meserie mai de viitor decât altele
Prin valoarea ştiinţifică a domnului profesor universitar Gh. C. Popescu, manifestarea a prezentat un interes deosebit, mai ales în contextul în care, din necunoaştere şi ignoranţă, mulţi concetăţeni sau români consideră mineritul ca o „activitate nerentabilă”. În condiţiile în care civilizaţia umană actuală este dependentă de aceste resurse metalife­re, mineritul este cea mai de viitor ocupaţie şi în continuare.
Conf.univ.dr.ing. Ioel VEREŞ 
Decanul Facultăţii de Mine din cadrul Universităţii din Petroşani

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter