24.06.2015,  20:04:31 | 0 comentarii | 1618 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Valeriu Butulescu: / „În Grecia - un om de teatru este uşor de emoţionat”
de Ziarul Vaii Jiului
►Comedia „Herghelia Albastră”, pusă în scenă de Teatrul „I.D.Sîrbu”, a fost jucată în faţa publicului atenian
 
Duminică, 14.06.2015, la teatrul ALEXANDRIA POLYCHOROS ART din Atena (str. Sparti  14, Piaţa Americii) a fost prezentată comedia “Herghelia Albastră” (sau Forţa Fanteziei) de Valeriu Butulescu. Piesa este pusă în scenă de echipa de actori ai Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”- Petroşani. Regia este semnată de Nicoleta Dănilă, scenografia - Măriuca Ignat, mişcare scenică - Raul Hotcaş, distribuţia - Oana Liciu-Gogu, Sergiu Firte, Mihai Sima şi Daniel Cergă.
„Spectacolul este realizat în cadrul programului Teatrul nostru dincolo de graniţe, la invitaţia organizaţiilor de români Asociaţia Femeilor Românce din Grecia şi a Asociaţiei Prieteniei Greco-Române Sfinţii Constantin şi Elena Αspropyrgos şi se desfăşoară cu preţiosul ajutor al Consulatului General al României din Salonic, Municipalităţii Salonicului -Centrul Cultural Vafopouleio, Asociaţiei Românilor din Salonic Carpatia şi Teatrului ALEXANDRIA POLYCHOROS ART din Atena”, se menţionează în comunicatul de presă remis de organizatorii din Atena. Prezentarea rezumat a piesei şi traducerea în limba neoelenă aparţine traducătoarei Carmen C. Irimia.
 
In Memoriam Delica
- Cum vă simţiţi la premiera piesei „Herghelia Albastră” pe pământ grecesc?
- Ca dramaturg, mă simt onorat de reprezentarea piesei mele „Herghelia albastră” pe scene greceşti. Grecia este recunoscută în cultura mondială ca patrie a teatrului. Mai mult, dramaturgia românească îi este recunoscătoare şi din alte motive. Cel mai mare dramaturg al limbii române, Ion Luca Caragiale, avea puternice rădăcini greceşti.
- Ce ne poate spune scriitorul despre piesă?
- (...) Directoarea Nicoleta Bolcă de la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroşani a avut curajul să o monteze. Oana Liciu-Gogu, Sergiu Fîrte, Mihai Sima şi Daniel Cergă au însufleţit acest text, regizat excelent de Nicoleta Dănilă, într-un decor sugestiv, compus de Măriuca Ignat.
- Înţeleg că spectacolele sunt dedicate unei persoane speciale dvs...
- Din nefericire, plecarea noastră din România a coincis cu un moment trist: a decedat colegul nostru Rozmarin Delica, un excelent actor şi un om cu suflet ales. Spectacolele noastre de la Atena şi Salonic le dedicăm memoriei sale.
 
Emoţii, emoţii...
- Ce v-a emoţionat cel mai mult în Grecia?
- Greu de spus. În Grecia, un om de teatru este uşor de emoţionat. Vezi peste tot urmele paşilor marilor înaintaşi: Euripides, Sofocles, Aristofan. Întregul fundal al memoriei istorice pare dominat de umbra gigantică a lui Homer. Emoţia creşte mai ales în Argolida, trecând prin Micenele lui Agamemnon şi al frumoasei sale Tindaride, păşind pe pământul atrizilor, mergând apoi la Argos, de unde au plecat spre Troia lui Priam nenumărate corăbii, purtându-i pe Ulises, Patrocles şi Ahiles pe apele celui mai fascinant poem epic al Antichităţii: Iliada. Apogeul emoţional îl atingi, inevitabil, pe ruinele Epidaurului, o adevărată Mecca a omului de teatru. Unul din personajele mele preferate este Iason, cel mai vestit dintre argonauţi, plecat din Argos pentru a căuta Lâna de Aur dincolo de Bosforul Cimerian, în exotica şi legendara Colhida (actuala republică Georgia). Anul trecut, la Tbilsi, la lansarea cărţii mele în limba georgiană am evocat acest personaj, în chiar punctul terminus al călătoriei sale iniţiatice. Iată-mă acum în punctul iniţial Argos, reluând firul unei splendide aventuri în fascinantul necunoscut.
 
Un test greu accesibil pentru mulţi dramaturgi
- Premiera în Grecia a fost tradusă şi în limba greacă.
- Am cunoscut distinşi oameni de teatru, precum domnii Artzoglu şi Vlaho, iar piesa mea  „Herghelia Albastră” a fost deja tradusă în neogreacă. Textul a plăcut, iar premiera acestei piese pe pământ elen a devenit aproape o certitudine. Trebuie spus că, aşa cum fiecare creştin ortodox se simte împlinit după ce calcă pe Sfântul Munte Athos, tot aşa un dramaturg de oriunde îşi doreşte să fie jucat pe pământul marilor tragici. Este testul maturităţii sale artistice.
- Adoraţi Grecia din câte ştiu...
- Da, sunt la a patra călătorie în Grecia. Am fost, de asemenea, în Cipru, Alexandria, Asia Ioniană şi Constantinopol, unde spiritul grecesc dăinuie de veacuri. Descoperi peste tot atâtea izvoare ale culturii mondiale, încât grecofilia unui Schlimann sau Byron nu te mai miră. Grecia este un ţinut al începutului, binecuvântat de zei. Cântecul sirenelor spirituale ale acestui tărâm este irezistibil şi te obligă să revii.
 
Dacă sfinţi n-ar fi...
- Cine, din Grecia, v-a sprijinit la realizarea acestui mic turneu?
- Acest turneu nu ar fi fost posibil fără sprijinul generos al Asociaţiei Femeilor Românce din Grecia, al Asociaţiei Sfinţii Constantin şi Elena din Agropirgos şi al Consulatului General al României în Salonic. Ţin să mulţumesc pe această cale doamnelor Ana Maria Cuciureanu, Mariana Conduraru, Angela Bratsou şi Carmen Irimia, d-lui consul Martin Laslo Salamon pentru contribuţia adusă la buna desfăşurare a acestui eveniment.
 
Interviu, în exclusivitate pentru ROMEDIA, preluat de Romanian Global News, cu Valeriu Butulescu, scriitorul piesei Herghelia Albastră, prezentată în premieră, duminică, 14 iunie 2015, la Atena.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Pe aceeasi tema
Internetul ne ajută să primim, instantaneu, ştiri din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Ne bucurăm, sincer, c&ac[..]
25.02.2015, 20:32   |    0 comentarii
Valeriu Butulescu debuta cu aforisme în Macedonia (încă iugoslavă), în urmă cu aproape trei decenii, în[..]
17.11.2014, 20:01   |    0 comentarii
Aforismele lui Valeriu Butulescu circulă intens în Peninsula Iberică, traduse şi publicate în spaniolă (două edi[..]
28.01.2014, 21:44   |    0 comentarii

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter