25.06.2015,  18:20:51 | 5 comentarii | 2084 vizualizari
De ce taci, Nistore? / Liberalii spun că PSD presează CEH
de Mihaela PETROŞAN
Deputatul hunedorean Bogdan Ţîmpău a atacat dur decizia Gărzii Naţionale de Mediu, care a cerut suspendarea activităţii de producţie la Termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Decizia a survenit în urma unui control, când s-ar fi constatat că termocentrala funcţionează fără Autorizaţie Integrată de Mediu. 
 
Controale repetate
Împotriva deciziei Gărzii de Mediu, conducerea CEH a depus o contestaţie miercuri, la Judecătoria Petroşani, menţionând că aceasta se află în procedură de reautorizare. Un alt control a fost efectuat de Garda de Mediu Hunedoara la Sucursala Electrocentrale Paroşeni, acolo unde instalaţiile sunt oprite din lipsă de cărbune. Legat de Termocentrala Paroşeni, reprezentanţii CEH spun: „Menţionăm că Sucursala Electrocentrale Paroşeni este în curs de obţinere a unei noi Autorizaţii Integrate de Mediu, procentul de realizare a investiţiilor pentru conformare este de 90 la sută”.
Deputatul hunedorean Bogdan Ţîmpău susţine că nu există niciun fel de presiune legală pentru suspendarea activităţii la Mintia şi Paroşeni. „Garda de Mediu a efectuat controale la Complexul Energetic Hunedoara de cel puţin două ori pe an în toată această perioadă. Autorizaţie Integrată de Mediu termocentrala de la Paroşeni nu mai are de la începutul anului 2010, iar termocentrala de la Mintia, de la începutul anului 2013. Ultimul control făcut de către Garda de Mediu este din primăvara acestui an, din luna mai 2015. Acest control din luna mai s-a soldat cu constatarea că, într-adevăr, normele de mediu nu sunt respectate, aşa cum ne-am asumat, nici la Mintia, nici la Paroşeni. Ei bine, de data asta a fost un control care nu a fost programat şi asumat de către această instituţie, ci un control inopinat venit în urma unui ordin ministerial. Concluzia a fost sistarea activităţii la cele două termocentrale. Mai mult, conform planului naţional de tranziţie, plan adoptat de către Comisia Europeană la sfârşitul lunii martie a acestui an, instalaţiile mari de ardere de la Termocentrala de la Mintia, IMA 2 şi IMA 3, au termen de conformare pentru IMA 2 – 2016, şi 2020 pentru IMA 3”, a declarat deputatul liberal.
 
Este o decizie politică a PSD
Ţîmpău mai precizează că toată această presiune pusă pe CEH, prin Garda de Mediu, se datorează guvernului şi trebuie asumată de acesta: „Cel mai scurt, cel mai draconic termen care ar fi putut să fie imputat conducerii de la Complexul Energetic Hunedoara este de 31.12.2015. Deci, undeva la începutul anul viitor o astfel de decizie ar fi putut să fie luată. În acest moment nu există niciun fel de presiune legală pentru a lua decizia de suspendare. Ceea ce înseamnă că există un alt fel de presiune, în urma căreia Garda de Mediu acţionează. Şi acţionează într-un mod cu totul şi cu totul brutal. Consider că este o decizie politică a Partidului Social Democrat, decizie politică ce trebuie să fie asumată de către ministrul Industriilor, domnul Andrei Gerea, şi de către încă prim-ministrul României, domnul Victor Ponta. Acelaşi Victor Ponta care venea în judeţul Hunedoara când era candidat la Preşedinţie şi ne spunea cum se înghesuie chinezii să investească la Mintia şi cum nu vor fi închise termocentralele din judeţul Hunedoara şi nici minele. Nu vreau să aduc în discuţie modul în care hunedorenii au avut încredere în Victor Ponta şi de aceea probabil în judeţul Hunedoara domnia sa a câştigat şi în turul doi alegerile prezidenţiale. Mă îndoiesc că în acest moment mai există cineva care să mai aibă încredere în Partidul Social Democrat şi în vorbele lui Victor Ponta”.
 
N.R. Până la închiderea ediţiei nu am primit nicio reacţie din partea lui Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara, la gravele acuze ale liberalilor. Care, să nu uităm, şi ei (adică PNL plus PDL) au contribuit din plin cu directori generali, directori de mine, de termocentrale, şefi de sectoare etc. la starea dezastruoasă a mineritului. Nerăspunzând Nistor, şi Natalia tace mâlc… 

Comentarii articol (5 )

#1 Sa intelegem !25.06.2015,  21:53:19
Planul national de tranzitie prevede o derogare pentru IMA (instalatiile mari de ardere) care s-au aliniat la cerintele HG 541/2003 in vederea alinierii la noile cerinte privind emisiile poluante conform Directivei Europeane 2010/75/UE, care intra in vigoare de la 01.01.2016. Derogarea prevede posibilitatea ca aceste instalatii (care au realizat cerintele HG) sa se alinieze la noile cerinte pana in anul 2020. Cerinte emisi poluante conform HG 541/2003: -emisii de SO2 = 400 mg/mc; -emisii de NOx = 400 mg/mc; -emisii de pulberi = 50 mg/mc. Cerinte emisii poluante conform Directivei Europene 2010/75/CE: -emisii de SO2 = 200 mg/mc; -emisii de NOx = 200 mg/mc; -emisii de pulberi =20 mg/mc. Prin urmare Planul de tranzitie, dupa cum ii spune si numele, prevede o perioada de tranzitie pentru IMA aliniate la cerintele HG 541/2003, in care sa se alinieze la noile cerinte ale Directivei Europene 2010/75/CE, care intra in vigoare de la 01.01.2016. Nu exista plan de tranzitie pentru IMA nealiniate la cerintele initiale, impuse de HG 541/2003. Putem vorbi de plan de tranzitie pentru termocentrala Paroseni a carei instalatie de desulfurare care este in executie va corespunde HG 541/2003, insa pentru termocentrala Mintia termenele de conformare sunt cele prevazute in HG 541/2003 si depasite. Din acest motiv garda de mediu a dispus santionarea si sistarea activitatii. Un alt motiv al actiunii garzii de mediu il reprezinta nedepunerea certificatelor de CO2 de catre Mintia si Paroseni la termen. Acest fapt atrage atentia CE in mod direct asupra termocentralelor si obliga practic institutiile statului sa aplice legea (pe care trebuia sa o aplice demult).
#2 simon26.06.2015,  06:41:49
Poate,personal Bogdan Tampau tine cu mineri,dar PNL la nivel de judet au dorit închiderea mineritului , in spatele afacerii cu import de carbune sunt sunt majoritatea din PNL cu concursul celor de la PSD-Deva
#3 Danuț26.06.2015,  13:36:09
Oare domnului Țîmpău nu-i este rușine de ce spune ??? Păi în programul lui JOHANNISS ,nu scrie NIMIC, NIMIC NU SPUNE DESPRE VIITORUL MINERITULUI DIN VALEA JIULUI. NU ÎNSEAMNĂ CĂ PSD,NU TREBUIE SĂ RĂSPUNDĂ PENTRU VIITORUL MINERITULUI. DAR SĂ FIE FOARTE CLAR : DACĂ MÂINE AR VENI LA GUVERNARE LIBERALII LUI BLAGA,BOC,PREDOIU,MRU,etc., ACEȘTIA CHIAR AR GRĂBI ÎNCHIDEREA TUTUROR EXPLOATAȚIILOR DE CĂRBUNE DIN VALEA JIULUI,INCLUSIV ÎNCHIDEREA CELOR DOUĂ TERMOCENTRALE,MINTIA ȘI PAROȘENI, ATENȚIE DE URGENȚĂ, CĂ SPUN LIBERALII LUI JOHANNISS ,COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA ESTE O MARE GAURĂ PENTRU ECONOMIA NAȚIONALĂ. AȘA CĂ ȚĂMPĂU DEVINE PENIBIL PRIN DECLARAȚIILE SALE, CU ATĂT MAI MULT CU CÂT ESTE PARALEL CU ACEST DOMENIU. PAPAGAL DE POLITICIN OBOSIT PENTRU CAMPANIE ELECTORALĂ. Este adevărat bazată pe MINCIUNI ORDINARE. OARE ÎI MAI CREDE CINEVA. ???
#4 Xpress26.06.2015,  17:47:58
Adica Garda de mediu lasa sa se taie padurea din judet in voie, acorda aprobare pentru distrugerea mediului prin mine de aur sau microhidrocentrale de care nu are nimeni nevoie dar cu decizia asta care afecteaza sute de mii de oameni nu au nici o problema sa o puna in aplicare. Institutiile statului sunt doar pentru bogati restul sa moara cu zile
#5 In cunostinta de cauza03.07.2015,  12:01:06
Primul comentariu "sa intelegem" este foarte elocvent. Este adevarat ca cele 2 termocentrale au functionat fara autorizatii integrate de mediu timp de mai multi ani si ca legea trebuia aplicata demult, impactul social pe care comisarii de mediu nu l-au putut ignora a fost unul din motivele evitarii aplicarii acestor sanctiuni drastice (incetarea activitatii)...Ar trebui sa se inteleaga faptul ca Sucursala de la Mintia nu si-a realizat planul de actiuni scadent la 31.12.2013 iar culpa nu o au cei 1200 de angajati, ci conducerea (mereu politica) a termocentralei in cauza, exclusiv vinovata de managementul defectuos! In ceea ce priveste ultimul comentariu, facut de Xpress, acesta este total in necunostinta de cauza...Sper ca persoana nu este un jurnalist, pentru ca daca este, atunci il voi inscrie in categoria celor neprofesionisti, care nu pot face distinctia intre Agentia pentru protectia mediului, institutie care elibereaza avizele, autorizatiile, acorduri etc de mediu si Garda de mediu care are doar atributii de control al respectarii legislatiei de mediu si care nu elibereaza niciun fel de "aprobare"... Aproape toate amenzile date de garda de mediu pentru exploatare forestiera in judet au fost transformate in avertisment de instantele de judecata din judet. In aceste conditii activitatea ilegala in domeniul exploatarilor forestire este incurajata de justitie, pentru ca asa este in tara noastra... O mână spală pe alta si impreuna, obrazul... Oricum, se pare ca Garda de mediu este vinovata pentru tot, aşa se intamplă in aceasta tara in care se cauta tapi ispasitor pentru mizeriile facute de altii. Iar inocularea ideilor gresite se face prin presa aservita diversilor oameni de afaceri interesati să işi acopere propriile mizerii, cu ajutorul ziaristilor aserviti, care in mare parte nu au studii in domeniu şi nici conştiinţa urmărilor propriilor valori.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter