05.07.2015,  21:31:30 | 11 comentarii | 5221 vizualizari
Preşedintele Bobar, tun imobiliar cu banii membrilor CAR Petrila IFN. O afacere pesedistă lipsită de transparenţă
Articole de acelasi autor
de Cătălin DOCEA
De un an de zile, Gheorghe Bobar, preşedintele CAR Petrila IFN, a blocat o importantă sumă de bani provenind din fondurile sociale ale membrilor casei de ajutor reciproc menţionate într-un spaţiu comercial situat în buricul municipiului Petroşani.
 
Chiar dacă Bobar a obţinut acordul formal al conducerii executive a CAR Petrila IFN, pe care oricum o controlează, tranzacţia nu s-a făcut în condiţii de transparenţă, existând chiar informaţii că, în scopul amintit, s-ar fi apelat inclusiv la trafic de influenţă.
Anul trecut, în vederea extinderii reţelei CAR Petrila IFN, preşedintele Gheorghe Bobar, de asemenea lider al PSD Petrila, a cumpărat de la SOCOM Unirea Petroşani, al cărei preşedinte este omologul său din Petroşani, Ioan Rus, preşedintele organizaţiei locale a PSD, un spaţiu comercial situat în buricul târgului, mai exact vizavi de Casa de Cultură a Studenţilor. Chiar dacă Bobar s-a acoperit de hârtii şi acorduri, simulând chiar o analiză a pieţei imobiliare, tranzacţia a fost una netransparentă. Bobar a preferat să cumpere direct spaţiul aparţinând SOCOM Unirea, fără ca instituţia pe care o conduce, CAR Petrila IFN, să organizeze o selecţie de oferte. La ora actuală, ca şi anul trecut, pe piaţa imobiliară există cel puţin 5 (cinci) spaţii ultracentrale de vânzare, cu vad comercial apropiat sau chiar mai bun, cu suprafeţe echivalente ori chiar mai mari, pe care CAR Petrila IFN le-ar fi putut cumpăra mai ieftin, în condiţii mult mai avantajoase pentru casa de ajutor reciproc menţionată. Să nu uităm că un preţ de aproximativ 1.400 de euro/ metru pătrat, căci la atât s-ar fi cifrat tranzacţia în cauză după cum spun sursele noastre, este absolut nerealist. În continuă scădere, piaţa imobiliară din Petroşani trece greu, dacă vorbim de spaţii ultracentrale, de 1.000 de euro/ metru pătrat. Peste 2-3 ani, mai mult ca sigur, preţurile vor ajunge chiar şi la jumătate din cele actuale.
Aşadar, Bobar ar fi pus înaintea interesului membrilor cotizanţi CAR Petrila IFN relaţia directă, de prietenie, pe care o are cu liderul PSD Petroşani, Ioan Rus. Dacă ar fi cumpărat acel spaţiu din economii, ori din sumele enorme pe care le obţine de la SNÎMVJ SA, unde a fost cocoţat de binomul canceros NINA (Laurenţiu Nistor – Intotero Natalia) pentru a închide minele şi a lăsa oamenii pe drumuri, Bobar ar fi putut cheltui cât îl lăsa portofelul propriu. Să nu uităm însă că, în acest caz, vorbim de o tranzacţie făcută din economiile a mii şi mii de oameni, membri cotizanţi ai CAR Petrila IFN. Dovada ineficienţei stă şi în faptul că, de la data tranzacţiei, în spaţiul respectiv nu se întâmplă absolut nimic, banii CAR fiind efectiv blocaţi. În aceste condiţii, în care timpul a dovedit că achiziţia nu era una de reală şi urgentă necesitate, e lesne de dedus că, piaţa imobiliară fiind în continuă scădere, o achiziţie similară s-ar fi putut face, anul acesta, şi la un preţ cu 25% mai mic. Membrii CAR sunt încă o dată dispreţuiţi prin faptul că, deşi instituţia financiară nonbancară amintită deţine un spaţiu în Petroşani, acesta nu este pus la dispoziţia celor care au domiciliul aici. Cei din Petroşani sunt puşi pe drumuri, la Vulcan sau la Petrila, pentru a plăti cotizaţii ori, după caz, rate.
O altă chestiune importantă este aceea că, teoretic, spaţiile comerciale aparţinând SOCOM Unirea sunt blocate la vânzare. Cooperativa condusă de Ioan Rus, păpuşar al unui grup restrâns de membri cooperatori care acaparează spaţiu după spaţiu, are credite bancare în derulare, dar şi importante datorii către bugetul de stat şi bugetul local al municipiului Petroşani. Prin trafic de influenţă, spun sursele noastre, s-ar fi reuşit ridicarea temporară a interdicţiei de vânzare, pentru numai o zi, cât să poată fi pusă în practică tranzacţia plănuită de cei doi colegi de partid, Bobar şi Rus.
De altfel, în total dispreţ faţă de interesele membrilor cooperatori, condiţia transparenţei nu s-a realizat nici la nivelul SOCOM Unirea. Cooperativa condusă de Ioan Rus nu a organizat o licitaţie, în urma căreia era foarte probabil ca, pentru spaţiul respectiv, să fi obţinut un preţ mult mai bun. În situaţia financiară dezastruoasă a SOCOM Unirea, care s-ar putea tranşa foarte curând printr-o divizare, chiar şi 1.000 de euro în plus ar fi însemnat o avere. Spaţiul a fost valorificat la un preţ bun. Inexistenţa unei licitaţii însă, nu ne împiedică să considerăm că se putea obţine un preţ şi mai bun.
Ioan Rus nu permite membrilor cooperatori să cumpere spaţiile în care îşi derulează activitatea, dar a vândut un spaţiu ultracentral unei terţe persoane juridice, condusă de un coleg de partid, în baza unui preţ ce nu a fost obţinut în urma unei proceduri de tip concurenţial. Cooperativa având datorii foarte mari, este lesne de dedus că interesul membrilor cooperatori era acela ca spaţiul comercial în discuţie, unul dintre cele mai bune din averea SOCOM, să fie vândut cât mai scump posibil (variantă îndeplinită doar în cazul în care s-ar fi organizat o licitaţie). Rus a vândut un spaţiu pentru Bobar, dar nu ar vinde un altul sau mai multe pentru a scăpa averea membrilor cooperatori de datoriile către stat şi creditele bancare. Din analiza evoluţiei datoriilor SOCOM Unirea către stat nu a rezultat, în urma tranzacţiei, o scădere a datoriilor. Deci, oriunde s-ar fi dus, banii de pe respectivul spaţiu nu au ajuns la bugetele de stat. Vom reveni.

Comentarii articol (11 )

#1 ION05.07.2015,  23:41:51
OARE PARCHETUL SI DNA CE PAZESTE SAU ZVONURILE CA MULTI OAMENI AI LEGII SINT PE LISTA SCURTA CU DOBINZI PREFERENTIALE E ADEVARAT?IN CAZUL IN CARE NU S A FACUT SELECTIE DE OFERTE TOT BIROUL DE COORDONARE AL CAR PETRILA A FACUT UN ABUZ GROSOLAN SI SINT PASIBILI DE DOSAR PENAL .
#2 IOSCUT05.07.2015,  23:45:24
DL DOCEA V AM RUGA CA PRIN INTERMEDIUL ZIARULUI DVS SA VA INTERESATI DE CE BOALA SUFERA SECRETARUL CAR PETRILA DL BUTUZA ANATOLI CARE SI A INTRERUPT PREAVIZUL LA MINA PETRILA PENTRU DISPONIBILIZARE EXACT IN ULTIMA ZI PRIN CONCEDIU MEDICAL....SAU COMENTARIILE ANONIME FACUTE LA ALT ARTICOL LA ADRESA IMPRUMUTURILOR DVS I AU CRESCUT COLESTEROLUL...ORICUM AR TREBUI SA VEDEM DE CE BOALA SUFERA INDIVIDUL.
#3 Ungureanu06.07.2015,  07:31:58
E sanatos tun si o duce bine,
#4 GAVRILĂ06.07.2015,  08:31:19
DE CE BOALĂ SĂ SUFERE SECRETARUL CAR PETRILA, CÂND ÎN FIECARE ZI SEMNEAZĂ CONDICA DE PREZENTĂ INTR-O CÂRCIUMĂ DE CARTIER DE PE STR.AVRAM IANCU???
#5 Laur06.07.2015,  09:27:20
Du-le Cătălin Docea, este clar că sunteți plătit să dezinformați lumea, prin articolele pe care le publicați fără să verificați informațiile, acele persoane care vă plătesc să publicați astfel de măgari la adresa unor oameni corecți și care respectă legea, nu fac altceva decât să mânjească imaginea unor oameni cinstiți... de fapt asta urmăriți să dezinformați opinia publică! Sau ce interese aveți dumneavoastră și cei care v-au plătit să publicați astfel de dezinformări?
#6 ZVJ06.07.2015,  10:12:03
Către IOSCUT: Dacă aveţi o problemă personală cu dl. Butuza Anatoli rezolvaţi-o singur. Ce dl. Butuza - care s-a disponibilizat şi, prin urmare, nu mai reprezintă un subiect - a inventat foile de boală la mină? Apoi, vă referiţi la nişte comentarii anonime fără să vă daţi... numele real. Păi, ce credeţi că aşa e o discuţie onestă? Forumul unui ziar nu este un maidan stăpânit de lătrăi frustraţi, un loc unde, la adăpostul anonimatului, poate fi terfelită onoarea unui om. Dacă nu aţi priceput până acum acest lucru, e grav.
#7 STOIAN06.07.2015,  12:30:55
Ar trebui reziliat contractul de vânzare cumpărarare prin înapoierea banilor, de către vânzătorul SOCOM Unirea, cumpăratorului CAR Petrila IFN.
#8 gabi09.07.2015,  21:18:24
poate nu stiti ca c.a.r. difn petrila are sediu si in TG-JIU
#9 alinus17.08.2015,  22:18:05
corect dl docea dl butuza nu mai reprezinta un subiect e deja un deseu si trebuie tratat ca atare.dar ilegalitatile comise de el nu trebuie uitate si speram ca nici organele in drept sa n o faca ca doar nici influenta lui bobar n o fi vesnica.
#10 vasile 13.11.2015,  09:54:17
ba frate dar pe bobar asta nu il ia nimeni la rost pai normal orasul este mic toti sant mana in mana cine sal ia ? sa vada ce ilagalitati face si ce dobanda percepe la intirziierile de plata cand omul intarzie o luna sau doua este inacceptabil ce poate sa faca omul asta .dnaaul trezitiva nu dormiti face curatenie la domnu bobar in ograda sant o persoana care sant patit cu car-eul lui bobar !!!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Pentru mulţi dintre noi, orice Casă de Ajutor Reciproc (CAR) constituie un sprijin real la nevoi. Ba chiar, suntem de acord cu a[..]
11.03.2015, 22:03   |    51 comentarii
Prin Rechizitoriul întocmit, la data de 23 octombrie 2013, în cadrul dosarului 1106/P/2013,  de către procurorul Valeria Tom[..]
22.06.2014, 22:17   |    11 comentarii

În aceste zile se stabilesc la Petrila listele de candidaţi la funcţiile de consilieri locali în cadrul USL. Fiecare p[..]

29.02.2012, 20:03   |    21 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter