09.07.2015,  18:17:56 | 1 comentariu | 2898 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Universitatea din Petroşani s-a lansat / Proiectul „Studenţi ancoraţi în realitate”
de Corneliu BRAN
Joi, 9 iulie, la Universitatea din Petroşani a avut loc, începând cu orele 12:00, într-unul din amfiteatrele clădirii centrale de pe Dealul Institutului, conferinţa de lansare a proiectului european intitulat „Studenţi ancoraţi în realitate”.
 
Sala amfiteatrului a fost plină de studenţi şi de invitaţi
Sala a fost plină, iar printre invitaţi am regăsit o parte dintre angajatorii care vor lua studenţii în practică sau reprezentanţi ai lor, inclusiv de la Direcţia Minieră, mai multe cadre universitare, în frunte cu rectorul universităţii, Marius Marcu, iar din partea administraţiei publice locale a fost prezent viceprimarul Petroşaniului, Florin Nicolae.
De la conf.univ.dr.ec. Eduard Edelhauser, managerul de proiect, şi de la prorectorul pe linie de Învăţământ şi Relaţii Internaţionale, conf.univ.dr.ec. Codruţa Dura, am aflat câteva lucruri interesante legate de acest proiect care se adresează studenţilor. 
 
150 de studenţi angrenaţi
„Proiectul de azi vizează tranziţia de la şcoală la viaţa activă pentru un număr de 150 de studenţi ai Universităţii din Petroşani. Practic, aceşti tineri vor trebui să facă practică de profil în cadrul mai multor agenţi economici din Valea Jiului, care au decis să ne sprijine în cadrul acestui demers. Lista este destul de lungă şi nu pot acum să vă spun toţi aceşti agenţi economici, dar printre ei se regăseşte, de exemplu, şi Complexul Energetic Hunedoara, cel mai mare agent industrial din judeţ. Studenţii vor trebui să-şi întocmească un portofoliu de practică în conformitate cu cerinţele Văii Jiului. Dacă vor respecta aceste cerinţe – care sunt de natură să contribuie la dobândirea unor abilităţi practice pentru ei –, vor primi o subvenţie de 500 de lei în cadrul acestui proiect. Până la urmă, să zicem că ei îmbină utilul cu plăcutul. Acest stadiu de practică oricum trebuia să-l facă, era prevăzut în planul de învăţământ. Dacă vor arăta seriozitate vor dobândi cunoştinţe practice care le vor fi utile în viitor, precum şi o sumă de bani”, ne-a declarat doamna prorector Codruţa Dura.
De partea cealaltă, managerul de proiect conf.univ.dr.ing. Eduard Edelhauser a subliniat: „Acest proiect a fost câştigat de Universitatea din Petroşani, fiind pe prima poziţie de evaluare. Suntem singuri, nu avem parteneri în acest proiect derulat pe POSDRU. În cadrul proiectului beneficiari vor fi 150 de studenţi de la două facultăţi din cadrul universităţii noastre. Este vorba de Facultatea de Mine şi de Facultatea de Ştiinţe, ponderea studenţilor fiind mai mare de partea celor de la Ştiinţe, lucru normal din moment ce această facultate are mai mulţi studenţi care urmează cursurile de la noi. Scopul acestui proiect este ca aceşti studenţi, în perioada de practică, să aibă o mai mare implicare. Mă bucur că în cadrul acestui proiect am reuşit să aducem toţi studenţii de anul II, care în alţi ani făceau practică de la distanţă şi mai erau şi neplătiţi. Aici, ei vor participa la cele trei săptămâni de practică în cadrul unor activităţi de muncă clare ale unui agent economic şi vor avea o serie de beneficii în această perioadă. În primul rând, acumularea de cunoştinţe la un loc de muncă adevărat, pe domeniul pe care ei se pregătesc. Proiectul funcţionează până în decembrie, iar în semestrul I, anul viitor în ianuarie, vor exista activităţi de consiliere, activităţi de orientare în carieră etc., acţiuni desfăşurate tot în cadrul acestui proiect”.
 
Un proiect benefic
Am stat de vorbă şi cu un angajator, cu directorul Direcţiei Miniere din cadrul CEH, ing. Viorel Stancu. „Este un proiect benefic atât pentru studenţi, cât şi pentru noi, având în vedere că la noi angajări s-au făcut foarte puţine în ultima perioadă de timp, iar un tânăr student, cine ştie, poate veni cu câteva idei noi, bune de pus în aplicare, care să ne ajute. În funcţie de specializările pe care dumnealor le fac la Universitatea din Petroşani, în practica pe care o vor efectua la noi, îi vom repartiza la locul potrivit. Dacă sunt de la finanţe-contabilitate îi vom repartiza la contabilitate, dacă sunt pe partea de inginerie mecanică îi vom repartiza la atelierele unităţilor de producţie ale noastre, poate, de ce nu, chiar în subteran, să vadă cum funcţionează locurile de muncă şi utilajele pe care le avem şi să-şi facă o idee clară cum arată o mină. În general, conlucrăm bine cu universitatea şi, din punctul nostru de vedere, credem că aceste proiecte, cum e cel care se lansează azi, sunt utile. De aceea spun că acest gen de proiecte ar trebui să fie cât mai multe. Cu cât mai multe, cu atât vom avea mai mulţi absolvenţi de facultate care vor avea experienţă în momentul când vor găsi un loc de muncă. Această practică contează şi tot sistemul de învăţământ românesc ar trebui să se axeze pe acest gen de practică executată de studenţi la firme de profil, cum în alte ţări europene se întâmplă asta demult”.

Comentarii articol (1 )

#1 Ion Gigel26.09.2015,  18:27:34
Managerul de proiect conf.univ.dr.ing. Eduard Edelhauser - nu a fost cercetat in scandalul cu reteaua de prostitutie? Nici macar nu e suspendat din fuctie pe perioada anchetei? Nu s-a schimbat nimic de cand am plecat de acolo... doar betivi si ratati cu influenta


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Pe aceeasi tema
Sub sceptrul prezenţei, încă, a celui care a fost prof.univ.dr.ing. Aron Poantă, rectorul Universităţii din Petroşani,[..]
25.06.2015, 18:41   |    3 comentarii
La capitolul „striptease transparenţă” – Universitatea Petroşani ocupă locul 21, din 55 de competitoare 08.06.2015, 00:42   |    1 comentarii
Ieri, în Sala Senatului Universităţii din Petroşani am avut parte de o conferinţă de presă susţinută de conducerea U[..]
02.06.2015, 21:52   |    0 comentarii
Asupra istericalelor unor dăştepţi din Dealul Institutului care au precedat Cupa „Universitas” vom reveni poate c&a[..]
18.05.2015, 20:18   |    0 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter