13.07.2015,  18:23:54 | 1 comentariu | 4420 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Cum s-a conectat familia liderului PSD Hunedoara la grupul de firme Drupo. Care, la rândul său, era şi este conectat la conducta cu bani publici
Articole de acelasi autor
de Cătălin DOCEA
Copilul tău are un viitor în judeţul Hunedoara? În actualul context, e cam greu de crezut. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cele două fete ale deputatului Laurenţiu Nistor, lider al filialei judeţene a PSD începând cu anul 2010. Fetele d-lui Nistor, pe propriile puteri, s-au aranjat. Întâmplător sau nu, situaţia lor actuală este strâns legată de conexiunile avute, de-a lungul timpului, cu firme din colosul financiar Drupo, constructorul cu acces no. 1 la contracte din bani publici în întregul judeţ şi nu numai.
 
O informaţie deja cunoscută
Deşi este asociat la mai multe societăţi comerciale care înregistrează profituri uriaşe (numai în 2014 a încasat dividende în sumă de 197.007,96 lei), deşi conturile sale bancare au solduri uriaşe în raport cu câştigurile unor oameni de rând (464.709,23 lei, 6.400 euro, 3.171,84 dolari), deputatul Nistor şi-a angajat una dintre fete, pe Ioana Liana Nistor (căsătorită Bălan), la propriul cabinet parlamentar în perioada 12 ianuarie 2009 – 19 decembrie 2012. Fenta asta l-ar putea costa scump pe Nistor, mai mulţi parlamentari fiind deja condamnaţi penal pentru chestiuni similare. Potrivit legii, angajarea unei rude la cabinetul parlamentar se încadrează la infracţiunea de conflict de interese, fapta fiind sancţionată penal.
 
Prima conexiune cu grupul de firme Drupo
În 07.07.2010, Ioana Liana Bălan preia de la SC Proactiv SRL Deva (parte a grupului Drupo) şi Doda Gabriel Teodor (omul care controlează, ca asociat majoritar, grupul de firme Drupo) părţile sociale ale SC Drum Test SRL Călan pentru suma de 200 de lei. 
Doi ani mai târziu, în 07.03.2012, pentru aceeaşi sumă ridicolă, are loc tranzacţia inversă, iar SC Proactiv SRL Deva şi Doda Gabriel Teodor redevin asociaţi la Drum Test SRL Călan.
Cu alte cuvinte, firma a aparţinut Ioanei Liana Bălan, una dintre fetele lui Nistor, între 07.07.2010 şi 07.03.2012. Anterior preluării, în 2009, firma a avut un profit net de 140.336 lei la o cifră de afaceri de 229.050 lei. Profitul net a scăzut în 2010 (61.327 lei la o cifră de afaceri de 280.300 lei), pentru ca mai apoi să crească în 2011 (251.505 lei la o cifră de afaceri de 523.224 lei) şi 2012 (153.929 lei la o cifră de afaceri de 457.991 lei).
Câte fete din judeţ credeţi că au mai avut norocul să cumpere o firmă pe profit cu 200 de lei, să mai scoată profit (şi încă ce profit!) pentru doi ani de zile, iar apoi să o revândă tot pentru 200 de lei? După toate probabilităţile, niciuna.
Secretul acestei tranzacţii inexplicabile poate sta în afacerile derulate de către Drum Test SRL Călan în perioada între 07.07.2010 şi 07.03.2012. Dacă profiturile serioase din acea perioadă au fost realizate exclusiv din surse private, şi nu din subcontractarea (poate chiar de către Drupo) a unor lucrări din bani publici, cazul nu ridică semne de întrebare. Cum însă tot ce e legat de Drupo înseamnă bani publici, greu de crezut că firma fetei lui Nistor a stat deoparte. Aspect asupra căruia, desigur, vom reveni.
 
Lucrurile nu se opresc însă aici
La ora actuală, Ioana Liana Bălan figu­rează ca asociat (90%) şi administrator la BKI Fincont SRL Bejan (cu sediul acasă la dl. deputat Nistor), o societate cu cifră de afaceri 0 în perioada 2011 - 2014. 
Cu alte cuvinte, pe cont propriu, fiica lui Nistor n-a mai avut aşa succes în afaceri cum a avut cu firma din grupul Drupo, temporar aflată în proprietatea sa.
Actualmente, fiica lui Nistor mai figu­rează însă şi printre administratorii Agro Hunedoreana Cooperativa Agricolă (unde, printre proprietari, apar Gabriel Teodor Doda, diverse persoane fizice, dar şi firme din grupul Drupo).
 
Amândouă-s norocoase!
Să nu cumva să credeţi că Irina-Laura Nistor, cea de-a doua fiică a deputatului, a fost mai puţin norocoasă. A reprezentat, în calitate de consilier juridic, interesele SC Drupo SRL în dosarul de insolvenţă al CNCAF Minvest SA – Filiala Bradmin SA. De asemenea, în relaţia cu terţii (inclusiv la Registrul Comerţului), fiica lui Nistor a reprezentat şi alte firme din grupul Drupo, cum ar fi SC Ferma Denis SRL, SC Agro Hunedoreana Cooperativa Agricolă Călan (parte a grupului Drupo, la care astăzi printre administratori se află şi sora sa), SC Drum Invest Construct SRL, SC Util Cons SRL, SC Acva Ciprius SRL, SC Agro Mira Plant SRL şi SC Ferma Octavian Titus SRL. 
De asemenea, a reprezentat interesele SC Drum Test SRL, parte a grupului Drupo, vândută de grupul de firme Drupo şi Doda surorii sale, Nistor (căsătorită Bălan) Ioana Liana, iar mai apoi răscumpărată de aceleaşi persoane juridice şi fizice. A mai reprezentat cel puţin pe SC Tavidas Turism SRL, SC Demia Agrepen SRL şi SC Drif Profesional Construct SRL. Dar şi SC Cabana Căprioara SRL (în care Doda de la Drupo a fost asociat cu Moş, actualul viceprimar al Devei, şi o altă persoană fizică). 
 
Anul 2014 a regăsit-o...
...pe Irina-Laura Nistor cu venituri modeste, de numai 4.474 de lei (în tot anul 2013) şi 12.000 de lei (în 2014), realizate în calitate de consilier juridic la o societate comercială din Petroşani. În declaraţia depusă în 2015, fiica liderului PSD Hunedoara a declarat conturi, depozite bancare şi acumulări de sume după cum urmează: 268.243,48 lei şi 6.929,28 euro. Vorbim despre 16 forme de economisire la BCR, Casa de Ajutor Reciproc Deva IFN, BRD-GSG şi Intesa Sanpaolo Bank.
Vă întrebaţi, probabil, de ce depune fiica deputatului PSD declaraţii de avere, ce calitate are aceasta. Ei bine, aflaţi că d-ra Irina-Laura Nistor a devenit în 2014, prin concurs, inspector antifraudă la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală 5 Deva. Fiica deputatului deţine două terenuri intravilane la Geoagiu-Băi, o casă de vacanţă în aceeaşi staţiune şi un apartament (obţinut prin donaţie în 2013).
 
În mod cert că...
...fiice de preşedinte fiind, Irina-Laura şi Ioana Liana au, ca tot omul, dreptul la muncă şi prosperitate. Prosperitatea dumnealor însă nu seamănă deloc cu cea a majorităţii hunedorenilor. Şi încă ceva. Deputatul Nistor fiind bine (strâns, direct) conectat, prin fiicele sale, la grupul de firme Drupo, dar şi la altele, nu-i lesne de dedus de ce nu poate scoate o vorbuliţă cu privire la scandalurile de corupţie (din zona liberală) care au măcinat acest judeţ (şi care, la o adică, sunt o bună pâine de mâncat şi capital electoral pentru orice politician)? Dl. Nistor, de facto, nu poate face politică. Conturile familiei sale atârnă atât de greu încât, dacă scoate o vorbă, multe pisici i se vor arăta. Vom reveni.

Comentarii articol (1 )

#1 Ziarul Vaii Jiului14.07.2015,  14:07:28
Nu postati in sectiunea de comentarii link-uri sau articole preluate din alte ziare, INDIFERENT DE SUBIECT. Nu vor fi publicate. Redactia.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter