22.07.2015,  23:33:17 | 0 comentarii | 1267 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Deponeul ecologic hunedorean merge înainte / Gropile de la Vulcan şi Uricani rămân în funcţiune
de Mihaela PETROŞAN
Conform ultimelor date, în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Hunedoara” (SMID) lucrările avansează, chiar dacă nu la fel peste tot.
 
Gropile vechi sunt aproape închise
Astfel, până acum, sunt în execuţie şapte lucrări de închidere din cele nouă gropi de gunoi aflate pe teritoriul judeţului Hunedoara: Petrila – 100%, Aninoasa – 95%, Lupeni – 70%, Haţeg – 50%, Călan – 100%, Uroi – 30-40%, Hunedoara 90-95%.
La gropile de la Deva şi Orăştie abia din 15 iulie au început lucrările de închidere, iar în funcţiune rămân gropile de gunoi de la Vulcan şi Uricani.
De asemenea, Staţia de la Petroşani este finalizată în proporţie de 95%, iar prima celulă plus celelalte construcţii de la Bârcea Mare sunt realizate în proporţie de 50%.
Administratorul public al judeţului Hunedoara, Dan Stoian, a declarat recent: „Din discuţiile avute cu constructorul, la finalul lunii septembrie 2015 la Bârcea lucrările vor fi finalizate, iar la jumătatea lunii octombrie vor fi finalizate şi probele”.
Trebuie menţionat faptul că şi plăţile către antreprenori, pentru lucrările efectuate în cadrul proiectului, s-au făcut într-un termen rezonabil, decontarea cererilor de rambursare fiind respectată.
 
Etapa a doua, nazuri ale primăriilor 
În partea a doua a proiectului se trece la operare. Din discuţiile cu administratorul judeţului, se pare că aici sunt întâmpinate ceva greutăţi, deoarece câteva dintre primării nu mai sunt de acord cu anumite aspecte din conţinutul contractului cadru. 
În această etapă, în fapt, trebuie parcurşi trei paşi: aprobarea studiului de oportunitate: studiul a fost transmis de către CJ Hunedoara primăriilor, iar 66% dintre UAT-urile din proiect l-au semnat, dar nu au semnat Vulcan, Deva, Hunedoara şi Ghelari; regulamentul de salubrizare: în acest caz fiecare primărie trebuie să stabilească dezbateri publice, după care trebuie aprobat în şedinţele de consiliu local; caietele de sarcini: primarii, pe fiecare zonă, trebuie să se întâlnească şi să stabilească ce vor conţine aceste caiete de sarcini, pentru că ei cunosc cel mai bine situaţia zonelor. 
La final, documentele trebuie să conţină toate observaţiile primăriilor, apoi să se poată negocia forma finală la CJ Hunedoara.
După aceea, Consiliul Judeţean Hunedoara, în calitate de beneficiar al proiectului, va organiza licitaţia pentru stabilirea operatorilor care vor colecta gunoiul din cele patru zone în care a fost împărţit judeţul.
Dan Stoian a mai spus că face un apel la toţi primarii să urgenteze finalizarea şi aprobarea documentelor ce ţin de etapa a doua. Dacă nu există şi operatorii care vor colecta deşeurile, deponeul ecologic nu va putea funcţiona chiar dacă este finalizat ca şi construcţii.
Se pare că mai multe judeţe din ţară se confruntă cu această problemă: Timişul, Aradul, Clujul. Dan Stoian chiar a spus că „cei din Cluj chiar au făcut apel să le preluăm noi gunoaiele”. 
 
Şedinţa AGA-ADI
În cadrul şedinţei AGA a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară - ADI Deşeuri Hunedoara, şedinţă la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Fondurilor Europene, consultanţi din partea BEI, reprezentanţi OI Timişoara, reprezentanţi ai CJ Hunedoara şi reprezentanţi ADI, s-au discutat mai multe aspecte ale problemei. 
În primul rând, s-a făcut o informare asupra stadiului implementarii proiectului - prezentare realizată de către administratorul CJ Hunedoara, Dan Stoian, şi în care s-a specificat faptul că investiţiile ce urmează a fi realizate în cadrul proiectului sunt în faza de finalizare şi respectă graficul asumat de către fiecare antreprenor, iar lucrările în cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Bârcea Mare vor fi finalizate până la sfârşitul anului 2015.
Apoi s-a prezentat stadiul aprobării documentaţiilor Studiului de Oportunitate pentru delegarea serviciilor de operare al SMID Hunedoara. Directorul ADI, Ioan Prip, a prezentat UAT-urile care la data de 15 iulie 2015, - municipiile Deva, Hunedoara şi Vulcan si comuna Ghelari -, nu aveau aprobat studiul de oportunitate. „Ca urmare a discuţiilor avute pe această temă s-a hotărât ca până la data de 31 iulie 2015 toate UAT-urile să aprobe în cadrul şedinţelor de consilii locale studiul de oportunitate”, au precizat reprezentanţii CJ Hunedoara.
De asemenea, în şedinţa AGA s-a mai prezentat şi stadiul plăţilor cotizaţiei membrilor ADI şi stadiul contribuţiei proprii a UAT-urilor la cofinanţarea proiectului. Mai mult, reprezentanţii Asistenţei de Management al proiectului SMID au prezentat Regulamentul de Salubritate şi graficul de implementare a procedurilor de selecţie şi atribuire a contractelor de operare din cadrul proiectului, iar reprezentanţii ADI au adoptat în cadrul şedinţei ca până la data de 31 august 2015 să se aprobe Regulamentul de Salubritate pentru proiectul SMID.
De notat ar mai fi faptul că în cadrul şedinţei s-a luat act de demisia lui Ioan Rus - preşedinte ADI şi reprezentant în ADI a CJ Hunedoara, iar în prima şedinţă de CJ va fi ales un nou reprezentant în ADI din cadrul instituţiei.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Pe aceeasi tema
Nu vă grăbiţi să trageţi concluzia negativă pe care aţi fi tentat să vi-o însuşiţi odată ce v-aţi trecut ochii p[..]
14.07.2015, 17:56   |    0 comentarii
Problema depozitării gunoiului menajer din Valea Jiului, după închiderea gropii din Vulcan, nu este rezolvată întru[..]
01.07.2015, 21:47   |    0 comentarii
Am tot zis, până când a dispărut de acolo, despre grămezile de gunoi din cimitirul vechi al Vulcanului. Acum văd c[..]
05.05.2015, 20:55   |    0 comentarii
În 2016, groapa de gunoi din Vulcan trebuie închisă. Îi expiră autorizaţia de funcţionare, iar dealul acum a[..]
28.04.2015, 18:47   |    1 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter