29.10.2011,  17:02:56 | 0 comentarii | 666 vizualizari
Nici nu ne aşteptam să fie altfel, dar ţinem să vă informăm că / Parchetul pare să fi cedat presiunii mediatice a PSD. Scrisoare deschisă
de Ziarul Vaii Jiului

Spre ştiinţa Doamnei Laura Codruţa Kovesi, Procuror General
Doamnei Prim-procuror Maniu Dorica - Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani 

Stimată doamnă,

Am aflat, fără urmă de surprindere, că prin Ordonanţa din 20 ianuarie 2011 aţi dispus respingerea plângerilor formulate de subsemnatul şi alte două persoane împotriva Rezoluţiei de scoatere de sub urmărire a numitului Resmeriţă Cornel, primar al municipiului Lupeni, pentru infracţiunea de fals în declaraţii. 

Argumentaţia fundamentală a acestui certificat de virginitate acordat numitului Resmeriţă Cornel gravitează în jurul faptului că toate cele trei declaraţii neconforme cu realitatea date de acesta cu privire la (ne)colaborarea sa repetată cu diabolica

Securitate comunistă nu ar fi produs consecinţe juridice şi, mai mult, declaraţiile neconforme cu realitatea ar fi fost date în lipsa unei intenţii a făptuitorului de a comite o infracţiune. Pe scurt, omul a declarat în fals, de trei ori chiar, dar asta nu e o problemă în opinia Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani.

Sunt, vă mărturisesc, absolut uluit. Cunoaşteţi probabil, din nenumăratele interceptări ale convorbirilor mele telefonice, că sunt o persoană cu un dezvoltat simţ al umorului şi că, din fericire şi lăsând modestia la o parte, deţin o inteligenţă peste medie. Dar raţionamentul colegei dvs., cea care a dat Rezoluţia de scoatere de sub urmărire penală a numitului Resmeriţă Cornel, raţionament asumat de dvs. prin Ordonanţa invocată, emisă la 20 ianuarie, depăşeşte puterea mea de a interpreta stilul absolut pacifist de abordare de către dvs. şi unii dintre subordonaţii dvs. a cazurilor de încălcare a legii. Aşa cum spune şi practica în domeniu, nimeni nu trebuie schingiuit dacă a încălcat legea. Mai ales dacă nu e vorba de fapte cu consecinţe grave, iar persoana e la prima abatere.

Însă, potrivit acestui raţionament, dacă unul dintre redactorii de la Ziarul Văii Jiului ar scrie în mod injust şi neconform cu realitatea despre un personaj public că e borfaş şi găinar, dar acest aspect nu produce consecinţe de vreo natură, adică omul nu e părăsit de nevastă, nu este exclus din PSD (e doar un exemplu) ori nu i se reziliază abonamentul la sala de fitness, fapta ziaristului de a comunica informaţii neconforme cu realitatea e demnă de o scoatere de sub urmărire penală, fără niciun fel de sancţiune de ordin financiar, administrativ ori penal pentru jurnalist? Refuz să cred, întrucât realitatea îmi confirmă contrariul, că ar fi aşa.

 

 

Doamnă Prim-procuror,

 

Cunosc, prin prisma nobilei mele ocupaţii, o serie de borfaşi şi găinari. Din Petroşani. Au lăsat statului miliarde şi miliarde de lei datorii prin firmele pe care le-au dus la faliment, au scăpat basma curată din dosarele penale privind înşelăciuni cu file cec şi bilete la ordin. Ai lor plozi majori au fost scoşi basma curată din dosare de trafic şi consum de droguri. Și câte şi mai câte. Sunt conştient de faptul că această imunitate în faţa legii le-a fost dată, lor şi familiilor lor, pentru că practică absolut înjositoarea ocupaţie de turnători remuneraţí prin compensare. Ce compensare? Ei ciripesc la Poliţie şi Parchet, iar respectivele instituţii îi recompensează cu NUP-uri şi SUP-uri pe bandă rulantă. Un fel de troc al vremurilor noastre, un troc din care Codul Penal al României iese ferfeniţă. Iar muritorul, păcălit de turnător, îşi mai câştigă (dacă mai apucă, dacă veniturile îi permit) dreptatea abia la CEDO.

Îmi aduc aminte, cu groază, de vremurile când eram elev. Mi-a plăcut şcoala, am fost olimpic şi premiant. Deci, nu de aici motivul de groază. Ci pentru faptul că părinţii mă sfătuiau, în mod repetat, să nu povestesc colegilor de clasă nici despre Europa Liberă, nici despre discuţiile din familie ori cercul de prieteni al familiei împotriva nemernicului sistem comunist. Le era, şi îmi era şi mie teamă deşi abia mai târziu aveam să înţeleg asta, că îşi vor pierde locurile de muncă din acest motiv. Teamă că şi printre părinţii colegilor mei exista, cu siguranţă, vreun Lupaşcu. Un turnător nemernic care, din dorinţa de a slugărnici sistemul până-n pânzele albe, ar fi fost în stare să distrugă familii şi destine. De fapt, ştiţi probabil mai bine ca mine, unii au şi făcut-o.

Nu cred că numitul Cornel Resmeriţă a fost chiar cel mai nemernic dintre turnători, nu sunt absolut convins că a turnat din pură dorinţă şi, parţial, pentru că nu se putea pune cu sistemul. De fapt, părerea mea nici nu mai contează în contextul în care, prin Decizia nr. 476/2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a stabilit, definitiv şi irevocabil, că numitul Resmeriţă Cornel a avut calitatea de colaborator al Securităţii.

 

Doamnă Prim-procuror,

 

Ordonanţa dvs. m-a convins, la modul definitiv şi irevocabil, că foştii şi actualii turnători beneficiază de protecţie în faţa legii, a organelor de cercetare penală. Voi formula, uzând de prevederile legale, plângere împotriva soluţiei dvs. la Judecătoria Petroşani.

Sunt om şi, vă asigur, nu-mi doream şi nu îmi doresc ca numitul Cornel Resmeriţă ori familia acestuia să sufere dincolo de suferinţele pe care acesta le-a produs.

Nu-mi doresc ca nepoţii acestuia să afle şi să sufere, peste ani, consecinţe ale faptului că bunicul lor nu a fost doar primar (o funcţie câştigată pe merit, dar îndeplinită cu din ce în ce mai puţin interes), ci şi un colaborator destoinic al mârşavului aparat de represiune comunist.

Consider însă nejustificată lipsa unei sancţiuni, una cu rol coercitiv, fără consecinţe asupra cazierului numitului' Resmeriţă'Cornel, în măsură să confirme măcar existenţa unor fapte reprobabile (e vorba, totuşi, de trei declaraţii neconforme cu realitatea), fapte pedepsite de Codul Penal.

 

Doamnă Prim-procuror,

 

Nu ştiu, în ciuda inteligenţei mele peste medie şi a simţului umorului care mă caracterizează, cum să interpretez întâmplările din ultimele săptămâni. Dacă încă îmi mai ascultaţi telefoanele, cunoaşteţi deja dilema în care mă aflu. 

Cunoaşteţi probabil faptul că numitul Resmeriţă Cornel se află în relaţii apropiate cu un săptămânal local. Un săptămânal local în care Primăria municipiului Lupeni drenează majoritatea fondurilor de publicitate (ceea ce, din câte ştiu, nu-i o infracţiune). De când aveţi în analiză dosarul Resmeriţă, dar cu mai mare intensitate în ultimele săptămâni, am citit în respectivul săptămânal doar acuzaţii de favorizare a infractorului împotriva dumneavoastră.

Ce să înţeleg? Că aşa vă mulţumeşte Resmeriţă pentru faptul că l-aţi scos basma curată? Sau că, dimpotrivă, aţi fost şi încă mai sunteţi victima unei presiuni mediatice a PSD'Lupeni.

 

Cu deosebită consideraţie, 

Cătălin DOCEA
director
Ziarul'Văii Jiului

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter