29.10.2011,  13:45:57 | 0 comentarii | 898 vizualizari
Primim la redacţie / Malformaţiile congenitale ale sistemului de partide din România
de Ziarul Vaii Jiului

Despre partide

După decembrie ’89 s-au format în România o mulţime de partide politice (peste 150 la începutul anilor `90), unele create prin sciziuni, absorbţii sau fuziuni. O parte a acestora supravieţuieşte şi astăzi. Altele, formate sub diferite titulaturi schimbate, domină şi astăzi viaţa politică. Din păcate, acestea seamănă puţin sau chiar deloc cu partidele politice proprii societăţii europene moderne, în ciuda preluării numelor sau simbolurilor, cel puţin formal, doctrinelor clasice ale acestora.

Conform ştiinţei politice, un partid politic nu este ceva compact şi omogen, pentru că este un grup în plină primenire prin intrările de recrutări noi şi ieşiri de membri vechi. Sociologul Dimitrie Gusti dă o definiţie pertinentă a ceea ce ar trebui să reprezinte un partid politic: „Un partid politic este un proces social şi nu o stare socială, format din diferite cerculeţe, grupuri, grupuleţe care pot fi concentric coordonate, pot avea forţe centrifugale dar şi centripetale, formând îndeobşte o dreaptă, o stângă, un centru”. 

Apărute ca simple grupări de susţinere a unor pretendenţi la ocuparea celor mai importante funcţii politice în stat, ele au reuşit să menţină, atât la nivelul mentalităţii publice, cât şi al propriilor strategii, ideea că esenţa şi ultimul scop al structurii de partid sunt deţinerea puterii de guvernare. În România, partidul este considerat încă doar un vehicul, o cale de acces spre culoarele puterii.

Partidele din România duc lipsă de funcţii vitale necesare unor organizaţii politice, cum ar fi cele de reprezentare democratică a opiniilor politice, de dezbatere publică ale acestora, de comunicare în cadrul sistemului politic românesc.

Două sunt malformaţii majore şi dăunătoare pentru sistemul politic românesc: teatralismul vieţii politice şi lipsa de identitate politică a partidelor. Pe acestea două le voi trata în cele ce urmează.

 

Teatralismul vieţii politice

Scena politică românească postdecembristă seamănă cu o „arenă de gladiatori”, în care există o singură regulă: „supravieţuirea cu orice preţ, cu orice mijloace, inclusiv prin suprimarea inamicului politic”.

În politica românească actorii politici nu sunt adversari politici, ci inamici politici. În viaţa politică românească dispariţia inamicului politic se obţine convingând electoratul să nu-l mai voteze, probabil unul din principalele „câştiguri” ale democraţiei postcomuniste.

S-au utilizat trei tehnici principale de „demascare politică”: 1. Adversarii sunt demascaţi ca incompetenţi, în acest scop se enumeră fie punctele negative ale vieţii economice şi sociale din timpul guvernării lor, în cazul celor care au guvernat, dar acum n-o mai fac; fie, în cazul în care au fost tot timpul în opoziţie, se fac analize ale programelor partidelor aflate la putere, care arată că sunt nerealizabile sau nerealiste, arătându-se că acestea chiar pot agrava problemele existente; 2. Inamicii politici sunt demascaţi ca agenţi ai unor forţe oculte şi/ sau răuvoitoare; 3. Inamicii politici sunt demascaţi ca alcătuind o „mafie” ce utilizează puterea politică pentru a jefui ţara în interes propriu.

Caracterul de carnaval sau de teatru burlesc şi uneori absurd al vieţii politice din România postdecembristă provine din faptul că aceste „demascări” nu au avut efect real.

 

Lipsa de identitate politică a partidelor

Toate partidele parlamentare şi neparlamentare suferă de dificultăţi serioase în conturarea unei identităţi politice. Cauza principală este faptul că ele sunt, în primul rând, organizaţii orientate către obţinerea guvernării, şi nu orientate către guvernarea într-o anumită direcţie. Structurarea sistemului politic românesc nu s-a făcut în funcţie de doctrine, programe şi obiective de guvernare ale partidelor, ci în funcţie de raporturile în care se găseau la un moment dat cu guvernarea - participau la guvernare sau nu participau la guvernare.

Această „despărţire a apelor” din spectrul politic românesc a fost, la rândul ei, un fals proces de structurare, pentru că ceea ce a determinat gruparea şi regruparea partidelor parlamentare şi neparlamentare nu a depins câtuşi de puţin de ideologie, program politic sau preferinţe şi orientări ale electoratului, ci doar de confruntările de la vârf ale personali­tăţilor şi grupurilor din interiorul partidelor, sau de nişte subtile calcule de laborator care priveau doar şansele electorale ale acestora.

Rezultatul este că cele două tabere principale, care cel puţin formal sunt în confruntare esenţială pe scena politică, grupează - fiecare dintre ele - partide aparţinând tuturor curentelor şi doctrinelor.

Pe de altă parte, graniţa dintre tabere este labilă şi în continuă schimbare. Alianţele sau complicităţile între formaţiunile componente, ale opoziţiei sau puterii, nu sunt nici rare şi nici de neimaginat. Orice e posibil. Practic nu există limite, deşi ar trebui să existe anumite limite şi detaşări! Aceasta a îngreunat conturarea unei identităţi politice a partidelor legate de proiectele efective de guvernare. De regulă, toate partidele care au încercat să se identifice cu asemenea proiecte, au avut rezultate slabe, uneori chiar catastrofale în alegeri.

Cauza nu a fost evident construirea sau măcar încercarea construirii unei identităţi autentice, ci construirea uneia false, conjuncturale, dar care să aibă succes în alegeri.

 

Partidele sunt bolnave şi trebuie să se reinventeze

Marile partide parlamentare, inclusiv alianţele electorale actuale, au la bază programe eclectice, deoarece au băgat sub „preş” orice identitate doctrinară sau au pervertit-o! Caracteristica principală a acestora este de a seduce electoratul cu orice preţ şi nu de a-şi respecta, cel puţin de faţadă, identităţile politice pe care şi le-au asumat, unele partide aderând la mari familii politice europene, dar nerespectând doctrina şi linia acestora.

Partidele politice româneşti nu conţin acele lucruri în care liderii, membrii şi susţinătorii partidelor respective cred şi pe care şi le doresc să le realizeze prin mijloace politice. Ele conţin doar acele lucruri despre care se crede că vor fi agreate de electoratul din ţară sau/ şi din străinătate. În unele cazuri se observă o obedienţă excesivă faţă de familiile politice europene la care sunt afiliate.

Restul caracteristicilor derivă din această concepţie care stă la baza constituirii şi funcţionării partidelor politice româneşti de astăzi.

Toţi aceşti factori interni şi externi au dus la crearea unui sistem politic românesc grav bolnav, care trebuie vindecat şi schimbat din temelii, şi nu doar reformat. Ne aflăm în faza în care partidele politice existente trebuie să se reinventeze, pe baza doctrinelor politice, sau să se nască altele noi, care să-şi urmeze clar doctrina aleasă din statut.

Sociologul care studiază câmpul politic nu este un profet, dar poate fi un diagnostician onest, capabil să interpreteze nepărtinitor, în mod avizat, faptele şi fenomenele sociale.

Sociolog Marius RAICA


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter