11.08.2015, 17:46:18 | 0 comentarii | 1597 vizualizari
Sâmbătă, 15 august Ziua Porţilor Deschise la Sarmizegetusa Regia
Articole de acelasi autor
de Mihaela PETROŞAN
Cu ocazia „Zilei Porţilor Deschise” la Sarmizegetusa Regia, sâmbătă, 15 august, începând cu ora 10, turiştii pasionaţi de istorie vor putea vizita situl arheologic de la Grădiştea de Munte.
Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Hunedoara, Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice Deva, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Organizatorii spun că ediţia din acest an a evenimentului va fi una specială în cadrul căreia vizitatorii vor avea ocazia să interacţioneze cu tehnologii 3D de ultimă generaţie folosite pentru punerea în valoare a multora dintre vestigiile dacice din Munţii Orăştiei.
Programul propus publicului se va desfăşura în intervalul orar 10.00 - 18.00 şi va cuprinde un ghidaj amplu al monumentelor din cetate şi al cercetărilor arheologice aflate în curs.
„În acest context, o atenţie specială va fi acordată unei descoperiri recente, şi anume, o matriţă din bronz cu ajutorul căreia se ornamentau foi subţiri din metale preţioase (aur şi argint) sau din aliaj pe bază de cupru. De asemenea, vor fi prezentate şi cele mai recente reconstituiri şi scanări 3D ale artefactelor şi monumentelor dacice, realizate în cadrul proiectului Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munţii Orăştiei. Proiectul este finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 linia de proiecte: PA16/RO12 Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural. Promotorul acestui proiect este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar parteneri sunt Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Universitatea Babeş-Bolyai şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva”, se arată într-un comunicat al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|