02.09.2015,  18:38:02 | 0 comentarii | 1408 vizualizari
Dacă răspunderea ar fi cuvântul de ordine în conducerea CEH, directorul financiar Verginica Popescu ar trebui să stea și acum la colţ, pe coji de nucă, nicidecum pe un scaun de şef. Cine-i ţine spatele?


de Ziarul Vaii Jiului
Din moment ce a fost numită pe acest post în 18 februarie 2015, e clar că directorul financiar al CEH SA, Verginica Popescu, a fost pusă sub lupa evaluării. Aceasta a înlocuit-o pe Maria Ciobanu. În principiu, nimic în neregulă din moment ce Verginica Popescu a mai ocupat acest post, dar la CNH SA, din 2002 până în 2012. Dar, ca să nu o buctăm, să vedem ce scrie în CV-ul dumneaei: 19.02.2015 – prezent Director Financiar CEH SA, 15.10.2014 – 19.02.2015 Consilier de specialitate CEH SA, 28.05.2014 – 15.10.2014 Contabil şef CEH SA - PCVJ Vulcan, 01.08.2013 – 28.05.2014 Contabil şef CEH-SA – PLEM Livezeni, 01.01.2013 – 01.08.2013 Director Economic  SNH SA, 24.06.2009 – 01.01.2013 Director Economic CNH SA, 17.03.2009 – 24.06.2009 contabil şef la EM VULCAN, 05.09.2001 – 17.03.2009 Director Economic CNH SA. Lucrează în industria minieră din 1984. Așadar, experiență are, compania – indiferent de nume - o cunoștea destul de bine. Iar funcția de director economic și mai bine, pentru că s-a învârtit mereu până ce tot acolo a ajuns.
Dar dacă tot a fost desemnată cea mai potrivită persoană pentru acest post, deputatul Cristian Resmeriță a vrut să știe dacă și rezultatele profesionale o recomandă în acest sens. Așadar, deputatul a cerut rezultatul financiar obținut de CNH în perioada în care aceasta a fost director, datoriile CNH, sumele datorate la bugetul de stat, suma creanțelor neîncasate, investițiile și programele de eficientizare ale CNH în aceeași perioadă. 
Răspunsul primit de către deputat urmează un cerc vicios. Ministerul Energiei cere un punct de vedere companiei miniere și formulează un răspuns ”Urmare a întrebării dumneavoastră (...) instituția noastră a solicitat punctul de vedere al Societății Complexul Energetic Hunedoara. Pe baza informațiilor primite vă comunicăm următoarele”. Așadar, răspunsul primit de Cristian Resmeriță nu este bazat pe date obținute în urma controalelor de natură economică, ci în baza unei opinii a societății care în momentul de față o are ca director financiar pe Verginica Popescu. Cu toate acestea...
 
Datorii acumulate în cascadă, niciun semn de redresare
Conform părerilor CEH SA, din 1994, moment în care guvernul a aprobat majorări salariale, CNH a început să înregistreze pierderi, pentru că majorările salariale nu aveau acoperire. Apoi, diferența dintre pierderi și câștig a devenit abisală din cauza prețului cărbunelui în 1997, dar și din cauza nerealizării producției bazată pe problemele legate de zăcământ, accidente de muncă, restructurări ale personalului. Așadar, în perioada 2002-2011 valorile înregistrate au fost doar negative. 
În perioada 2003-2012 datoriile acumulate de CNH cuprind, într-o măsură semnificativă, datorii către bugetul de stat, către bugetul asigurărilor sociale de stat, și într-o mai mică măsură datorii comerciale și către bugetul local. Practic, prin neplata de către CNH a datoriilor către bugetul de stat și cel al asigurărilor scoiale, o parte din banii care trebuiau să se întoarcă către bugetul național au rămas blocați în CNH, gaura neagră a economiei. Întrebarea este cum au fost ei cheltuiți? Puteau fi evitate măcar o parte din pierderi? S-a propus vreodată un plan economic de redresare care să fi fost ori ba aprobat? Nu putem să dăm din umeri și să ne lamentăm că pur și simplu nu s-a putut mai mult. ”Soldurile înregistrate la finele fiecărui exerciţiu financiar din perioada 2003-2012 cuprind datoriile preluate din anii anteriori la care s-au adăugat datoriile din anul curent. În acest context, majorările şi penalităţile calculate pentru neplata datoriilor, la nivelul anului 2012, au ajuns la peste 3,5 mld. de lei”, se menționează în răspuns.
 
Cireașa de pe tortul prostiei
Ca să înțelegeți cum s-au scurs banii CNH din cauza neglijenței Verginicăi Popescu, iată o explicație evidentă: ”De menţionat este faptul că, în perioada 2004-2006, au fost emise o serie de acte normative (OUG nr.37/2004, Legea nr.504/2006 şi OUG nr. 128/2006) în baza cărora compania a beneficiat de scutirea la plată a datoriilor către bugetul general consolidat al statului, cu condiţia Notificării ajutorului de stat în vederea obţinerii avizului Comisiei Europene. Întrucât aceste documente nu au fost obţinute, compania a fost obligată să reintroducă în contabilitate sumele scutite, ceea ce a determinat, pe de o parte, creşterea pierderilor financiare din anii precedenţi şi, pe de altă parte, creşterea semnificativă a majorărilor şi penalităţilor începând cu anul 2007.
Începând cu anul 2010, aplicarea OUG nr.39/2010 (în care se stipulează că plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale peste 60 de zile se sancţionează cu o penalitate de întârziere de 15% din obligaţiile fiscale principale nestinse) a afectat negativ şi mai mult rezultatele economico-financiare ale companiei”. 
 
Mergem mai departe - creanțele neîncasate pe vremea coanei Popescu au crescut de 20 de ori!
Cu toate că nu-și plătea dările la buget, nu a știut nici să evite unele plăți, Verginica Popescu nu s-a dat peste cap nici măcar să încaseze ce avea de încasat de la datornici. Practic, au fost tolera­te contracte cu societăți falimentare, pentru ca activitatea să fie menținută artificial. De la an la an, toleranța față de contractele nesănătoase a băgat CNH-ul în noi blocaje. Dar, mai grav, CNH nu a recuperat nici măcar creanțele câștigate în instanță cu Casa Națională de Sănătate sau ajutorul de stat pentru închiderea minelor.
”În ceea ce priveşte creanţele neîncasate de Compania Naţională a Huilei, care au crescut de aproape 20 de ori în perioada 2003-2010, acestea proveneau, în mare parte, din contractele încheiate de fosta companie cu Electrocentrale Deva SA, Termoelectrica SA, precum şi cu alte societăţi aflate în dificultate financiară (Sidermet Călan, Acvacalor Brad, Banat Anina, Goscomloc Uricani). Începând cu anul 2011, jumătate din creanţa neîncasată o reprezintă suma aferentă ajutorului de stat pentru închiderea minelor neperformante. De asemenea, o altă parte semnificativă din această creanţă o reprezintă suma neîncasată de la Casa Naţională de Sănătate pentru care CNH a câştigat procesul în instanţă”.
În ultimii ani, Compania Naţională a Huilei a identificat toate posibilităţile oferite de cadrul legislativ şi a câştigat procese intentate în acest sens, dar, între timp, societăţile în cauză au intrat în insolvenţă sau în faliment.
 
Investiții doar pentru supraviețuire, programe de eficientizare înlocuite de încercări de a evita blocarea conturilor
În perioada 2003-2012, compania a încercat să ţină pasul cu necesităţile de investiţii stringente pentru continuarea activităţii de bază în condiţii de siguranţă. Referitor la programele de eficientizare a activităţii economico-financiare se sugerează că elaborarea unor astfel de programe a necesitat o activitate extrem de laborioasă, care nu a depins doar de Verginica Popescu. Pentru echilibrarea situaţiei economico-financiare şi evitarea încetării activităţii ca urmare a moştenirii datoriilor istorice, în orice moment, Ministerul Finanţelor Publice putea bloca conturile companiei. Astfel, au fost elaborate fundamentări ce au stat la baza actelor normative precum OG 87/2003, HG 1525/2003, OUG 37/2004, L 504/2006, OUG 128/2006, documente aferente schemelor de compensare a datoriilor către Bugetul general consolidat al statului, documente de ajutor de stat pentru accesul la rezer­vele de cărbune conform Regulamentului CE 1407/2002, ajutor de stat pentru ştergerea integrală a datoriilor istorice, ajutor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune neperformante.
Dar, ne întrebăm, oare nu s-a gândit nimeni că este mai eficient ca salariile celor din conducere și consiliul de administrație să fie înjumătățite, având în vedere că nu se impunea un standard de performanță? Este pur și simplu considerat ca fiind de ajuns faptul că această companie, mai apoi complex, a cerșit ștergerea datoriilor sau compensarea lor?
Bineînțeles, aceste încercări mărunte nu au putut să compenseze pierderile determinate de majorările şi penalităţile calculate pentru neplata datoriilor istorice.
 
În final, ministerul regretă, dar nu schimbă nimic
”În final, dorim să subliniem că eforturile depuse pentru îmbunătăţirea situaţiei companiei, atât la nivel de operator economic, cât şi la nivelul administraţiei publi­ce centrale nu au putut să anuleze efectul negativ produs de volumul datoriilor, majorărilor și penalităţilor calculate pentru neplata datoriilor istorice”. Stați liniștită, doamnă Popescu! Dacă este doar călduț, și nu arde, locul dumneavoastră pe scaunul de şef este la păstrare. 
Întrebarea este: cine o protejează atât de tare pe Verginica Popescu, dacă este evident că directorul financiar nu a fost în stare nici măcar să recupereze niște creanțe? Monumente de incompetență au tot avut CNH, SNH şi CEH SA. Cumva organele de cercetare penală, care n-au monitorizat incompetenţa şi plăţile preferenţiale?
 
Sonia LIBERESCU
 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter