29.10.2011,  17:09:30 | 0 comentarii | 787 vizualizari
Cristian Ionică, directorul Apa Serv, / Bagă mâna-n foc pentru calitatea apei potabile din Vale
Booking.com
de Corneliu BRAN

Din punctul de vedere al celor de la Apa Serv, consumatorii nu ar trebui să-şi facă griji de calitatea apei potabile de la robinete. „Chiar eu folosesc încontinuu apă de la chiuvetă şi nu am avut niciodată nicio problemă de sănătate din cauza asta”, ne-a spus fără să clipească directorul Cristian Ionică. Numai că lucrurile nu par să stea deloc aşa la toate robinetele arondate Apa Serv.

 

Cititorii vs. calitatea apei 

Avem semnale de la Petrila, că atunci când plouă apa este de nebăut o zi întreagă, uneori şi mai mult. Apa are o culoare dubioasă şi conţine şi foarte mult clor „sau ceva alb în orice caz”.

Din Petroşani unii au reclamat că apa ar conţine mai mult var decât e permis (da, aţi citit bine!), unii susţinând că acest var ar proveni dintr-un „picurător defect” de la staţia de tratare („sau cum s-o numi tehnic el”), care scapă prea mult var în apă în anumite perioade de timp.

Și cetăţenii care locuiesc în Cartierul Braia din Lupeni ne spun că nu pot bea apă de la robinete, iar dacă, totuşi, din când în când, o mai fac, diareea sau durerile de stomac îi apucă la scurt timp după aceea. „Toate mizeriile din Straja se scurg acum în staţia de pe Brăiţa, iar cei de acolo câteodată fie nu pun clor suficient, fie pun în neştire”, ne spun câţiva cetăţeni. Care preferă să bea apă de la unul din izvoarele din zonă, sau să-şi cumpere apă plată din magazin.

 

„Garantez pentru apa tratată de noi la Jieţ şi pe Taia!”

Directorul Ionică de la Apa Serv fireşte că nu este de acord cu aceste semnale ale cetăţenilor, făcute în timp. Dar ne spune şi de ce nu crede că aceste reacţii ale oamenilor sunt îndreptăţite: „Vreau să lămuresc, în primul rând, ce înseamnă varul în cadrul staţiilor de tratare. În momentul în care caracteristicile fizico-chimice ale apei brute depăşesc anumite limite, noi trebuie să pornim o instalaţie de reactivi. Instalaţie care are două componente: partea de coagulare (pentru care se folosesc nişte soluţii acide) şi partea de stabilire a ph-ului neutru (apa ca să se încadreze în normative trebuie să aibă acest ph neutru). Acest ph de care vorbim se reglează cu var. De aceea se folosesc două componente: sulfat de aluminiu şi var hidratant. Acel picurător de care vi s-a spus nu există, poate e vorba de o pompă şi am să vă şi explic de ce. Noi avem staţii unde se dozează, cantitativ, prima oară var (deci, în acest sens se face soluţia de lapte de var, într-o anumită concentraţie) şi apoi, printr-o pompă acesta se duce în camera de amestec, unde are loc amestecul propriu-zis dintre soluţia de sulfat de aluminiu şi soluţia de lapte de var. În final, în decantor, când se iau probe de apă, apa trebuie să aibă, cum spuneam, un ph neutru. Aşadar, varul reglează ph-ul apei şi se foloseşte doar în situaţii limită în care avem creşteri de turbiditate la apă, atunci când plouă torenţial, sau atunci când exploatările forestiere de pe munte tulbură apa, cum a fost, de multe ori, cazul pe Jieţ. În rest, nu se foloseşte varul. Iar pompele nu sunt stricate, vă spun eu, deci nu are cum să intre mai mult var în apă! În cazul în care se ia curentul, staţia nu mai funcţionează. Noi o oprim imediat şi folosim rezerva de apă pe care noi o avem, ca să asigurăm în continuare apă la populaţie. Probleme apar când nu avem noi suficient var, ca apa să nu fie acidă. Toată lumea din Petrila sau Petroşani poate să bea liniştit apă din Jieţ sau de pe Taia. Garantez pentru asta, pentru că ştiu cum o tratăm la staţiile noastre”.

 

În Braia - cea mai bună apă

Cristian Ionică a dat un răspuns tranşant şi cetăţenilor din Braia, Lupeni, concluzionând că apa de pe Brăiţa este cea mai bună apă care ajunge la robinetele cetăţenilor în Valea Jiului:

„În ceea ce priveşte Brăiţa, eu vă asigur că apa din Cartierul Braia din Lupeni este potabilă 100%. Staţia de la Brăiţa are o singură treaptă de tratare-filtrare. Acolo nu există niciodată în apă soluţii de sulfat de aluminiu şi de var, se foloseşte doar clor. Noi luăm unii parametri din oră în oră, iar alţii din două în două ore, sau din patru în patru ore, atât la apa brută cât şi la apa tratată. Când există probleme cu staţia şi creşte turbiditatea apei, staţia respectivă se opreşte. Și atunci, toate rezervoarele sunt alimentate în continuare din sursa Valea de Peşti. Cu cât sunt trepte de tratare mai puţine, cum e cazul acolo, pentru noi constituie un dezavantaj, deoarece trebuie oprite staţiile foarte des. Dar pentru cetăţeni este un mare avantaj, deoarece dacă turbiditatea este peste 10, staţia s-a oprit imediat, pe când în alte locuri poate că apa ajunge şi la o turbiditate de 20. Consider că apa de la Brăiţa este una dintre cele mai bune şi mai sigure ape din Valea Jiului, oamenii de-acolo pot să o consume liniştiţi. Nu din cauza apei potabile au probleme de stomac, vă spun eu cu siguranţă”.

Una peste alta, cu siguranţă că odată cu reabilitarea staţiilor de apă de la Valea de Peşti şi de la Jieţ, prin proiectul de 40 de milioane de euro, va creşte şi mai mult calitatea şi siguranţa celor care o consumă, cetăţenii nemaifiind nevoiţi să plătească zilnic bani pentru achiziţionarea de apă plată din magazine. Măcar cu atât să fie favorizaţi cei din Vale...


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter