11.10.2015,  21:21:01 | 0 comentarii | 748 vizualizari
Literatură, politică, dialog interetnic
Booking.com
de Ziarul Vaii Jiului
Printre momentele de mare interes organizate de Biblioteca Județeană „Ovid Densuşianuˮ Hunedoara-Deva în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții a fost și întâlnirea cu scriitorul și omul politic MARKÓ Béla. Evenimentul, petrecut în ziua de 10 octombrie 2015, a avut drept scop prezentarea volumului „Ruleta maghiară. Convorbiri cu Markó Béla despre literatură, politică, socitate”, apărut la Curtea Veche Publishing în anul 2014. Cartea cuprinde un amplu dialog dintre Markó Béla și scriitorul și editorul din Ungaria, Kőrössi P. József. 
 
Apărut inițial în limba maghiară în Ungaria, volumul este tradus în românește de regretata scriitoare și traducătoare Anamaria Pop, care alcătuiește și numeroasele note ale volumului, iar poeziile lui Markó Béla inserate în volum sunt tălmăcite în românește de un alt mare traducător, Paul Drumaru, redactor la Editura Kriterion. 
„Ruleta maghiară” oferă prilejul celor care l-au cunoscut pe Markó Béla doar în ipostaza de om politic, de președinte al UDMR (1993-2011), de vicepremier al Guvernului României (2004-2007 și 2009-2012), să descopere în persoana domniei sale un poet de mare sensibilitate și originalitate, un intelectual autentic, un gânditor în spirit european, un reprezentant al națiunii căreia îi aparține și cu ale cărei probleme s-a identificat de fiecare dată.  
Întrebărilor și provocărilor lansate de Kőrössi P. József, Markó Béla le răspunde amplu, cu o sinceritate impresionantă, fără să ocolească nimic din ceea ce ar putea contribui mai bine la conturarea unui portret complet al său atât ca om politic, cât și ca poet, dar în primul rând ca intelectual maghiar transilvănean.    
Markó Béla își evocă anii copilăriei petrecute în Târgu Secuiesc, își prezintă înaintașii, anii de școală, atmosfera din Clujul studenției la Facultatea de Filologie a Universității clujene, primele preocupări literare, întâlnirea cu poezia, atmosfera din lumea scriitorilor maghiari din România anilor ’70-’80, revistele literare cu care a colaborat, primii ani petrecuți la catedră. Amintirile devin și mai vii pe măsură ce sunt evocați anii de după 1990, când Markó Béla a jucat un rol activ pe eșichierul politic din România, iar răspunsurile pe care le dă, ample și argumentate, se caracterizează prin obiectivitate și un extraordinar simț al realității, prin echilibru și un spirit european autentic.     
Cel căruia îi dă replicile, Kőrössi P. József (născut în 1953, la Oradea), este un cunoscut poet, scriitor și editor de carte din Ungaria. A fost secretar al Organizației Tinerilor Scriitori maghiari, apoi secretarul Uniunii Scriitorilor din Ungaria. A fost redactor în cadrul Editurii Móra din Budapesta. A inițiat și a moderat peste cinci sute de dezbateri literare în România și în Ungaria, cu participarea a numeroși scriitori contemporani români și maghiari. În prezent, este directorul Editurii Noran Libro, parte a grupului editorial Kossuth. Este laureatul  mai multor  premii și distincții: Premiul „József Attilaˮ din Cleveland (1987), Premiul „Ibbyˮ (1999), Premiul pentru Cultura Maghiară (Oradea, 2008).
Am fost foarte bucuroși că am reușit să organizăm această întâlnire aici la Deva, a fost un privilegiu deosebit pentru noi să ne întâlnim cu un intelectual de marcă, cu o personalitate care a avut și mai are un rol important atât în viața politică, cât și în cea literară, culturală a țării. 
Despre personalitatea domnului Markó Béla și despre acest volum au vorbit doamna Irene Arsene, directoarea Editurii Curtea Veche și domnul Széll Lörincz, directorul executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Hunedoara. Prezenți la lansare au fost și europarlamentarul Iuliu Winkler, președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR și domnul Dezméri István, președintele executiv al Organizației Județene Hunedoara a UDMR.
Biblioteca Județeană i-a conferit domnului Markó Béla o Diplomă de Excelență pentru întreaga operă literară și promovarea spiritului european în viața politică.
Ioan Sebastian Bara

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter