29.10.2011,  16:19:32 | 0 comentarii | 673 vizualizari
Ziua de 1 Martie suflă în ceafa Văii Jiului / Cine are interesul să-i provoace pe mineri?
de Corneliu BRAN

Deşi mai este o săptămână până la 1 Martie, sindicatele miniere din Valea Jiului nu cunosc încă dacă guvernul va respecta sau nu protocolul care vizează acoperirea cheltuielilor Companiei Huilei de către Ministerul Economiei.

 

Incertitudinea care ne guvernează

Se apropie cu paşi repezi luna martie şi despre respectarea protocolului care spune clar că Guvernul României asigură tot ceea ce înseamnă cheltuielile Companiei Naţionale a Huilei Petroşani nu se mai ştie nimic. Cum aceste cheltuieli înseamnă, pe lângă multe altele, şi fondul de salarii al angajaţilor exploatărilor miniere din Valea Jiului, acesta fiind acoperit pe primele două luni ale anului de Compania Huilei, conform înţelegerii stabilite, în acest moment s-ar putea ca minerii şi toţi angajaţii să nu mai poată fi plătiţi la timp pentru munca depusă. Se riscă mult în acest moment, neacoperirea cheltuielilor de către guvern ar însemna, implicit, chiar mai mult decât întârzierea salariilor… Ar însemna oprirea activităţii în acest sector economic. Da, aţi citit bine şi sperăm ca să citească şi cine trebuie, din cadrul Ministerului Economiei, dacă s-ar putea chiar şi domnul ministru Ariton. Care a fost prezent la sediul Companiei Huilei din Petroşani, cu comisia interministerială, iar apoi cu ocazia tragediei de la Uricani, de fiecare dată spunând presei că se va respecta şi se va duce la îndeplinire acest protocol, fără discuţie. 

Chiar dacă pe la Guvernul României bate un vânticel de schimbări a unor miniştri, sperăm totuşi ca soarta miilor de angajaţi ai CNH (şi a zeci de mii de oameni care trăiesc de pe urma lor) să fie mai importantă decât fotoliile personale din minister ale unora sau altora.

 

Protocolul a rămas doar pe hârtie

Zoltan Lacataş, liderul Ligii Sindicatelor Miniere „Valea Jiului”, cea mai mare organizaţie sindicală din Bazinul Carbonifer Valea Jiului, era luni foarte supărat şi destul de îngrijorat de cum decurg lucrurile, întrebându-se, pe bună dreptate, ce au de gând guvernanţii cu minele şi minerii, gândindu-se totodată ce interese şi jocuri meschine se fac de către unii politicieni. Pentru cei cu experienţă în minerit este foarte clar ce se întâmplă. Probabil că unii inconştienţi urmăresc provocarea minerilor şi determinarea lor să intre într-o grevă generală, pentru ca apoi vina să fie aruncată, ca de atâtea ori, tot pe umerii lor şi a sindicaliştilor, precum şi pe conducerea C.N.H., găsindu-se apoi motive „clare” pentru închiderea, fără discuţie şi parlamentări, a altor mine. O grevă serioasă, la acest moment, ar destabiliza total Compania Naţională a Huilei, ar da peste cap producţia de cărbune şi tot planul anual stabilit şi, fireşte, ar da apă la moară „clopotarilor” mineritului românesc, cei care trăiesc foarte bine din afaceri cu statul, în care întotdeauna statul iese în pierdere, sau din diverse comisioane venite din metode neortodoxe, din care statul iar nu câştigă nimic, vădit incomodaţi de producţia de energie electrică şi termică din huila românească.

„Am vorbit cu consilierul ministrului Ariton, fostul secretar de stat Tudor Șerban, dorind să mă informez în ceea ce priveşte modul de plată a sumelor aferente C.N.H-ului pe anul 2011, pentru că imediat este 1 Martie şi noi nu ştim dacă vom avea fond de salarii, aşa cum a promis domnul ministru şi aşa cum este prevăzut în protocolul încheiat. Domnul consilier nu ştia nimic şi a rămas că mă sună, dar deocamdată nu a mai făcut-o. Nu ştiu cine are interesul să ne provoace, nu-mi dau seama încă exact ce se urmăreşte, dar nu e normal ca la această dată, cu o săptămână înainte de luna martie, să nu ştim nimic de la o lună la alta. Am spus, încă din decembrie, că se va ajunge aici, dacă nu se iau măsuri rapide, viabile şi dacă ministerul nu priveşte cu maximă seriozitate problema aceasta. Nimeni nu m-a crezut, ba chiar am fost contrazis, uneori chiar şi de unii colegi. Oricum, C.N.H.-ul a plătit salariile pe lunile ianuarie şi februarie, aşa cum s-a stabilit, iar de-acum pisica este în curtea ministerului şi a guvernului. Nu pot pune vina pe Valea Jiului şi nu pot găsi alte scuze. Să vedem ce va mai fi, dar am o presimţire că lucrurile nu merg deloc bine”.

 

Întâlnirile de la Ministerul Muncii nu au mai avut loc

Joi şi vineri trebuiau să aibă loc la sediul Ministerului Muncii câteva întâlniri de lucru pe probleme importante, care ţineau de activitatea sectorului minier şi a angajaţilor acestuia, unde urmau să se regăsească la masa negocierilor trei echipe a câte trei oameni fiecare, din cadrul ministerului, Federaţiei Mine-Energie şi din Valea Jiului. „Aceste acţiuni nu au mai avut loc, fiind amânate pentru altă dată (nu se ştie exact când)”, ne-a declarat Zoltan Lacataş.  

Semn rău, care nu înseamnă nimic altceva decât faptul că situaţia mineritului şi a oamenilor din Valea Jiului este tratată din nou, încet, încet, cu superficialitatea caracteristică guvernelor de 21 de ani încoace. Lucru extrem de dăunător pentru toată Valea Jiului. Speram cu toţii ca, după tragedia de la Uricani mai ales sau după crearea comisiei interministeriale, să se schimbe ceva în bine în atitudinea celor care păstoresc această ţară. Semnalele par a fi însă altele - e din ce în ce mai evident, cu toate asigurările unor oficiali, inclusiv din Valea Jiului sau de la judeţ. Și să nu fie aşa de „negru” cum zicem noi – Doamne dă să greşim (!), dar ajunge şi doar ce se întâmplă acum şi e mai mult decât destul: starea de incertitudine, starea permanentă de „sabie deasupra capului”. Aceste stări induc asupra celor ce intră în subteran iritabilitate, lipsă de luciditate, stres şi o permanentă stare de nesiguranţă a stabilităţii familiilor acestor oameni, ceea ce nu poate duce decât la alte şi alte nenorociri, cum sunt aceste nemiloase accidente de muncă. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter