29.10.2011,  17:11:37 | 0 comentarii | 716 vizualizari
Spitalele din Valea Jiului / Puse în faţa comasării
de Ziarul Vaii Jiului

Problema funcţionalităţii spitalelor din Valea Jiului a devenit subiect de incertitudine deoarece consiliile locale de la Vulcan şi Lupeni au refuzat propunerea Direcţiei de Sănătate Publică (D.S.P.) Hunedoara de comasare a unităţilor spitaliceşti din Valea Jiului în scopul eficientizării. De asemenea, Consiliul Local din Petrila nu a transmis încă o poziţie oficială privind acest subiect.

 

Nu ai contract cu C.A.S., nu trăieşti

La sfârşitul săptămânii trecute, şefa D.S.P. Hunedoara, Dumitra Ștefan, a convocat o conferinţă de presă al cărei scop a fost de promovare publică nu numai a ideii comasării unităţilor spitaliceşti din Valea Jiului, dar şi a problemelor întâmpinate de acest proiect, probleme generate de reticenţa unor reprezentanţi ai administraţiei publice locale. Problema nu este simplă. Conform surselor oficiale, până la sfârşitul acestei luni va fi emis un ordin al ministrului Sănătăţii, ordin referitor la numărul de paturi din spitale care vor rămâne pentru contractare, pe ţară şi repartizate pe fiecare judeţ în parte. Deşi, conform declaraţiei şefei D.S.P., în judeţul nostru nu este încă sigur că se aplică integral procentul de 10 la sută reducere a numărului de paturi, situaţia spitalelor rămâne complexă şi dificilă.  „Se presupune că se va organiza o licitaţie pentru contractarea de servicii medicale. Nu ştiu dacă se va organiza o licitaţie pe spitale sau pe specialităţi de paturi. Dacă se va organiza pe spitale, atunci se ştie că vor exista spitale care nu vor putea oferi aceeaşi calitate a pachetului de servicii medicale şi deci nu vor putea face contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (C.A.S.). Toată lumea ştie că orice spital care nu are un contract încheiat cu C.A.S. nu trăieşte”, a declarat Dumitra Ștefan.

 

Comasarea ar fi necesară

Dumitra Ștefan susţine că această comasare a unităţilor spitaliceşti este vitală, mai ales în Valea Jiului. „Noi am încercat să fim cu un pas înaintea momentului în care spitalul nu are un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi nu poate să supravieţuiască şi am încercat să realizăm comasări de spitale care sunt apropiate. Am avut discuţii cu primarii şi managerii din tot judeţul pentru a găsi o modalitate de reducere a cheltuielilor. În Valea Jiului situaţia este mai specială, toate oraşele fiind apropiate. Există secţii de interne, de pediatrie, de ginecologie, la spitale care sunt foarte apropiate. Nu este eficient şi nici economic să fie aşa. Atunci am propus comasarea celor patru spitale din Valea Jiului într-unul singur. Am propus chiar schimbarea denumirii spitalului, rămânând spital de urgenţă cu secţii exterioare în fiecare oraş. Nu am avut foarte mare succes cu această propunere şi mie îmi pare rău pentru că ce se va întâmpla în momentul în care se vor face contractările de servicii va fi infinit mai rău decât comasarea”, mai spune şefa D.S.P. Ca să se înţeleagă mai bine care este pericolul, Dumitra Ștefan a explicat că „în momentul în care se vor contracta serviciile medicale, la finele lui aprilie sau începutul lunii mai, forţa de negociere a spitalelor va fi cu totul alta. Într-un fel s-ar fi negociat pe un pachet de servicii al unui spital unic, la care în celelalte oraşe existau secţii. Acest lucru ar fi asigurat şi menţinerea de servicii spitaliceşti nu în forma actuală, dar în fiecare oraş era ambulatoriu de specialitate. Nu poţi întreţine clădirea, nu poţi asigura salariile, dacă nu există contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. În plus, în urma unei discuţii care a avut loc la nivelul Ministerului Sănătăţii cu primarii din Valea Jiului a existat o promisiune că, în momentul în care se va face un spital unic, gradul spitalului va fi de grad trei şi nu de grad patru. Acest lucru reprezintă un avantaj la preţul pe caz rezolvat, care poate fi chiar dublu. Mai mult, un alt avantaj al acestui spital unic ar fi că personalul medical rămâne angajat în secţiile din oraşe şi nu vor exista disponibilizări masive”.

 

Situaţia rămâne neclară

Conform declaraţiilor Dumitrei Ștefan, unii reprezentanţi ai administraţiei publice locale nu reuşesc să înţeleagă situaţia dificilă în care vor ajunge unele unităţi spitaliceşti din Vale şi refuză nemotivat soluţia propusă. „Forma juridică actuală a spitalelor nu va mai exista şi nici managementul nu va mai fi la fel, iar personalul nu va fi absorbit în totalitate de noua structură. De la Petrila nu am primit niciun fel de răspuns, dar de la Vulcan şi Lupeni ni s-a transmis că au refuzat consilierii comasarea spitalelor. Eu am gândit această strategie pentru ca oamenii să aibă acces la servicii medicale de calitate şi majoritatea angajaţilor să-şi păstreze locul de muncă. Pentru Uricani o să propunem la minister înfiinţarea unui spital social, dacă va exista această posibilitate”, a mai declarat şefa D.S.P.

 

 

În momentul de faţă sunt 3.562 de paturi în judeţul Hunedoara şi, chiar dacă se aplică reducerea de 10 la sută, se desfiinţează 350 de paturi care nu vor fi admise la contractare în acest an.



Consiliul Judeţean Hunedoara a reuşit să treacă spitalul de la Călan în subordine şi astfel personalul medical rămâne angajat. „Paturile vor dispărea, iar asistenţa medicală se încearcă a fi acordată în ambulatoriu. Practic, la Călan va fi un punct de lucru al Spitalului de Urgenţă Judeţean Deva. Primarul din Haţeg a spus că spitalul din oraş este foarte bun şi că va încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar dacă se vor ivi probleme nu a respins ideea de a se asocia cu spitalul din Hunedoara. Referitor la spitalul din Orăştie nu m-a contactat nimeni. La Brad, sper să rămână pentru că altfel va fi o problemă teritorială, distanţa până la Deva fiind destul de mare” a declarat Dumitra Ștefan.


Potrivit datelor oficiale, la spitalul din Petroşani au fost în urgenţă 43.855 de persoane, la Lupeni 14.516 şi la Vulcan 11.500. Dintre aceşti bolnavi, la Petroşani
s-au internat 14.631, la Lupeni 5.689, iar la Vulcan 2.120.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter