29.10.2011,  17:11:51 | 0 comentarii | 666 vizualizari
Primarul Ilie Botgros despre ce s-a discutat vineri la Bucureşti: / Membrii comisiei interministeriale, primarii şi prefectul au identificat 15 direcţii de acţiune pentru viitorul Văii Jiului
de Corneliu BRAN

Dacă săptămâna trecută primarul Ilie Botgros tuna şi fulgera la adresa guvernanţilor, cerând mai multă seriozitate şi responsabili­tate în ceea ce privesc problemele Văii Jiului din partea comisiei interministeriale, după întâlnirea de vineri, de la guvern, la care a fost prezent şi primarul Aninoasei, tonul acestuia s-a mai domolit. Mai mult, primarul consideră întâlnirea de vineri foarte fructuoasă. Cel puţin la nivel... declarativ. 

 

Iată ce ne-a declarat primarul Ilie Botgros: „Vineri chiar s-a discutat serios şi de data aceasta la întâlnire au fost prezenţi şi mulţi miniştri secretari de stat din cele patru ministere care formează comisia interministerială, precum şi mulţi directori din ministere. Împreună cu dumnealor, noi, primarii şi reprezentanţii primăriilor (cum a fost cazul municipiului Lupeni, primarul Resmeriţă absentând), dar şi cu domnul prefect Attila Dezsi, am convenit următoarele 15 direcţii de acţiune, care vor fi puse în practică în perioada imediată a acestui an şi pe parcursul lui: 

1. Crearea unui parc industrial mare - o ideea venită încă de pe vremea Guvernului Năstase, dar care nu s-a mai pus în aplicare. Acest parc ar urma să conţină locaţii în toate comunităţile din Valea Jiului.

2. Continuarea proiectelor bazate pe infrastructură. S-a discutat despre tot ceea ce ţine de infrastructură locală la nivel de Valea Jiului, inclusiv de finalizarea drumului de la Herculane, în care vom primi sprijin de la Guvernul României prin Ministerul Transporturilor şi nu numai.

3. Primăriile mari (din municipii) să identifice şi alte proiecte, faţă de cele existente, de accesare de fonduri europene prin P.O.R.

4. Împreună cu Ministerul Agriculturii toate primăriile urmează să identifice zone unde se pot pune bazele de dezvoltare a industriei zootehnice din Valea Jiului.

5. Extinderea dezvoltării turismului în Valea Jiului. Asta ce înseamnă? De exemplu, extinderea Programului Schi în Carpaţi, care ar urma ca, pe lângă ce este cuprins acum, să intre şi localităţile Uricani şi Petrila. Lupeniul, cu Straja, are deja un proiect la guvern, care urmează să fie şi el aprobat. Toţi primarii am spus că, chiar şi aşa, turismul nu poate fi, singur, o alternativă viabilă la minerit, cel puţin la stadiul actual, de aceea e nevoie şi de alte şi alte măsuri.

6. Programul de reconversie socială trebuie susţinut mai mult, pentru că în Vale este nevoie de viitori specialişti în alte domenii noi, care vor înlocui încet mineritul.

7. Identificarea unor soluţii de asigurare a gratuităţilor pensionarilor din sistemul minier, din alte surse decât cele a Companiei Naţionale a Huilei, care se pare că nu mai poate susţine financiar aceste gratuităţi în viitor, din cauza dificultăţilor economice, aceste surse urmând a fi din cadrul Ministerului Finanţelor şi Ministerului Muncii.

8. Organizarea cât mai rapidă a unui Forum de Afaceri în Valea Jiului, la care să participe reprezentanţi ai ambasadelor ţărilor dezvoltate, ai camerelor de comerţ externe şi aşa mai departe; în urma acestui forum, organizarea unor misiuni în ţările interesate să investească în Valea Jiului, prin care să se pună bazele unor viitoare colaborări.

9. Soluţia de finanţare graduală a investiţiilor în Valea Jiului, reprezentanţii ministerelor fiind se pare de acord.

10. Finanţarea de noi programe prin A.N.D.Z.I., care va avea pe viitor un rol mult mai mare pentru Valea Jiului decât până acum.

11. Posibilitatea finanţării unui master plan pentru toată Valea Jiului. E vorba aici de corelarea dezvoltării armonioase a Văii Jiului, de la est la vest şi nu doar într-un oraş sau altul.

12. Modificarea legislaţiei pentru sprijinirea autorităţilor locale din Valea Jiului. De exemplu, noi am cerut şi ni s-a promis că se va analiza cu seriozitate, ca acea cotă de 44%, din impozitul de 16% pentru pensiile mai mari de 10 milioane, să revină autorităţilor locale din Valea Jiului şi nu reşedinţei de judeţ, municipiul Deva, ca şi până acum.

13. Susţinerea cu fonduri de la bugetul de stat a dezvoltării utilităţilor publice din Valea Jiului, o viitoare zonă de turism naţional, aşa cum se doreşte. Aici intră toate utilităţile (salubritate, apă-canalizare, încălzire termică, transport în comun, iluminat public etc.). S-a convenit, de asemenea, crearea Asociaţiei pentru transportul public în comun, care se va ocupa de schimbarea totală a transportului actual. Astfel sperăm să dispară şi toată mafia care s-a creat în acest domeniu.

14. Deplasări ale miniştrilor, miniştrilor secretari de stat şi directorilor din ministere regulat către Valea Jiului, până ce strategia de dezvoltare a zonei va fi implementată cu succes. Primul pas va fi pe 3-4 februarie, când la Petroşani vor reveni miniştri secretari de stat şi directori, din două ministere, este vorba de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Transporturilor. Aceştia din urmă vor încerca să analizeze şi să găsească soluţii pentru Gara Petroşani, una din porţile de intrare spre zonele turistice din Vale.

15. În perioada în care una dintre mine se află trecută într-un program de închidere să se vină cu ceva la schimb, până când se va închide mina. De exemplu, dacă mina X se închide până în 2017 sau 2018 şi vor pierde locurile de muncă 800 de oameni, atunci să se pună o altă activitate în loc, care să creeze tot 800 de locuri de muncă. Mai trebuie să spun ceva aici, despre situaţia din minerit, despre paşii care vor urma în acest sector şi aşa mai departe se ocupă ministerul de resort, Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi, bineînţeles, reprezentanţii Companiei Naţionale a Huilei şi ai sindicatelor miniere, în discuţii şi întâlniri separate”.  Îi vom solicita peste 6 luni o altă declaraţie primarului Ilie Botgros, pentru a ne spune cât au fost „vorbe” şi cât „acţiune” în cele 15 direcţii stabilite vineri la Bucureşti. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter