25.10.2015,  21:56:43 | 0 comentarii | 990 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Proiectul Oameni Mari pentru Viitor, / A început cu bine şi s-a sfârşit tot aşa
de Corneliu BRAN
Un proiect mai aparte, să-i spunem de suflet, s-a derulat la Petroşani în ultimul an şi a avut finalitatea duminică, 25 octombrie 2015. Este vorba de proiectul „Oameni Mari pentru Viitor”, sponsorizat de OMV Petrom şi pus în operă de Caritas Alba-Iulia, Petroşani, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara, Primăria municipiului Petroşani, „Ziarul Văii Jiului”, şi hunedoaraplus.ro. 
 
Pentru copiii de la Centrul de Zi „Maria Steiner”
În cadrul acestui proiect a fost organizată duminică o cursă caritabilă, în centrul civic al Petroşaniului, împărţită pe două categorii de vârstă (până în 16 ani şi peste 16 ani), înscrierile la crosul caritabil făcându-se prin donaţii de minim 5 lei/ competitor. 
Scopul acţiunii a fost unul cât se poate de nobil şi de vizibil: banii donaţi urmează a fi folosiţi pentru finalizarea terenului de joacă de la Centrul de Zi pentru Copiii Proveniţi din Familiile Defavorizate „Maria Steiner”. 
„Avem deja turnată placa de beton prin fonduri proprii. Acum încercăm să punem gazon sintetic şi coşuri de baschet, astfel încât aceşti copii să beneficieze în scurtă vreme de aceste terenuri de joacă şi petrecere a timpului liber”, ne-a declarat Nicu Rotaru din cadrul Caritas Alba-Iulia, Petroşani, înainte de conferinţa de presă organizată vineri, 23 octombrie, cu ocazia anunţării acestui eveniment.
 
Din câte am înţeles
tot de la Nicu Rotaru, această cursă caritabilă aduce în prim-plan responsabilizarea membrilor celor două principale entităţi implicate în acest proiect, dar mai ales responsabilizarea întregii comunităţi locale faţă de atingerea unui ţel, de care nişte tineri din municipiu au atâta nevoie. Se doreşte a se demonstra şi faptul că există probleme la nivel local care se pot rezolva fără ajutor extern, pur şi simplu prin mobilizarea comunităţii şi participarea ei la astfel de acţiuni comunitare. 
„Se îmbină cumva un concurs sportiv, neprofesionist, dar făcut din plăcere, cu angrenarea a câtor mai mulţi cetăţeni ai Petroşaniului, pentru a se atinge un scop propus pentru comunitate. Anul acesta, împreună cu cei de la OMV Petrom am decis să organizăm această acţiune în centrul civic, pentru a avea vizibilitate în ceea ce facem, iar manifestarea sportivă să aibă acel impact pozitiv pentru toţi cetăţenii. Dacă ne izolam pe un stadion, riscam ca acţiunea să devină izolată, cum s-a întâmplat în anii anteriori, impactul asupra tuturor cetăţenilor fiind mai mic”, ne-a mai declarat Nicu Rotaru, reprezentantul Organizaţiei Caritas.  Care a mai subliniat şi cum s-au pregătit membrii Organizaţiei Caritas din Petroşani (spunem aşa deoarece filiala de bază e la Alba-Iulia, la Petroşani nefiind oficială nici măcar titulaturile „punct de lucru”, sau „subfilială” după cum am fost informaţi tot de Nicu Rotaru!) pentru a atrage lumea la eveniment: „Pentru ca impactul acţiunii să fie 100%, iar prezenţa să fie mare, de ceva timp am prezentat tinerilor, în toate cele patru licee ale municipiului Petroşani, atât video, cât şi prin distribuirea de flyere şi prin discuţiile purtate cu ei, totul despre această acţiune sportivă ce se va petrece duminică, 25 octombrie, în centrul civic al Petroşaniului. Pe lângă aceste întâlniri cu liceenii, am distribuit în total 1.000 de flyere în tot municipiul, am pus afişe prin oraş în punctele cheie, cât şi la şcolile generale, plus anunţurile făcute prin mass-media locală, în ZVJ în mod special. Aceste acţiuni ne-au adus destul de repede o serie de confirmări, mulţi elevi, sau cetăţeni, de diferite vârste, confirmând prezenţa duminică la cele două concursuri de alergări pe cele două categorii de vârstă. Vreau să vă mai spun că duminică avem persoane implicate în organizare, dar şi în cele două concursuri, care fac parte din lumea sportului, sau care activează ca şi profesori de sport la catedra de sport a Universităţii din Petroşani sau la cluburile sportive din Petroşani, iar pe lângă ei foarte mulţi voluntari din cadrul „Caritas”, circa 40 de persoane, sau OMV Petrom, staţia din Petroşani. La concurs s-au mai anunţat şi câţiva maratonişti cu experienţă, alergători cu vechi ştate şi cu multe rezultate notabile, care doresc şi ei să ne susţină proiectul prin participare”. 
 
Contribuţia OMV Petrom
Spuneam că la baza acestui proiect privind acest cros caritabil stă în primul rând OMV Petrom, staţia din Petroşani, care a reuşit ca în cadrul societăţii la nivel naţional să câştige finanţare pentru acest proiect. Din zeci de proiecte de acest gen propuse, cei din conducerea OMV Petrom, de la nivel central, au selectat după acordarea punctajelor doar patru, unul dintre acestea fiind proiectul din Petroşani.
Dan Murgulescu, reprezentantul OMV Petrom, staţia de distribuţie din Petroşani, a explicat atât la conferinţa de presă de vineri, cât şi prin declaraţii ulterioare făcute ziarului nostru, cum a pornit totul, cum s-au implicat cei doi principali iniţiatori şi implementatori ai proiectului şi care sunt roadele acestui proiect: „În cadrul OMV Petrom există un campionat de voluntariat la care participă toţi oamenii care sunt implicaţi în activitatea OMV, din toate punctele de vedere. Anul acesta, ca şi în ceilalţi ani, s-a dat un nou start al campionatului de voluntariat, pe data de 3 iunie. Noi, ca staţie OMV din Petroşani, deci ca punct de lucru al societăţii noastre, trebuia să găsim un partener, un ONG, care să-şi desfăşoare activitatea pentru comunitatea locală din Petroşani şi care să vină cu un proiect legat de Petroşani. Având state vechi de colaborare cu cei din Petroşani, de la Caritas – încă din 2006 colaborăm pe diverse proiecte şi acţiuni – i-am solicitat pe dumnealor. Astfel că am conceput un proiect împreună pentru a putea participa la acest campionat de voluntariat, el fiind legat de copiii care sunt sub supravegherea organizaţiei Caritas. Proiectul nostru a fost votat de către colegii noştri din OMV Petrom din comisie, împreună cu alte trei din alte zone ale ţării, asta din alte zeci de proiecte, fiind declarat câştigător şi obţinând un grant de finanţare din partea OMV Petrom de aproximativ 1.700 de euro. Implicarea staţiei OMV Petrom din Petroşani în acest proiect, pe lângă acţiunea caritabilă, urmăreşte practic şi implicarea echipei staţiei în activitatea de voluntariat, dar şi în viaţa comunităţii locale”.
 
Participanţii 
Duminică, 25 octombrie 2015, începând cu orele 11:30 în centrul civic era animaţie cât cuprinde, zeci şi zeci de tineri, de diferite vârste, fiind prezenţi la înscrierile pentru cele două curse de alergări. Organizatorii aveau stabilit foarte clar că tinerii cu vârsta până-n 16 ani vor alerga 2.000 de metri, iar cei cu vârste de peste 16 ani vor alerga 7.000 de metri, traseul fiind cuprins şi marcat între zona Hotelului „Onix” şi zona Băncii Transilvania. Un perimetru dreptunghiular, cu circuit închis, fiind loc destul pentru cei peste 100 de participanţi la fiecare categorie. Vremea bună a scos foarte mulţi oameni din casă, astfel că pe lângă tinerii participanţi, dar şi oameni de vârstă mijlocie, pe margine s-au aflat şi alte câteva sute de privitori.
Credem că datorită organizării ireproşabile, ţelul acestui proiect a fost atins. După cum ne-a spus Nicu Rotaru, terenul sintetic, bun de practicat fotbalul şi handbalul, şi montarea celor două coşuri de baschet va fi o treabă ca şi făcută în următoarea perioadă: „Dar cel mai mult ne-a interesat participarea la acest eveniment, dorinţa comunităţii de a se implica şi impactul pe care-l au astfel de proiecte pentru cei dornici să se implice în acţiuni umanitare şi de suflet. Aproape că nici nu contează câţi bani s-au strâns din donaţii, cel mai mult contează energia şi gândurile pozitive cu care au venit la această acţiune participanţii şi toţi cei care ne-au susţinut şi de pe margini”.
Undeva, ocupându-se ca totul să meargă bine şi să fie pus totul la punct pentru ca atleţii voluntari să poată alerga fără probleme, l-am văzut duminică şi de Dan Murgulescu, din cadrul OMV. Părea mulţumit de ceea ce vede. Încheiem relatarea cu cele spuse de Murgulescu: „Mulţumim tuturor voluntarilor din cadrul OMV Petrom, din Petroşani, Caritas, Universitatea din Petroşani sau participanţilor la concurs din liceele şi şcolile noastre, precum şi tuturor partenerilor noştri. Iată că o acţiune la nivel de masă poate fi dusă cu bine la capăt când există implicare, suflet bun şi profesionalism din toate părţile. Vremea a ţinut, de asemenea, cu noi, soarele dând o şi mai multă energie competitorilor”.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter