29.10.2011,  17:14:13 | 0 comentarii | 739 vizualizari
Vă vine sau nu să credeţi, Apa Serv Valea Jiului are şi în momentul de faţă 50% pierderi de apă! / Pierderile de apă dau încă mari bătăi de cap Apa Serv-ului
de Corneliu BRAN

Nu toate stau pe roz la Apa Serv Valea Jiului. Chiar dacă proiectul de 40 de milioane de euro a fost avizat de Comisia Europeană şi va reprezenta un pas înainte, care se va vedea peste câţiva ani, până atunci mai este mult de lucru, în mai multe privinţe, fapt recunoscut de conducerea societăţii în repetate rânduri. Joi, 20 noiembrie, am purtat o discuţie cu directorul Cristian Ionică pe această temă. Dar şi pe altele (care vizează unele probleme şi întrebări puse de cititorii noştri, material care va fi prezentat într-un număr viitor al ziarului nostru). În materialul de faţă vom vorbi despre pierderile de apă de la această societate care deserveşte întreaga Vale a Jiului. Se ştie că poate cel mai important aspect (pe lângă calitatea apei potabile care ajunge în casele noastre) este cel legat de pierderile de apă. Un aspect cu care se confruntă încă, din plin, societatea petroşeneană. Și care nu este de azi, de ieri, ci de 15-20 de ani, indiferent cum s-a numit această societate, R.A.A.V.J sau Apa Serv, pierderile au fost tot masive. În momentul de faţă ele ajung undeva spre 50%! Și acestea vor mai exista atâta vreme cât nu există nici acum o monitorizare exactă şi foarte precisă a întregii reţele a Văi a Jiului, cu toate că

s-au făcut şi se fac în continuare mari eforturi în acest sens. Cum, de asemenea, există o reţea foarte îmbătrânită, care necesită mari investiţii. Iar atâta vreme cât nu se va investi masiv în reţelele de apă, nu se vor încheia aceste pierderi. Directorul Cristian Ionică ne-a declarat că dumnealui vede altcumva acest aspect, spunându-ne că procentul de 50% este evident doar dacă problema este privită dintr-o latură a sa, dar per ansamblu pierderile din reţea nu sunt chiar aşa de mari:  „Pierderile de apă – dacă ne referim la tot ce înseamnă pierdere în sistem – sunt reduse. Se vorbeşte de pierderi de 50%... Acum eu pot spune că depinde cum privim aceste 50 de procente. Cu aceste pierderi este o întreagă discuţie, mai mare, în care trebuie să vedem din ce se compun acestea, care sunt toate cauzele şi aşa mai departe, dar eu voi încerca să fac un rezumat. Deci, din aceste pierderi de aproape 50 la sută, 30% sunt „pierderi tehnologice”, pentru că lumea trebuie să ştie că şi spălarea filtrelor, de exemplu, se realizează cu apă din rezervor. Normal că apa respectivă nu apare în evidenţe ca fiind apă dată la populaţie, dar această apă va figura ca „pierdere tehnologică”. Restul de 20 din cele 50 de procente numite „pierderi” încercăm pe cât posibil să le eliminăm, dar, din păcate, această dorinţă a noastră nu se realizează încă şi nu din vina noastră. Noi am avut şi avem o acţiune continuă de scădere a acestor pierderi, printr-o citire cât mai corectă a contoarelor de apă, prin păstrarea ritmicităţii acestor citiri, plus alte asemenea măsuri. Dar, din păcate, multe din aceste pierderi de apă se datorează reţelelor de distribuţie, care ştim că sunt foarte vechi şi cu multe probleme tehnice, apărute în decursul anilor. Până nu se investeşte, acele pierderi vor rămâne, chiar dacă vor scădea, prin eforturile depuse de societate. Pot însă să vă spun că scăderea pierderilor a fost destul de accentuată în timp, lucru care încet-încet începe să se vadă”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter