27.11.2015, 00:04:57 | 4 comentarii | 1992 vizualizari
GALERIE:
FOTO
Prezentare făcută pentru cititorii ZVJ de către Gabriel Lungu, secretar de stat la Ministerul Muncii, / Referitor la măsurile legislative ce vizează majorări ale pensii în anul 2016
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Conform prevederilor art. 102 din Legea nr.263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la data intrării în vigoare a legii, valoarea punctului de pensie a fost de 732,8 lei, urmând ca acesta să se majoreze anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
Pentru a afla mai multe informaţii legate de măsurile legislative ce vizează majorări de pensii în anul următor, am stat de vorbă zilele trecute cu secretarul de stat Gabriel Lungu de la Ministerul Muncii, după cum se ştie un tehnocrat al Văii Jiului, printre puţinii pe care-i avem prin ministerele Capitalei.
„În situaţia
în care unul dintre aceşti indicatori realizaţi pe anul precedent are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă. În situaţia în care ambii indicatori realizaţi pe anul precedent au valori negative, se păstrează ultima valoare a punctului de pensie”, ne-a declarat Gabriel Lungu.
Începând cu anul 2021,
valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent. „Procentul din creşterea reală a salariului mediu brut, luat în considerare la majorarea anuală a valorii punctului de pensie, se reduce gradual cu câte 5% în fiecare an”, ne-a spus secretarul de stat.
Începând cu 2030,
valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei realizată pe anul precedent. Legat de aceasta, Gabriel Lungu a declarat: „Potrivit art. 30 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2015 valoarea punctului de pensie se majorează cu 5% şi este de 830,2 lei (am citat din conţinutul textului de lege). Noua valoare a punctului de pensie de 830,2 lei a fost confirmată prin art. 18 din Legea nr. 187/2014 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015”.
Pentru 2016 - majorare a valorii punctului de pensie cu 5%!
O măsură de care ar urma să beneficieze 5,3 milioane de pensionari. Gabriel Lungu susţine că „deși prin aplicarea formulei de calcul prevăzută de art. 102 din Legea nr. 263/2010 rezultă o creştere a valorii punctului de pensie de 4,31%, datorită creșterii economice înregistrată în anul 2015, există posibilitatea ca majorarea valorii punctului de pensie să fie de 5%, ceea ce permite ca pentru anul 2016, valoarea punctului de pensie să ajungă la 866 lei”.
Începând cu 1 ianuarie 2016,
în conformitate cu prevederile art. 100 din Legea nr. 227/2015 Codul fiscal, suma neimpozabilă lunară ce se aplică asupra venitului din pensie este de 1.050 lei urmând a se majora cu 50 lei în fiecare an fiscal, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie, până ce plafonul de venit neimpozabil ajunge la valoarea de 1.200 lei/lunar.
Potrivit aceluiași act normativ, Gabriel Lungu ne informează că pentru persoanele fizice cu venituri din pensii baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate va fi constituită începând cu 1 ianuarie 2016, „numai partea de venit care depăşeşte valoarea unui punct de pensie, stabilit pentru anul fiscal respectiv”.
În anul 2015,
potrivit Legii nr. 155/2015 pentru modificarea Legii nr. 263/ 2010, persoanele care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum și cele care au realizat stagii de cotizare în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale și/ sau alte condiţii de muncă beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare pentru stagiile de cotizare de cel puţin doi ani. Până la intrarea în vigoare a legii nr. 155/2015, reducerea vârstei standard se aplică doar persoanelor care aveau cel puţin şase ani realizați în aceste conditii.
„În mod concret pentru cei care au lucrat doi ani în grupa I de muncă, reducerea vârstei standard este de un an, iar pentru cei care au lucrat patru ani în asemenea condiții, reducerea vârstei standard este de doi ani, în timp ce pentru persoanele care au lucrat în asemenea condiții pe durate de 26 de ani sau mai mari, reducerea vârstei standard de pensionare este de 13 ani”, mai susţine secretarul de stat de la Ministerul Muncii.
Mai aflăm de la Gabriel Lungu
că „pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfăşurat activităţi în locuri de muncă încadrate in grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite şi/ sau condiții speciale, potrivit legii, beneficiază de o creștere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade (...)”.
După tot ce ne-a subliniat oficialul din minister vă mai informăm că aceste categorii de persoane vor beneficia de o creștere a punctajelor anuale realizate după cum urmează: 50% pentru perioadele în care au lucrat în grupa I de muncă sau în condiții speciale; 25% pentru perioadele în care au lucrat în grupa a II-a de muncă sau în condiții deosebite. Măsura se aplică celor pensionați înainte de 1 ianuarie 2011, care n-au beneficiat de majorări ale punctajelor anuale reglementate de: OUG nr. 100/ 2008; Legii nr. 218/ 2008; articolului 78² din Legea nr. 19/2000; articolului 169 din Legea nr. 263/ 2010; majorării punctajului pentru perioadele realizate în condiții speciale după data de 1 aprilie 2001. Pentru persoanele aflate în aceste situații, la numărul total de puncte realizate până la data recalculării impuse de noua lege se va adăuga numărul de puncte corespunzător majorării rezultate în urma aplicării creșterii de 25% sau 50%. Dacă în urma recalculărilor vor rezulta punctaje medii anuale mai mici, pensionarilor le va fi menținut actualul punctaj mediu anual și, implicit, cuantumul pensiei în plată. Recalculările și plata noilor cuantumuri ale pensiilor vor fi făcute în 2016.
Comentarii articol (4 )
#1 asew27.11.2015, 06:35:43
daca am inteles eu bine (cu atatea legi si cuvinte pompoase)cei care au iesit la pensie inainte de 2011 vor beneficia de marire.ceilalti afectati de numaratoarea lui roberta anastase prin care impartirea punctajului se face la 30 si nu la 20 cum ar fi normal,nu beneficiem de nik.atunci stau si socotesc cel care a iesit mai demult la pensie (2011)va avea pensia mai mare decat mine care am iesit anul trecut.frumos eu raman in urma pana cand cel care a iesit la pensie de la C.A.P. ma va ajunge cu maririle care le primeste anual.adta multumita unei c...e care nu stie sa numere.asa sa tot traiesti bine in romania lucrului bine facut
#2 Pensionar27.11.2015, 10:14:24
Să multumim guvernului condus de Victor Ponta pentru aceste masuri.Păcat ca acest guvern a cedat in fata protestelor unor manipulari josnice din afara si din interior.
Vom vedea realizarile altor guvernanti.
#3 Vasile28.11.2015, 20:29:26
Dacă maimrămâneau la guvernare liberalii din noul PNL, BOC, BLAGA, MRU, VIDEANU, PREDOIU,, era vai și amar de soarta noastră a pensionarilor. Da, Guvernul PSD condus de Victor PONTA, a făcut cel mai mult bine pensionarilor, dar si celorlalte categorii de oameni, dar a și sprijinit mediul economic privat prin relaxarea fiscală , ca să se poată mișca economia națională, și asfel să fie bani pentru pensii. În rest, ce spun unii neaveniții , rău la adresa lui PONTA, este dușmănie, răutate,frustrare, manipulare sau pur și simplu propagandă și denigrare. Felcitări PONTA.
#4 Fatma03.12.2015, 07:00:46
Tot încerc să-mi închipui cum arătaţi voi la locul de muncă, acolo la mină, şi nu reuşesc. Papagali desăvărşiţi, într-un delir continuu : puncte, grupe, ani, bani,ponta,psd, gratuităţi,bonuri de masă etc. Vă văd mutrele abjecte zilnic pe stradă.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|