07.12.2015, 00:36:52 | 2 comentarii | 1025 vizualizari
Noul sistem ecologic / Colectarea deşeurilor a intrat în sarcina primăriilor
Articole de acelasi autor
de Mihaela PETROŞAN
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Vetuţa Stănescu, a făcut, la sfârşitul săptămânii trecute, în emisiunea „Hunedoara plus” moderată de Cătălin Docea la Hunedoara TV, o serie de declaraţii referitoare la noul sistem ecologic de colectare şi depozitare a deşeurilor.
Responsabilitate locală
În primul rând, Vetuţa Stănescu a dorit să lămurească faptul că, în momentul de faţă, sistemul de colectare a deşeurilor este strict apanajul unităţilor administrativ-teritoriale (primăriilor - n.r.), implicit a primarilor. „Sigur că nu privim detaşaţi ce se întâmplă în momentul de faţă din punct de vedere al deşeurilor şi suntem extrem de implicaţi. Dovadă că singurul deponeu care a rămas valid şi unde se pot depune în acest moment deşeurile în judeţul Hunedoara este cel de la Vulcan. Cele nouă gropi de gunoi existente în judeţ au trebuit ecologizate, au trebuit închise”, spune vicepreşedintele CJ.
Numai că Vulcanul nu poate prelua acum deşeuri decât cu program redus, de patru ore pe zi, în condiţiile în care se lucrează în acest moment la drumul de acces. „Eu cred că această problemă va fi rezolvată şi am înţeles că Primăria Hunedoara (unde au fost sesizate probleme, n.r.) deja şi-a rezolvat problema colectării de deşeuri”, a declarat Vetuţa Stănescu.
Vulcanul a fost sprijinit
Vicepreşedintele CJ spune că instituţia judeţeană a sprijinit rezolvarea problemelor la deponeul de la Vulcan: „Am acordat primăriei o sumă de bani, astfel încât drumul de acolo să poată să fie reabilitat şi operatorii care depun deşeurile pe această groapă de gunoi să poată să acceseze domeniul respectiv. Am avut o discuţie cu directorul Agenţiei de Mediu, care spunea că le-a acordat o atenţionare prin care comunica Primăriei Vulcan şi, implicit, operatorului de la primărie că deponeul respectiv a atins cota estimată de deşeuri pe care urma să o colecteze până în acest moment, adică 32 de mii de metri cubi. În momentul de faţă, Primăria Vulcan va trebui să facă demersurile, astfel încât în termen de 60 de zile să-şi reevalueze cantitatea de deşeuri pe care estimează să o colecteze şi în continuare operatorii să poată să depună deşeurile la Vulcan”.
Trei luni pentru licitaţii
Trebuie spus că acum marele proiect judeţean se află la faza de a elabora caietele de sarcini pentru viitorii operatori pe cele patru zone, iar consiliile locale trebuie să emită hotărâri prin care aprobă caietele de sarcini pe cele patru zone, fiecare UAT pe zona lui.
„În condiţiile în care se va face selecţia de operatori şi se vor finaliza licitaţiile pe cele patru zone cu siguranţă vom putea avea operatori care să gestioneze problema deşeurilor din judeţul Hunedoara. Cred că într-un termen de 60-90 de zile finalizăm procedura de licitaţie, dacă nu există contestaţii. Termenul maxim admis este 30 iunie 2016”, a adăugat Vetuţa Stănescu.
Valea Jiului are avantajele ei
Vicepreşedintele CJ mai spune că, la nivelul Văii Jiului, există o diferenţă faţă de celelalte trei zone ale judeţului. „Administraţiile locale au solicitat modificarea tarifului în taxă. În toate celelalte zone operatorul va colecta de la fiecare cetăţean tariful pentru acest serviciu. În zona Văii Jiului, pentru că este un sistem de colectare a taxelor şi impozitelor foarte bine pus la punct la nivel de primării, fiecare primărie va percepe o taxă de la cetăţeni. Potrivit proiectului, tariful maximal va fi de 7,15-7,20 lei în zona urbană şi 2,80 lei în zona rurală. Vor exista tarife diferite, funcţie de oferta operatorilor. (…) Avantajul Văii Jiului este că în acest moment există staţia de transfer şi sortare de la Petroşani, tot o investiţie pe fonduri europene în cadrul acestui proiect. Operatorul va ajunge cu deşeurile acolo, le sortează, iar cantitatea ce va fi depozitată în Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) va fi redusă. Doar aceasta va fi transportată la Bârcea”, a explicat Vetuţa Stănescu.
Vetuţa Stănescu: „Pentru acest proiect, deşi stadiul de finalizare este de 98 la sută, stadiul financiar este undeva la 55 la sută. În acest moment avem cereri de plată depuse la autoritatea de management în valoare de 42 de milioane de lei. Firma constructoare, cu siguranţă, îşi aşteaptă sumele. Indiferent cât de puternice sunt, nu pot să susţină la acest nivel o investiţie. Valoarea întregului proiect este de 255 de milioane de lei, în care intră CMID-ul, închiderea celor nouă gropi neconforme care au fost ecologizate, două staţii de transfer”.
Cantitatea de deşeuri estimată la nivelul judeţului a se colecta şi a se depune pe CMID este de o sută de mii de tone pe an.
Comentarii articol (2 )
#1 Cetateanul Petrosanean07.12.2015, 03:07:56
Speram sa nu platim scump gunoiul.Este un lucru bun ca la Petrosani se sorteaza.
#2 tomberon07.12.2015, 06:24:48
Să se facă o colectare eficientă a taxelor la gunoi, majoritatea cetățeniilor nu plătesc aceste taxe dar ,, urlă,, că orațul e murdar, mai ales comercianți nu plătesc fiind favorizați și necotrolați de cei de la mediu și primării.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|