21.12.2015,  23:10:01 | 3 comentarii | 5916 vizualizari
Primim la redacţie / Am fost arşi în explozia de metan, am văzut cum arde metanul şi grinzile în mină. Acum cine ia pensii speciale?
de Diana Popescu
Societatea Anonimă Română a fost una din primele societăţi care a început exploatarea zăcământului de cărbune aferent Văii Jiului.
 
Cu 70 de ani în urmă mă angajam la această societate. Tehnica cu care am lucrat la început a fost targa, roaba, vanglul (căruciorul din lemn) şi mai târziu ciuzda (scoc oscilant) şi craţerul. Depilarea cărbunelui la început se făcea cu târnăcopul şi apoi cu păpăgaia. Susţinerea lucrărilor miniere, deschidere, pregătire şi exploatare în totalitate se făcea cu lemn de stejar, salcâm şi brad (molid). În abataj am lucrat cu normă de două tone pe post şi pe mină o tonă. 
Dotarea primitivă, ca şi nerespectarea unor norme de securitate a muncii, de multe ori elementare, au avut drept urmări dintre cele mai nedorite: focuri de mină, explozii de metan, etc. La una din exploziile de la mina Petrila, în timp ce lucram cu echipa de salvatori la asanarea uni foc de mină, am văzut pentru prima dată cum focul s-a transformat în incendiu, grinzile ardeau cu flacără deschisă, jarul pica din tavan, o bucată de jar mi-a căzut în cizmă. Deşi la locul de muncă nu era metan, după câteva ore de lucru a apărut flacăra de metan, după care, la câteva minute, explozia. Din fericire, am ştiut că metanul după ce arde şi scade sub 14-16%, devine amestec exploziv, am părăsit locul de muncă şi, în timp ce ne retrăgeam, s-a produs explozia. 
Ne-am trezit după câteva zile la spitalul din Petroşani, arşi, cu multiple traumatisme, personal am suferit traumatism cranio-cerebral, afectând auzul la urechea stângă, apoi necesitând intervenţie chirurgicală la coloana vertebrală (la  Timişoara) şi abdomen. 
Salvatorilor care au supravieţuit acestei explozii, ca şi celor care au lucrat cu aparatul de salvare la asanarea focurilor, la pensie nu ni s-a plătit munca prestată ca salvatori. Exemple: Afloarei Gheorghe, Cepălău Aurel, Budoi Card, Olteanu Silvestru etc. Deşi m-am adresat Ministerului Muncii (Barbu), Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi Tribunalului Judeţean Deva, la prima înfăţişare mi s-a solicitat să prezint un martor. La a doua înfăţişare am prezentat doi martori cu care am fost în explozie, şi am lucrat zeci de ani ca salvatori, martorii nu au fost audiaţi, preşedintele juriului schimbându-se, iar eu nu am fost audiat, înţelegând că sunt anumite sarcini politice, mai precis, amestecul politicului în justiţie. 
Corupţia şi hoţia s-au extins în aşa măsură, încât acest cancer care ameninţă să capete formă de metastază a cuprins aproape toate structurile vieţii sociale. Este ştiut că pensiile şi salariile sunt mici, medii, mari şi speciale. Din nefericire, pensiile speciale sunt atribuite unui grup de persoane care, după părerea acestor indivizi, le merită, dar nu şi celor care, într-adevăr, muncesc în condiţii deosebite. 
Domnilor parlamentari nu sunteţi prea mulţi? Printre parlamentarii corecţi sunt destui hoţi, escroci şi derbedei. Nu vă deranjează aceste mamifere care compromit legislativul ţării? Sper că noua conducere a acestei ţări va găsi locul potrivit pentru indivizii certaţi cu legea, nu ca până în prezent, şi să-i ascundă în locul potrivit, adică după gratii. Mă întreb cum se pronunţă corect: hoţie sau hoţii, parlament sau hoţie?  
Ing. I. STOICESCU

Comentarii articol (3 )

#1 david22.12.2015,  06:42:15
PENSII SPECIALE IAU RAZMERITA,VOICHITOIU,NISTOR INTOTERO SI MAI NOU SI HOTII DE PRIMARI DACA A TI VOTAT PE UN PUI SI UN LITRU DE ULEI CIOCU MIC SI PENSII PRIN IMPARTIRE LA 30.
#2 DAVID22.12.2015,  06:45:54
PROCURORI,POLITIE ,ARMATA ,PARLAMENTARI ,PRIMARI ACESTIA SINT SUPRAOAMENI EI SI NEAMUL LOR TREBUIE SA TRAIASCA IN HUZUR IAR NOI MINERII SINTEM UMILITI CU O LEGE CARE NE FACE SA PIERDEM 5 MILIOANE PE LUNA DINTR O PENSIE SI ASA MICA
#3 Valeriu Butulescu23.12.2015,  17:25:23
Mulţumim frumos, domnule inginer I. Stoicescu! Emoţionantă relatarea Dumneavoastră, despre lucruri petrecute în urmă cu şapte decenii. Cutremurătoare este şi productivitatea. Atunci, cu targa, roaba, vanglul, ciuzda şi păpăgaia (superbe şi uitate cuvinte) scoteaţi la nivel de mină o tonă pe post. Noi azi, cu complexe mecanizate, automatizări, computerizare, şi tensiuni de alimentare de 1000 V avem productivităţi mai mici! Justificată şi amărâciunea Dumneavoastră faţă de ce se întâmplă în epoca "democraţiei", dominată de hoţie, nedreptate, fărădelege şi minciună. Sunt convins că scriitorul Marian Boboc, cronicar harnic al trecutului Văii Jiului, o să vă caute. Pentru că amintirile Dumneavoastră sunt mină de aur pentru istoricii mineritului, mai ales azi, când mineritul nostru tinde să devină o amintire! Sărbători fericite tuturor!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter