29.12.2015,  22:31:31 | 0 comentarii | 1577 vizualizari GALERIE:     FOTO    
ZVJ vă recomandă / Cărţile Ivonei


de Ziarul Vaii Jiului
„Puterea Voinţei – Cum funcţionează autocontrolul şi ce putem face pentru a-l îmbunătăţi“ – Kelly McGonigal, Editura „Trei”, Colecţia Dezvoltare personală, traducere Marilena Iovu. 
Pentru începutul anului 2016 vă propun spre lectură o carte de dezvoltare personală, care vine la momentul oportun pentru foarte mulţi cititori – de Anul Nou mulţi dintre noi îşi stabilesc obiective îndrăzneţe şi proiecte ample, dar pe care nu avem întotdeauna voinţa să le ducem la bun sfârşit. 
Lupta se va da cu „Nu am voinţă”, „Nu pot“, „Niciodată nu reuşesc să...”. Autoarea, de renume internaţional în domeniul psihologiei, vine cu un sistem, o nouă abordare şi viziune asupra modalităţilor în care ne putem atinge obiectivele. Chiar de la începutul cărţii, cititorii sunt rugaţi să îşi aleagă un aspect al vieţii care le pune la încercare voinţa – de exemplu, renunţarea la un viciu, eficientizarea timpului, atingerea ţelurilor personale. 
Primul pas descrie exerciţii prin care creierul poate atinge o stare optimă de funcţionare, mai ales la nivelul precortexului, unde există sediul principal al voinţei, conform studiilor de specialitate. Pe de altă parte, sunt menţionaţi factorii nocivi, distructivi, care ne împiedică să ne exercităm voinţa: lipsa unui program organizat sau a odihnei, munca până la extenuare. Excesele de alimentare vor duce şi ele la un dezechilibru evident în funcţionarea corpului uman. 
Al doilea pas pentru creşterea voinţei, constă în analiza stării actuale în care ne aflăm. Spre exemplu, dacă o persoană se plânge de lipsă de timp şi de oboseală, se poate face o analiză amănunţită a modului în care aceasta îşi iroseşte sau foloseşte constructiv minutele din zi. Dacă se notează într-un jurnal orele la care persoana a muncit efectiv, cât timp a pierdut pe reţele de socializare, cât timp a citit alte documente decât cele relevante pentru servici, şi aşa mai departe. Pe baza acestor notiţe, se pot trage nişte concluzii cu privire la momentele în care persoana este „tentată“ să lase lucrul deoparte, orele din zi în care creierul este obosit şi are nevoie de relaxare, orele cu randament maxim. 
Alcătuirea unui plan de lucru pe viitor, în care să se ţină cont de propriul nostru organism şi cerinţele lui, poate duce la o vizibilă îmbunătăţire a exercitării voinţei. „De exemplu, unul dintre programele de antrenare a voinţei le cerea participanţilor să-şi autoimpună şi să respecte nişte termene-limită. Aţi putea face asta pentru orice sarcină pe care o tot amânaţi, de exemplu să vă faceţi curăţenie în dulap. Obiectivele ar putea fi: săptămâna 1 – deschideţi uşa şi observaţi dezordinea, săptămâna 2 – verificaţi tot ce se află pe umeraşe, săptămâna 3 – aruncaţi orice lucru care datează dinainte de administraţia Reagan. (…) Când participanţii la antrenamentul de voinţă şi-au stabilit acest tip de program timp de două luni, nu numai că au reuşit să-şi facă curăţenie în dulapuri şi să-şi finalizeze proiectele, ci şi-au îmbunătăţit alimentaţia, au început să facă mai mult sport şi au redus consumul de ţigări, alcool şi cafea. Am putea spune că şi-au întărit muşchiul autocontrolului” (pag. 88-89). Ideea de bază este că voinţa este asemenea unui muşchi care necesită să fie antrenat şi folosit în mod constant.  
Un alt experiment extrem de simplu făcut de autoare a dus la rezultate remarcabile. Unii dintre studenţii autoarei au cerut o modalitate prin care să îşi poată duce la bun sfârşit proiectele solicitante. Li s-a sugerat să facă schimb de email cu o persoană necunoscută din sala de curs. Acestei persoane necunoscute i-au trimis ulterior planul pe care doreau să îl urmeze şi în fiecare săptămână îi raportau dacă şi-au atins ţinta sau nu. Doar pentru că se simţeau „datoare” să-şi menţină angajamentele faţă de persoana necunoscută, studenţii au avut o rată de succes impresionantă. 
Cercetările ştiinţifice, rezultatele lor, metodele complete de lucru propuse de autoare sunt însă mult prea ample ca să poată fi rezumate în câteva rânduri, doar citind întregul volum puteţi să realizaţi un plan complet pentru dezvoltarea şi întreţinerea voinţei. 
 
Un jurnal adecvat pentru scopul propus, vine tot de la Editura „Litera”, sub numele de „Grădina secretă“.
 
Tuturor cititorilor le urez La Mulţi Ani şi multe proiecte de succes pentru anul care vine!
Ivona BERCEANU

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter