29.10.2011,  17:16:49 | 0 comentarii | 675 vizualizari
Petre Nica, preşedintele Sindicatului Liber E.M. Lupeni şi vicepreşedinte LSM VJ: / “Și vreau să specific clar, să înţeleagă în primul rând toţi ortacii: nu se închide nicio mină mâine!...”
de Corneliu BRAN

- Ce părere v-aţi format după seria de discuţii de marţi cu reprezentanţii comisiei interministeriale?

- În urma întâlnirii de luni cu ministrul Ion Ariton, discuţiile de marţi au fost purtate între administraţie, sindicate şi o parte dintre reprezentanţii ministerelor.
Am ajuns la concluzia că întocmirea unui memorandum, care să satisfacă cerinţele atât pentru minele care vor intra pe un program de închidere, cât şi pentru minele care se vor viabiliza, trebuie să cuprindă câteva condiţii pe care ministerul şi Guvernul României trebuie să le asigure.

- Care ar fi acestea?

- În primul rând, problema socială a salariaţilor, care este chestiunea numărul unu. Drepturile şi facilităţile angajaţilor să rămână exact cum sunt ele prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. Nu dorim sub nicio formă ca acestea să dispară sau să fie diminuate. De altfel, domnul ministru a dat asigurări verbale luni, la Petroşani, că nu se va întâmpla acest lucru. Apoi, în al doilea rând, este nevoie de o creştere a preţului pe gigacalorie. Numărul trei: este nevoie de o sursă de finanţare pentru minele de huilă, până la rectificarea bugetară. Un lucru pe care domnul ministru l-a punctat ieri, inclusiv în declaraţiile pe care le-a dat presei, susţinând că ministerul va asigura această finanţare până la rectificarea bugetului. Numărul patru: prelungirea Ordonanţei 116 pentru cei care vor dori să plece într-un eventual program de disponibilizare, care ar fi întocmit ulterior, după ce se va stabili un program clar în urma discuţiilor cu cei din comisia interministerială. Este nevoie ca oamenii care pleacă din sistem să poată beneficia de o sumă de bani, în condiţiile în care Valea Jiului este o zonă monoindustrială, deci oamenii şi familiile lor nu pot fi lăsaţi pe drumuri, fără niciun ban. Numărul cinci: o să solicităm un contract pe termen mai lung cu termocentralele de la Paroşeni şi Mintia. Numărul şase: guvernul trebuie să ne asigure că energia electrică - de altfel produsă scump de către cele două termocentrale – va fi cumpărată de către Hidroelectrica, care, ştim cu toţii, produce energie cu un preţ de cost scăzut. Dar această chestiune poate fi reglementată numai şi numai de guvern. Toate acestea şi altele vor fi cuprinse într-un pachet de măsuri din acest memorandum, cu care ne vom prezenta la Bucureşti, iar tot acest pachet se va definitiva după toate discuţiile şi negocierile care vor avea loc la Petroşani şi la Bucureşti, până în data de 31 ianuarie 2011.

- Sunteţi puţin nemulţumit, îngrijorat...

- Da. Ce nemulţumire mare am şi eu şi colegii mei este faptul că nu reuşim să deblocăm şi să dăm drumul „trenului” să plece din gară şi să plecăm astfel pe o discuţie de fond, bazată pe nişte realităţi ale zilei de astăzi. Eu spun că toţi trebuie să înţelegem că România este situată în partea de sud-est a Europei, nu în partea centrală sau de sus a Africii, iar regulamentelor europene trebuie să ne supunem şi noi. Iar dacă ţinem lucrurile în mână într-un fel populist, făcându-ne că nu vedem o stare de fapt, nu facem decât să întârziem şi mai mult un proces, care oricum se va întâmpla.

- Ce părere aveţi de ideea vehiculată tot mai mult, de a se închide trei mine?

- Ministrul a spus foarte clar că este una din variante. Nu este un program clar de închidere la ora la care vorbim. Este doar o variantă la care a spus că dumnealui consimte, dar (şi există un mare dar) nu exclude şi o altă variantă, dacă CNH- ul şi sindicatele vin cu un program viabil, altul decât acesta. Prin soluţii economice viabile cred că putem demonstra că se poate merge cinci cu două (mine), şase cu una, sau cu toate şapte. Dumnealui a spus clar că nu este dorinţa dumnealui de a închide mine. Dar această subvenţie trebuie acordată într-un cadru legal, iar cadrul legal spune fără nicio discuţie că se acordă subvenţie doar pentru exploatările miniere care intră pe un program de închidere. Și vreau să specific clar, să înţeleagă în primul rând toţi ortacii: nu se închide nicio mină mâine! Toate minele, una, două sau trei, se vor închide într-o perioadă de timp mai lungă, care va fi stabilită exact prin programul de închidere al activelor, pe fiecare mină în parte. Deci, nu pune nimeni lacăt pe mina „x” sau „y” mâine dimineaţă, să fie foarte clar acest lucru.

- Din punctul de vedere al minerilor de la cea mai mare mină din Valea Jiului, E.M. Lupeni, a cărui sindicat îl conduceţi, cum văd dumnealor salvarea mineritului Văii Jiului, atât cât a mai rămas el azi?

- Oamenii cu care noi, cei din sindicat, am stat de vorbă, mai ales cu cei care cunosc bine minerit, ne spun că o creştere de preţ pe gigacalorie este soluţia care poate face ca activitatea să devină rentabilă. Bineînţeles, lângă aceasta, oamenii văd câteva elemente de reducere a costurilor, dar până la a atinge buzunarul omului care trudeşte în subteran. Și spun asta deoarece, în mai toate guvernările, miniştrii au înţeles prin costuri doar drepturile salariale, ceea ce este extrem de fals. Și cu asta cred că s-a înţeles ce vreau să spun. 

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter