03.02.2016,  21:03:08 | 0 comentarii | 1043 vizualizari
Din raportul Camerei de Conturi Hunedoara / Prejudicii de aproape două milioane la Primăria Deva
de Mihaela PETROŞAN
Controalele Camerei de Conturi Hunedoara la Unitatea Administrativ-Teritorială a Municipiului (UATM) Deva au descoperit mai multe nereguli şi prejudicii care, însumate, sunt de aproape două milioane de lei. Prezentăm câteva date din sinteza rezultatelor acţiunii de audit financiar desfăşurată la Deva, respectiv „Audit financiar al conturilor de execuţie bugetară ale Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului pentru anul 2014”. Acţiunea de audit s-a desfăşurat în perioada 5 mai – 30 iunie 2015.
 
Lista neagră
În date mari, conform raportului Camerei de Conturi Hunedoara, la Primăria Deva s-au constatat, numai din activitate proprie, prejudicii de 1.569.000 de lei şi abateri financiare de 1.155.000 de lei.
Şi la unităţile ce ţin de primăria deveană s-au descoperit importante prejudicii şi abateri, după cum urmează: Colegiul Naţional „Cetate” Deva - abateri financiare –175.000 lei, Colegiul Naţional „Sabin Drăgoi”: prejudicii – 136.000 lei, abateri financiare – 91.000 lei, Liceul de Arte „Sigismund Toduţă”: prejudicii – 65.000 lei, abateri financiare – 229.000 lei, Colegiul Tehnic „Transilvania”: prejudicii – 111.000 lei, abateri financiare – 580.000 lei, Colegiul Tehnic Energetic: prejudicii – 64.000 lei, abateri financiare – 142.000 lei, Liceul Teglas Gabor: abateri financiare – 33.000 lei, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”: abateri financiare 37.000 lei şi Direcţia de Asistenţă Socială (DAS): prejudicii – 51.000 lei.
În total valoarea prejudiciilor se ridică la 1.996.000 lei, iar valoarea abaterilor financiare la 2.442.000 lei.
 
Principalele constatări ale Camerei de Conturi Hunedoara
Privitor la exactitatea şi realitatea datelor reflectate în situaţiile financiare la primăria deveană, s-a descoperit neevaluarea şi neînregistrarea în contabilitate a terenurilor aflate în inventarul şi administrarea unităţilor şcolare – 585.000 lei, achiziţionarea şi înregistrarea unor active fixe (instalare sistem de supraveghere video, amenajare şi modernizări terenuri de sport) în categoria obiectelor de inventar sau direct pe cheltuieli, contrar prevederilor legale (Colegiul Naţional Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Liceul de Arte „Sigismund Toduţă”) – 483.000 lei, dar şi achiziţionarea nelegală a unor bunuri şi înregistrarea lor ca „reparaţii” – 29.000 lei.
Pe de altă parte, privitor la modul de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul şi la termenele stabilite de lege, s-a descoperit închirierea unor bunuri aparţinând domeniului public (terenuri de sport, spaţii disponibile, săli de clasă, etc.) şi cazarea în cămine (internate) a unor persoane fără existenţa unor aprobări pentru taxe prin Hotărâre de Consiliu Local – 219.000 lei.
 
Calitatea gestiunii economico-financiare
În această zonă controlată, inspectorii au descoperit inventarierea imobilizărilor corporale aflate în patrimoniul UATM Deva fără respectarea prevederilor legale în vigoare, fără constatarea faptică a existenţei bunurilor inventariate şi fără stabilirea corectă a rezultatelor inventarierii, în valoare de 1.126.000 lei.
De asemenea, s-a efectuat decontarea şi plata unor servicii de dezinsecţie care contravin obiectului contractului nr. 27.262/15.08.2008, în sumă de 1.502.000 lei, dar şi decontarea unor intrări gratuite pe bază de card la Complexul Aqua Land SRL Deva, cu încălcarea unor prevederi de hotărâre de consiliu local, în valoare de 62.000 lei.
În plus, raportul Camerei de Conturi a scos la iveală acordarea nelegală de sume unor entităţi, în calitate de coorganizator al unor manifestari cultural-ştiinţifice, în valoare de 5.000 lei.
Dar nu este numai atât. Tot la municipalitatea deveană, conform raportului amintit, s-au decontat lucrări/ dotări neefectuate sau care nu se justifică în realitate, reprezentând lucrări de modernizare sau amenajare a terenurilor de sport (handbal) la unităţile şcolare, în valoare de 376.000 lei.
Şi la Direcţia de Asistenţă Socială Deva s-au descoperit nereguli, respectiv s-a constatat efectuarea unor cheltuieli nelegale, reprezentând acordarea unor ajutoare de încălzire persoanelor care beneficiază de cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării acestora, valoarea fiind de 51.000 de lei.
Camera de Conturi Hunedoara a dispus, în urma constatărilor făcute la municipalitatea deveană, un set de măsuri obligatorii şi recomandări, astfel încât să fie corectate neregulile şi, mai ales, să se recupereze prejudiciul uriaş descoperit de inspectori.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter