07.02.2016,  22:29:54 | 2 comentarii | 1448 vizualizari
Primarul Păducel în audienţă la vicepremier / Va discuta despre forţa de muncă şi un tunel rutier până la Sadu


de Ziarul Vaii Jiului
Subiectul care ar trebui să frigă buzele vocii Văii este lipsa alternativei la minerit, puţin clamată în ultimii ani, comparativ cu subiectul închiderii minelor.
 
Pentru primarul Păducel
lipsa alternativelor pentru ocuparea forţei de muncă disponibilizată din minerit a devenit o problemă încă din 1996, când s-au făcut primele disponibilizări de la mină, şi 160 de oameni au intrat în greva foamei. A fost un semnal de alarmă pentru primar, însă nu şi pentru guvernanţi. 
 
Primarul Păducel dă mereu cu undiţa
la investitori, prinde destui, dar mici. „Petrila este al cincilea oraş din România după numărul locuitorilor. În 1996, 5 unităţi miniere au fost închise, iar 11.000 de angajaţi disponibilizaţi. Acum la Petrila mai funcţionează doar  Mina Lonea cu 1000 de angajaţi. Din păcate, din 1997, niciun guvern nu a creat nicio alternativă odată cu disponibilizarea. Am avut guvernator, comisii ministeriale, dar nu s-a făcut nimic. Am avut 160 de oameni în greva foamei în perioada disponibilizărilor. În 2000 am fost în subteran cu prim-ministrul, apoi am cerut şi  am fost în audienţă la el. Am primit atunci 72 de miliarde pentru derularea unui proiect, am creat 150 locuri de muncă, care a fost  finanţat timp de 10 ani pentru regularizarea  malurilor de râuri şi pâraie, torenţi, construire de poduri. S-a lucrat la Jiul de Est, Taia, Jieţ, Răsoala, Tirici, unde au fost  asigurate malurile. A fost prima acţiune de creare locuri muncă”, îşi aminteşte primarul. 
 
Primăria Petrila
a început să lucreze pentru a contrabalansa criza locurilor de muncă. Pe fostele amplasamente s-au înfiinţat firme de prelucrare a lemnului, de mobilă. Investitorii au fost toţi mici, dar nu au lipsit.
„Cea mai mare unitate care a investit în Petrila după ’96 este Simausrom, cu 150 angajaţi, Loventalul cu 120 de angajaţi. S-a investit în alimentaţie publică, administraţie locală, s-a creat cantina de ajutor social, Salvaţi Copiii Petrila, care au creat locuri de muncă. Cel mai mare număr de angajări la Petrila s-a făcut în timpul lucrărilor de investiţii. Doar la drumuri în fiecare an s-au creat  câte 150-200 locuri de muncă. De asemenea, timp de 10 ani cu AJOFM s-au derulat programe cu societatea de gospodărire  locală”, explică edilul.
 
Primarul vrea să semneze măcar unul din cele trei parteneriate propuse CJH
În momentul de faţă există o bună cooperare cu preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David. Acesta a prezentat în strategia de dezvoltare pentru anii viitori în judeţ realizarea a  două parcuri industriale pe două zone de dezvoltare. Primarul Păducel nu a scăpat ocazia, şi cum a aflat de această intenţie a cerut o întâlnire cu preşedintele CJH. În cadrul întâlnirii a venit cu o propunere interesantă. „Am pus la dispoziţie 14 hectare pentru realizarea unui parc industrial la Petrila, liber de sarcini, pretabil. Nu doar atât, am propus un parteneriat pentru realizarea unui cămin de bătrâni, pentru că ştim că există o lipsă acută de locuri în căminele de bătrâni din judeţ.  Dorim, de asemenea, şi semnarea unui parteneriat pentru extinderea reţelei de gaz în Petrila şi localităţile aparţinătoare limitrofe. Toate aceste parteneriate ar crea locuri de muncă”. 
 
Edil Urban se extinde încet, dar sigur
Un alt angajator este Edil Urban, ţinut în viaţă cu ajutorul primăriei, care, nu doar că nu a intrat în faliment trimiţând oameni acasă, dar s-a şi dezvoltat, extinzându-şi activităţile şi creând permanent locuri de muncă.
„Cu Edil asigurăm principalele lucrări de întreţinere, reparaţii din oraş, inclusiv deszăpezirea, pentru că are licenţe în acest sens şi avizul ANRE. Şi-a diversificat activităţile în multe direcţii, inclusiv anvelopări blocuri, până acum finali­zând lucrările la 4 blocuri”, menţionează Ilie Păducel. 
 
Ce mai are administraţia în mânecă?
Dacă investitorii vin mai greu la Petrila, primarul a răspuns inclusiv solicitărilor pentru exportul de forţă de muncă. „Am primit oferte de la diferite societăţi din Mediaş, Arad, Oraştie, în căutare de forţă de muncă. Ne-am întâlnit cu reprezentanţii lor la casa de cultură şi cu oamenii dornici să se angajeze. Am rugat să dezvolte activitatea şi aici, am trimis invitaţii în acest sens firmelor în cauză. Am scos la licitaţie concesiunea a două foste centrale termice, pentru investitorii care doresc să dezvolte afaceri. Consiliul local poate acorda facilităţi investitorilor, cum ar fi un preţ mic de pornire al licitaţiei de concesiune, avizarea proiectelor, mobilizarea cetăţenilor. Am avut, de exemplu, o perioadă de un an şi jumătate, 100 locuri de muncă create de nemţi în  confecţii, la fostul magazin General, dar s-a retras investitorul. Şi fostul club muncitoresc este folosit de un investitor care a creat o fabrică de încălţăminte, care are număr mic de angajaţi”.
 
Astăzi - audienţă la vicepremier
Primarul Ilie Păducel a trimis un memoriu prim-ministrul Dacian Ciloş şi vicepremierului Vasile Dâncu, care vizează lipsa locurilor de muncă şi criza prin care trece Petrila. 
„Luni merg în audienţă la vicepremier. Voi discuta diverse probleme, dar primează ocuparea forţei de muncă din minerit. Am propus studierea de către guvern a posibilităţii realizării unui tunel rutier până la Sadu, pentru facilitarea tranziţiei forţei de muncă către acest punct”, explică primarul. Aici Hidroconstrucţia a derulat o investiţie majoră, realizată în proporţie de 80 la sută, care trebuie finalizată.
Sonia LIBERESCU 

Comentarii articol (2 )

#1 GHITA08.02.2016,  18:18:12
VEZI MAI VASILICA CE FACE UN PRIMAR ADEVARAT PE CARE LUMEA O SA L ALEAGA DIN NOU......NU STA ASCUNS IN SPATELE BARONULUI DE LA CAR SI FACE DOAR CE I SPUNE ACESTA.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter