29.10.2011, 17:19:36 | 0 comentarii | 633 vizualizari
Din ciclul „vizite ca apa sfinţităâ€. După cea de ieri a ministrului Ariton, / Veştile despre mineritul Văii Jiului nu sunt nici bune, nici rele. Nu sunt deloc...
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Ieri, 17 ianuarie 2011, la sediul Companiei Naţionale a Huilei, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a purtat o discuţie cu responsabilii şi sindicatele din mineritul Văii Jiului, pe tema viitorului unităţilor miniere, aflate în momentul de faţă în componenţa C.N.H.-ul. La discuţii a fost prezent şi prefectul judeţului, Attila Dezsi, precum şi alţi reprezentanţi din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, printre care şi consilierul local Florin Mârza. După întâlnirea de peste trei ore, la ieşirea din sediul companiei, ministrul Ion Ariton, directorul general Constantin Jujan şi preşedintele LSM VJ au dat câteva declaraţii presei şi au răspuns la câteva dintre întrebările ziariştilor. Considerând că tema este foarte importantă pentru toată Valea Jiului, fapt pentru care fiecare cuvânt sau virgulă contează, am expus mai jos tot ce s-a spus presei la faţa locului.
Ion Ariton, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri: „Nu am acceptat şi nu sunt de acord ca pe perioada cât voi fi ministru să închidem toate cele şapte mine din Valea Jiului!”
â–º „Am avut o discuţie de câteva ore cu domnul director şi liderii de sindicat din zonă. Am convenit cu dânşii un program. Cred că cel mai important pentru Valea Jiului este că am decis, împreună cu domnul director, ca până la rectificarea bugetară să nu fie nicio problemă cu drepturile salariale a celor care lucrează în CNH. De asemenea, după rectificarea bugetară, noi urmează să alocăm sumele necesare, astfel ca până la finele anului să nu fie nicio problemă legată de drepturile salariale”. â–º „Până în data de 31 ianuarie, am stabilit cu liderii de sindicat să ne prezinte la nivel de minister un memorandum, cu o variantă pe care dânşii o agreează, pentru că ştiţi că s-a discutat şi se discută foarte mult de un proces de restructurare în zonă. Aşteptăm, deci, o propunere de la dânşii până la sfârşitul lunii ianuarie. Apoi, cu această variantă vom merge pe un program de dezvoltare până în 2018-2020. Nu cred că vor fi probleme între a se armoniza partea sindicală cu conducerea societăţii”. â–º „Nu am discutat preţul tonei de cărbune. Aşteptăm până în 31 ianuarie memorandumul pe care dânşii ni-l vor prezenta şi apoi vom discuta şi despre acest lucru”. â–º „Până la rectificarea bugetară resursele financiare sunt asigurate de către companie şi de către minister, în situaţia în care va mai trebui o mică diferenţă de completat”. â–º „Vreau să vă spun că nu am acceptat şi nu sunt de acord ca pe perioada cât voi fi ministru să închidem toate cele şapte mine din Valea Jiului. S-a născut o mică idee, săptămâna trecută, precum că s-ar închide toate minele, dar cu această idee ministerul n-a fost de acord. Tocmai de aceea, aşteptăm până în data de 31, o variantă pe care sindicatele şi compania să ne-o prezinte, dar nici într-un caz aceea de a închide toate minele din Valea Jiului”. â–º „Încă nu am stabilit care sunt cele trei mine care vor intra pe programul de închidere. Le-am spus celor de-aici că din punctul de vedere al ministerului nu acceptăm decât o singură variantă: aceea de a închide toate minele. În rest, dacă dânşii au un program eficient şi pot să demonstreze că programul este viabil din punct de vedere economic, vor avea toată susţinerea ministerului”. â–º „Am discutat şi de complexul energetic şi pot să vă spun că el se va face. Dar aşteptăm varianta finală de lucru, cum vă spuneam. Din punctul nostru de vedere noi ne dorim un program, dacă se poate, până în 2100, nu numai până în 2020”. â–º „N-am discutat azi nici de cantităţi, de capacităţi. Deci, nici de numărul final de angajaţi sau de tehnologiile de lucru. O vom face după ce dânşii vin cu programul de care v-am vorbit”.
Constantin Jujan, directorul general al Companiei Naţionale a Huilei Petroşani: „A fost ridicată şi problema gratuităţii pensionarilor. Până la acordarea subvenţiilor, în acest an, acestea sunt suspendate prin contractul colectiv de muncă”
â–º „Ministerul va face o analiză pe variantele pe care le vom conveni noi, administraţia, împreună cu sindicatele, în perioada imediat următoare. Sindicatele au spus că sunt de acord cu reducerea costurilor, mai puţin cu reducerea drepturilor salariaţilor angajaţi în acest moment, deci cu tot ce înseamnă drepturi din contractul colectiv de muncă”. â–º „Întotdeauna a fost aşa, ministerul a pasat responsabilitatea pe companie şi sindicate, dar cel puţin azi s-a găsit o cale de mijloc de a discuta un parcurs al Companiei Huilei şi în acest an şi în perioada următoare, iar acesta să fie stabilit de către administraţie şi sindicate. Marea problemă este la noi, deci era firesc să se întâmple aşa”. â–º „În acest moment nu am prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli plăţi compensatorii, neavând nici subvenţia inclusă în buget nu am luat în calcul acest lucru”. â–º „Va fi o discuţie în perioada următoare despre varianta de lucru care va fi propusă ministerului”. â–º „Am avut o negociere împreună cu beneficiarii pe tema preţului cărbunelui, săptămâna trecută. Este o propunere în acest sens. Domnul ministru a acceptat şi ideea că pe varianta pe care noi vom cădea de acord este nevoie şi de o majorare a preţului pe tona de cărbune”. â–º „A fost ridicată şi problema gratuităţii pensionarilor. Până la acordarea subvenţiilor, în acest an, acestea sunt suspendate prin contractul colectiv de muncă. Se va avea în vedere acest lucru odată cu acordarea subvenţiilor. Ele fac obiectul unor negocieri între sindicat şi administraţie”. â–º „Producţia vândută stabilită pe anul acesta este de 1.800.000 tone, de cărbune, aşa cum este prevăzut în Programul general de exploatare”. â–º „Vom discuta în perioada următoare oricare dintre variante. Domnul ministru este de acord cu orice variantă, mai puţin varianta în care toată compania să intre pe închidere. Încă nu ştim care sunt minele care vor intra în programul de închidere. Vor mai exista întâlniri de acest gen chiar şi săptămâna aceasta, la finalul ei, cu comisia interministerială, primari, administraţie locală, sindicate, deci toţi cei care sunt implicaţi în acest program”. â–º „Compania nu se poate descurca în integralitate singură din resursele pe care le are. Anul trecut, valoarea subvenţiei a fost 249 de milioane de lei. Anul acesta, această subvenţie va fi în funcţie de numărul unităţilor care vor accesa ajutor de stat”. â–º „Astăzi s-au mai clarificat nişte direcţii de acţiune, s-au mai limpezit nişte ape, ca să spunem aşa. Exista o stare de îngrijorare şi din partea salariaţilor şi din partea pensionarilor în zona aceasta. Acum avem câteva coordonate mult mai clare, rămâne să vedem, să analizăm cu ce program vom merge la minister, în aşa fel încât să rezolvăm o mare parte din probleme”.
Zoltan Lacatas, preşedintele LSMVJ: „Eu am pus o întrebare azi, de genul următor: dacă o mină care trebuie închisă va avea activitate până în 2018, 31 decembrie? Nu mi s-a dat niciun răspuns în acest sens...”
â–º „În urma discuţiei de astăzi, ministrul Economiei ne-a asigurat de faptul că până la rectificarea bugetară se vor identifica soluţii pentru ca salariaţii să aibă veniturile asigurate şi drepturile prevăzute în contract. Iar în perioada următoare, până la data de 31 ianuarie, noi, sindicatele, să convenim un program prin care Compania Naţională a Huilei să aibă un program de reorganizare, de eficientizare, fără afectarea drepturilor salariaţilor în anul 2011”. â–º „În viziunea noastră, accesarea de ajutor de stat în noul Regulament nu înseamnă decât renunţarea la unele activităţi, sau dacă este să spunem un lucru corect şi să-l transmitem salariaţilor: accesarea acestui program pe baza închiderii unor mine într-o perspectivă ulterioară, şi anume, anul 2018. Lucru cu care nu am fost de acord şi nici nu pot să fiu de acord nici în continuare, pentru că acest lucru nu înseamnă decât condamnarea unor sucursale, unor oraşe la anumite riscuri. Și anume, faptul că impozitele locale datorate de unii angajaţii ai CNH-ului de azi nu vor mai exista în viitor”. â–º „Programul de care vorbea domnul ministru îl vom conveni în perioada imediat următoare, pentru că sunt anumite chestiuni legate de nişte inadvertenţe între gândirea unor lideri de sindicat şi administraţia companiei. Trebuie să vedem ce înseamnă acest program. Eu am pus o întrebare azi, de genul următor: dacă o mină care trebuie închisă va avea activitate până în 2018, 31 decembrie? Nu mi s-a dat niciun răspuns în acest sens! Deci, pot exista fel şi fel de variante de discuţii în perioada imediat următoare… Un lucru este corect şi concret: faptul că dacă ministerul ne-a asigurat de aceste plăţi până la rectificarea bugetară, putem să stăm liniştiţi din punct de vedere al asigurării salariilor în perioada imediat următoare”. â–º „Nu am discutat dacă vor avea loc disponibilizări, nu este vorba despre concedieri colective, nu este vorba despre disponibilizări, este vorba de un program pe care îl vom conveni împreună. Iar, repet, azi nu s-a discutat despre disponibilizări”. â–º „Despre preţul gigacaloriei s-a discutat foarte mult, dar deocamdată îl ştim pe cel existent, adică 64 de lei pe gigacalorie. Însă noi am pus anumite întrebări pentru aşa presupusele mine care vor continua activitatea fără ajutor de stat, ce înseamnă diferenţa între 64 de lei şi 85 de lei - o medie pe care noi am considerat-o la ora actuală bună, un preţ ultra necesar pentru a se putea asigura drepturile salariaţilor din CCM. Nu ni s-a dat nicio asigurare în acest sens, decât aceea că se vor găsi soluţii pentru ca aceste întreprinderi (mine) - presupuse a fi viabile - să-şi continue activitatea fără ajutor de stat. Creşterea de preţ este singura măsură viabilă, un preţ pe care, deocamdată, termocentralele Paroşeni, Mintia şi Hidroelectrica nu pot să-l susţină. Însă ajustarea acestui preţ nu înseamnă, din viziunea noastră, diminuarea drepturilor salariaţilor în perioada imediat următoare, într-un nou CCM.” â–º „Nu ştim deocamdată care mine vor să le sacrifice. Nu ştim care este noul program pe care vom discuta. Suntem în discuţii. Nici eu nu întrevăd nişte discuţii foarte liniştitoare în perioada imediat următoare, dar ştiu că vor fi fel şi fel de soluţii şi de discuţii în acest sens. Nu s-a discutat de Paroşeni, Uricani, Petrila. Nu s-a discutat absolut deloc de nicio mină, dar s-a discutat de posibilitatea intrării pe acest program de închidere a unor unităţi. Restructurarea nu înseamnă disponibilizări, cel puţin din punctul nostru de vedere”. â–º „Dacă este să fim foarte corecţi, astăzi s-a discutat de acelaşi program de care discutăm de luni de zile, deci nu s-a discutat de alt program. Sindicatele au păreri diferite, nu în ceea ce priveşte acordarea şi accesarea ajutorului de stat, ci pe tema care vor fi întreprinderile respective care vor intra pe programul de închidere, lucru pentru mine de neacceptat. Nu ştiu dacă sindicatele vor ajunge la un consens până pe data de 31 ianuarie, pentru că părerile sunt diferite şi gândiţi-vă la un singur lucru: momentul în care trebuie să-i spui unei sucursale că va fi închisă peste cinci ani sau opt ani de zile şi care va fi reacţia personalului de-acolo în acel moment”. â–º „Este vorba şi de reducerile de personal pe cale naturală, s-a discutat şi de angajări de personal într-o perioadă următoare (nu s-a dat o dată exactă). În perioada de patru ani de zile vor ieşi la pensie aproximativ 2.800 de salariaţi. Numărul final de oameni care ar putea rămâne în sistem, după reorganizare, se presupune a fi, estimativ, de aproximativ 6.000 de salariaţi în anul 2018. Dar acest lucru nu s-a discutat azi”. Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Administrare pagină de Facebook pentru afaceri ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|