29.10.2011,  18:10:54 | 0 comentarii | 686 vizualizari
Dacă nici la a doua licitaţie nu se va prezenta nimeni, / Este posibil ca lemnul dinspre Pasul Vâlcan să ajungă la populaţie
de Gheorghe OLTEANU

Să vezi lucru’ de neînchipuit! Dintre atâtea societăţi care umblă în limbă după el, nu s-a găsit niciuna care să aibă nevoie de lemnul de la defrişările făcute pentru telegondola din Vulcan. Lemn de care-i plin drumul, pe o parte şi pe alta, de jos, de la Crucea lui Bogdan, şi până hăt, aproape de Cabana Pasul Vâlcan.

Să mă explic.
În şedinţa de consiliu local din 24 noiembrie 2010 a fost aprobată o hotărâre privind vânzarea “masei lemnoase rezultate din defrişarea suprafeţei de pădure de pe traseul telegondolei în cadrul proiectului Modernizarea zonei turistice Pasul Vulcan”. M-am repetat un pic cu ceea ce am zis în introducere, dar nu-i nimic. În ce priveşte denumirea de Pasul Vulcan, cum apare în hotărâre, asta-i treaba celor care au scris-o. Eu rămân cu a mea. Aceea de Pasul Vâlcan.
Proiectul acesta de hotărâre
a fost luat la întors pe toate părţile. Prima şi prima oară, multora dintre consilierii locali li s-a păru cam  suspect faptul că este propusă o licitaţie publică cu oferte în plic.  Dom’le, să fie cu strigare, ca să se vadă cine dă mai mult, iar primăria să câştige mai mulţi bani! au propus, la unison, cei de la PSD şi de la PNL. A rămas, aşadar, licitaţie publică cu strigare, iar victoria adoptării acestui amendament a îmbucurat-o şi pe viceprimăriţa Angela Stoica. Aceasta, după cum am înţeles chiar în plenul discuţiilor, ar fi vrut ca proiectul să prevadă de la început această modalitatea de licitaţie publică cu strigare. Numai că - atenţie, vă rog! - s-a plâns ea, i s-au împotrivit, cum fac mai întotdeauna dintr-o vreme - atunci când se discută înainte proiectele de hotărâre iniţiate de primar - Gheorghe Ile, doamna secretar Rodica Peter şi directorul Nicolae Fara.
Unii, chiar acolo,
în şedinţa de consiliu, când viceprimăriţa a pârât treaba asta, au crezut că Angela Stoica joacă teatru. Dar, după cum era de pornită şi după cum îl înţepa (verbal –n.red.) pe primar, care şedea în dreapta ei, treaba părea cât se poate de serioasă. Să fi intervenit ceva între cei doi? Prematur de dat un verdict, dar ceva răcituri parcă s-au cam făcut între ei. Să revenim, însă, la lemnele noastre. La ale municipalităţii, de fapt, care
s-a gândit să le găsească un cumpărător.
Fiindcă, la o adică,
o întrebuinţare li se găsea foarte uşor exact în şedinţa de consiliu din noiembrie. Cei care au adus vorba despre vânzarea şi, apoi, despre distribuirea acestei mase lemnoase către populaţia care are nevoie de ea au fost liberalul Tudorel Cărăşel şi peremistul Ioan Dorel Șchiopu. Doamna secretar Rodica Peter i-a corectat imediat: “Legea spune că lemnul trebuie vândut! Doar dacă nu se vinde prin două licitaţii, poate fi vândut populaţiei!”. Angela Stoica recunoaşte că şi ea s-a gândit la treaba asta, ca lemnul de la defrişări să meargă ca ajutor de încălzire pentru populaţie. Numai că acolo-i lemn de două categorii. Pentru foc şi pentru alte destinaţii. “Am fi dat la populaţie, a zis viceprimăriţa, dar nu putem noi, ca instituţie. Apoi, nu există locuri de depozitare şi ar ieşi discuţii privind lemnul care i se dă fiecărei familii!”
Pesedistul Cristian Merişanu
îi prinde, din zbor, ideea Angelei şi o dezvoltă: “Am putea ca, din sumele obţinute pe lemnul ăsta, să acordăm ajutoare de încălzire pentru populaţie!” Și, pare-se, că, după cum primarul Gheorghe Ile a pus punctul pe “i” discuţiei pe acest subiect, aşa o să şi fie: “Banii de pe lemne intră în bugetul local, iar după aia putem acorda ajutoare de urgenţă şi să facem împădurirea!”. Se merge mai departe şi se aleg membrii comisiei de licitaţie. În ordinea în care ei au fost propuşi, comisia are următoare componenţă: Sorin Rosmenteniuc (PNL), Marian Coltescu (PSD), Ioan Dorel Șchiopu (PRM), Constantin Cocoşi (PDL) şi Barbu Pompiliu (PDL). După care s-a stabilit componenţa altei comisii care să se îngrijească de preselecţia pentru licitaţie. Iat-o şi pe aceasta: Gheorghe Ile, Nicolae Fara, Vasile Giurgiulescu, Marian Coltescu şi Pompiliu Barbu.
Licitaţia, programată
pentru mâine, marţi, 7 decembrie 2010, nu o să mai aibă loc la data fixată iniţial. Motivul e cât se poate de simplu: nicio societate comercială nu şi-a arătat interesul pentru achiziţionarea masei lemnoase de pe drumul înspre Pasul Vâlcan. Vineri, 3 decembrie, membrii comisiei de preselecţie nu au avut de ce să se adune la primărie, fiindcă nu fusese depus niciun dosar al vreunui licitator. Cauzele pentru care firmele nu se prea înghesuie la lemnul ăsta se cam bănuiesc. Unu’ la mână, ar fi vorba de preţ. Optzeci şi ceva de lei/mc de lemn li se pare unora ca fiind piperat. Apoi, ca să-l aduci la vale de acolo, din munte, e fantastic de greu în condiţiile în care chiar şi utilajele de abia fac faţă drumului înnămolit şi ca vai de el.
Prin urmare,
aşa cum scrie la lege, se va organiza o a doua licitaţie. Aceasta a fost anunţată pentru ziua de 14 decembrie 2010, iar dosarele pentru ea se pot depune până la finele acestei săptămâni. Dacă nici la asta nu vor apărea societăţi interesate de achiziţionarea celor 1250 de metri cubi de masă lemnoasă tăiată - după cum apreciază Ocolul Silvic c-ar fi acolo - e posibil ca, aşa cum zice legea, lemnul să fie vândut populaţiei. Vom vedea dacă se va întâmpla asta. În privinţa modului în care oamenii şi-l vor lua de acolo, Primăria municipiului Vulcan nu trebuie să-şi facă probleme. Chiar dacă cei care vor veni să cumpere câte doi, trei, zece, o sută de  metri cubi nu dispun de TAF-uri şi de alte utilaje speciale, o să vedeţi dumneavoastră că locul va rămâne curat ca-n palmă...


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter