06.03.2016,  16:47:39 | 0 comentarii | 1000 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Sala „Liviu Oros”: „Elena şi Ana, regine în exil”
Booking.com
de Ziarul Vaii Jiului
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 8 martie 2016, ora 13:30, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, manifestarea cultural-educativă din ciclul „Reginele României”, cu titlul „Elena şi Ana, regine în exil”.
 
Şi această prezentare, ca şi precedentele – dedicate reginelor Elisabeta şi Maria – îşi propune să completeze cunoştinţele de istorie dobândite în şcoală şi să aducă informaţii noi. Bazată pe o minuţioasă documentare, pe selectarea riguroasă a detaliilor semnificative din viaţa celor două regine,  prezentarea scoate în evidenţă şi rolul monarhiei în istoria recentă a României. Spre deosebire de primele două regine, care au trăit în România şi au contribuit, fiecare în felul ei, la propăşirea şi afirmarea ţării lor de adopţie pe care au iubit-o profund, reginele Elena şi Ana au avut traiectorii diferite, au trăit în epoci de o mare complexitate, dar ambele au fost devotate necondiţionat fiului şi, respectiv, soţului lor, Regele Mihai I al României. Soarta ambelor regine a fost marcată de exil, de ani grei în care au fost obligate să stea departe de ţara pe care nu au încetat s-o iubească. 
Fiică a regelui Constantin al Greciei şi a principesei Sofia a Prusiei, Elena a devenit în 1920 soţia regelui Carol al II-lea al României, căsătorie în urma căreia, la 25 octombrie 1921, s-a născut viitorul rege, Mihai. Vitregia sorţii i-a hărăzit exi­lul în trei rânduri, primul începând cu vârsta de 14 ani în Elveţia în timpul Primului Război Mondial. Căsătoria cu regele Carol al II-lea a fost marcată de suferinţă şi umilinţe, ceea ce a determinat divorţul şi al doilea exil, la Florenţa. După instaurarea comunismului, regina Elena şi-a urmat fiul  într-un ultim lung exil terminat în anul 1982, când a murit la Lausanne, în Elveţia. 
Regina Ana, soţia regelui Mihai, fiica prinţului de Bourbon-Parma şi a prinţesei Margaret a Danemarcei, este o personalitate remarcabilă, cu o tărie de caracter deosebită, cu o viaţă exemplară. A fost alături de soţul ei în toţi anii grei ai exilului ce au urmat alungării din România a regelui Mihai, la 30 decembrie 1947. 
Genealogia ei coboară în ramurile caselor regale daneză şi portugheză. A luptat în al Doilea Război Mondial şi, asemenea reginei-mame Elena, a avut mereu o atitudine antifascistă fără echivoc. De altfel, regina Elena s-a implicat în operaţiuni concrete de salvare de la deportare a mii de evrei din Cernăuţi şi Transnistria, în timpul Holocaustului, merite pentru care a fost distinsă post mortem, în 1993, cu titlul de „Drept între Popoare” acordat de statul Israel.  
Prezentarea acestor două importante femei din istoria recentă a României aduce informaţii deosebite care vor veni să întregească tabloul personali­tăţilor româneşti care au jucat un rol deosebit în momente-cheie ale ultimilor ani. Ca de obicei, la finalul prezentării, vor fi adresate întrebări celor din sală. Răspunsurile corecte, care demon­strea­ză interesul şi atenţia, vor fi răsplătite cu frumoase premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter