21.03.2016,  20:31:59 | 0 comentarii | 1079 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Şi acţiunea de ieri a confirmat zicala / Cine bea apă de la Apa Serv nu mai pleacă din Vale
de Corneliu BRAN
Singurul operator de apă din zona noastră, S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., împreună cu cea mai cunoscută asociaţie ecologică din Vale, „Petro Aqua” Petroşani, şi cu instituţia din cadrul Apelor Române Jiu-Craiova, SHI Petroşani, au organizat luni, 21 martie, cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Apei, o acţiune cu copii de la Şcoala Gimnazială Avram Stanca – clasa doamnei învăţătoare Popescu la Staţia de Epurare a Apei Dănuţoni-Livezeni.
 
Acţiunea
Pe o vreme primăvăratică, dar cu un soare deloc prietenos, preţ de mai bine de un ceas şi jumătate copiii au putut afla informaţii legate de una dintre cele mai moderne staţii de epurare din România. Copiii s-au plimbat pe întreg circuitul tehnologic şi au primit toate informaţiile de la reprezentanţii Apa Serv.
Directorul general al operatorului de apă, Costel Avram, a înmânat la sfârşit câte o diplomă personalizată cu o poză de grup efectuată cu doar douăzeci de minute înainte, lucru până acum inedit în acţiunile din Vale, semn că tehnologia face casă bună cu… Apa Serv. De asemenea, din partea Apa Serv, copiii au primit, fiecare, câte o ciocolată şi un pix, precum şi bomboane şi alte mici atenţii culinare, iar din partea celor de la SHI Petroşani câteo carte şi un calendar deosebit, care pe verso are un slogan privind APA, „sărbătorita” zilei.
Pe lângă turul staţiei, către final copiii au putut să vizioneze într-una din sălile staţiei şi o proiecţie video legată de noţiunile tehnice şi de caracteristicile staţiei de epurare, elevii fiind foarte fericiţi că au regăsit în filmuleţ locurile pe unde au umblat cu câteva zeci de minute înainte.
Pe lângă cei amintiţi, elevii au mai fost întâmpinaţi de lucrătorii staţiei de tratare şi însoţiţi pe parcursul acţiunii de reprezentanţi ai celor trei instituţii sau asociaţii amintite, precum şi de invitaţii speciali din cadrul Salvamont Petroşani, în frunte cu şeful formaţiunii, Dumitru Bârlida.
 
Imre Szuhanek
„An de an, de Ziua Mondială a Apei încercăm cu aceşti copii, cu care de altfel la Petro Aqua colaborăm pe tot parcursul anului şi la alte acţiuni, să organizăm acţiuni dedicate apei noastre cea de toate zilele, esenţa vieţii noastre până la urmă, care, împreună cu aerul, ne aduce, nouă, oamenilor, bucuria de a trăi. Anul acesta, împreună cu operatorul Apa Serv şi cu cei de la Apele Române Jiu-Craiova, prin SHI Petroşani încercăm o acţiune mai altfel, prin care aceşti copii vor putea vedea cum arată una dintre cele mai moderne staţii de epurare a apei din ţară, care este fluxul tehnologic şi ce se întâmplă la Dănuţoni. Pentru aceşti copii de clasa a IV-a suntem convinşi că va fi o experienţă unică, din care au multe de învăţat, copiii fiind mereu curioşi – şi bine fac, să vadă şi să audă lucruri de care până acum n-au ştiut”, ne-a declarat Imre Szuhanek, preşedintele Asociaţiei Ecologice „Petro Aqua” Petroşani.
 
Ovidiu Rizopol,
colegul domnului Szuhanek, a ţinut să ne împărtăşească câteva gânduri legate de această zi şi de acţiunea comună de la Dănuţoni: „Eu văd această zi, în care sărbătorim pe plan mondial apa, ca pe o atenţionare pentru toată polpulaţia lumii şi a României în ceea ce priveşte viitorul ecologic al planetei. Este, dacă vreţi, un semnal de alarmă tras în fiecare an pe data de 22 martie, sau în apropierea acestei date, prin care ni se spune: Aveţi grijă de apă, apa înseamnă în primul rând viaţă! Din păcate, şi România se înscrie printre ţările europene cu resurse subţiri de apă, chiar dacă aparent lumea are impresia că la noi e altfel. De ce? Trebuie spus că 70% din apa potabilă a României provine din apele curgătoare ce îşi au izvoarele în Munţii Carpaţi, iar o problemă e lipsa constanţei. Apa în România ţine foarte mult de anotimp şi este reprezentată pe zone neuniforme, de exemplu plouă mai mult în Câmpia Dunării şi e secetă în Moldova, sau invers... Referitor la calitatea apei, aş mai spune aşa: s-a făcut un sondaj de către Comisia Europeană printre cele 27 de ţări membre. România este pe primul loc ca nemulţumire exprimată de locuitorii ei privind calitatea apei, 94% dintre români având obiecţii privind lucrul acesta. Din fericire, zona noastră, Valea Jiului, nu are probleme nici cu neuformitatea apei, existând aici o salbă de râuri şi ape curgătoare sau lacuri, nici cu calitatea apei, în ultimii ani, în urma numeroaselor investiţii şi modernizării staţiei de epurare de la Dănuţoni, pe fonduri europene, calitatea apei îmbunătăţindu-se substanţial; să nu uităm de etapa a II-a a proiectului finanţat din fonduri europene care va creşte şi mai mult standardele de calitate! De altfel, nu degeaba Valea Jiului este dată ca exemplu de marii operatori de apă din România, graţie proiectelor implementate. Şi, în încheiere, aş mai vrea să spun cu ce zonă bună am fost noi hărăziţi: una e să bei apă din Valea Jiului, de la izvoare, şi alta e să bei apă de la câmpie, la Craiova de exemplu. Mulţumim lui Dumnezeu pentru asta şi de aceea, cu toţii, trebuie să avem grijă de apa noastră, de albiile apelor curgătoare, de mediu în general. Asta încercăm să le explicăm şi acestor tineri, prezenţi azi, dar şi părinţilor”.
 
Costel Avram,
directorul general al S.C. Apa Serv Valea Jiului, operatorul de apă care a pus practic la cale acţiunea de la Dănuţoni, împreună cu Imre Szuhanek, Ovidiu Rizopol şi Sorin Corici, era de-a dreptul fascinat luni de bucuria copiilor, dornici să vadă şi să asculte cât mai multe din explicaţiile oferite: „Mă bucur să îi văd fericiţi, semn că le place această acţiune din care nu au decât de învăţat. Acesta este şi scopul acestei sărbătoriri a Zilei Apei, partea de educaţie şi de informare a populaţiei privind apa, rolul şi însemnătatea ei într-o societate. Copiii primesc foarte frumos aceste informaţii şi ce e mai bine este faptul că le transmit apoi şi acasă, părinţilor. Revenind, vreau să mulţumesc, în primul rând, Asociaţiei Petro Aqua Petroşani, pentru că ne-a dat posibilitatea să vină aici cu copii de la o şcoală, care pot vedea ceea ce se întâmplă cu circuitul apei în natură, ceea ce se întâmplă cu apa menajeră. Trebuie să redăm naturii şi noi, oamenii, o apă curată şi de aceea suntem azi la Staţia de Epurare Dănuţoni. Când am venit în Valea Jiului, apa era cu restricţie, 7-8 maxim 10 ore din 24 de ore. Astăzi avem apă 24 de ore din 24. Nu pot uita, de asemenea, faptul că apa Jiului mergea în Oltenia neagră, mocirloasă... Acum, odată cu Dănuţoni şi alte investiţii, lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade. Sigur, Dănuţoni aduce şi mai multe costuri, plus bani pe unele investiţii care se fac, dar cel mai important este, într-adevăr, că redăm naturii o apă curată, care să nu mai afecteze flora şi fauna, natura în general. Pe de altă parte, toate investiţiile care se fac sunt doar pentru beneficiarii noştri, nimic altceva. Mai există în continuare o discuţie de respingere a anumitor beneficiari faţă de noi, Apa Serv, dar noi trebuie să facem în aşa fel încât să ajungem să comunicăm şi să transmitem informaţii cetăţenilor, astfel încât dumnealor să înţeleagă exact şi fără distorsiuni care e situaţia cu apa, cu procesul tehnologic, cu investiţiile care se fac şi cheltuielile lunare şi anuale care există. Astfel, sunt convins că aşa stând lucrurile, toată lumea va fi pe viitor alături de operatorul de apă şi de eforturile care se fac ca apa să ajungă în casele oamenilor la cea mai bună calitate”.
 
Elevii
De vorbit ne-a vorbit şi unul dintre elevii prezenţi, Ionuţ Gabriel Călina, un băieţel destupat la minte, cu o inteligenţă aparte şi totodată foarte şugubăţ, lucru pe care numai oamenii inteligenţi îl au – ca şi simţul umorului de altfel: „Am venit să văd ce se întâmplă cu apa murdară. Am văzut cum se epurează apele ca să fie date apoi naturii. E frumos ce am văzut şi până acum n-am ştiut, mi-a plăcut aici la Dănuţoni. Trebuie să le spunem celor mari să aibă grijă de apă, pentru că domnul care ne-a explicat ce vedem aici, ne-a spus şi că apa înseamnă viaţă. Şi îl cred, aşa e... Fără apă nu e bine, ştiu, când mi-e sete... că e rău tare. De aceea trebuie să avem multă grijă de apă”.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter