29.10.2011,  18:13:41 | 0 comentarii | 721 vizualizari
Un exemplu despre cum / Cadrele didactice sunt duse cu zăhărelul
de Gheorghe OLTEANU

Nu a fost prevăzut ca punct distinct al ordinii de zi a şedinţei de consiliu local din 24 noiembrie a.c., dar discuţiile pe marginea problemei puse în discuţie au durat aproape oră. După cât şi câte s-au vorbit, concluzia este simplă şi am extras-o foarte uşor: nu doar la nivel macro, problema învăţământului şi a celor de la catedră este pusă la coadă. În acelaşi fel, problema este tratată, de cele mai multe ori, şi pe plan local.

 

S-o luăm cu încetinitorul.

În şedinţa de miercuri, 24 noiembrie, a Consiliului Local al municipiului Vulcan, în sală, pe partea dreaptă cum intri, pe locurile pe care, de obicei, se pun cei care vin să-şi spună necazurile, am văzut trei figuri noi (vezi poza). Erau trei cadre didactice. Două doamne şi un domn. Doamnele sunt învăţătoare, se numesc Ștefana Onel şi Mariana Bălţatu, iar domnul este profesor la Colegiul Tehnic Mihai Viteazu. Numele său este Lothar Graur.

 

Au aşteptat, cu răbdare, 

începerea şedinţei şi ca preşedintele care o conducea să îi întrebe care le e păsul. Aşa a aflat întreaga suflare consilierească vulcăneană că, din 2009 şi până acum, şapte cadre didactice din Vulcan se aleg doar cu promisiuni, în locul premiilor în bani. Care li se cuvin în urma propunerii şi nominalizării ca dumnealor să primească Distincţia Gheorghe Lazăr. Distincţie care se acordă, anual, cadrelor didactice cu vechime în învăţământ şi care au rezultate în munca pe care o desfăşoară. Cam atât, nu intru în amănunte, pentru că - ţinând de bucătăria internă, cu reguli stricte, a dumnealor (se fac dosare, se acordă punctaje etc.) - nu s-a auzit vreodată ca nominalizările pentru distincţie să se fi făcut pe pile, cunoştinţe şi relaţii.

 

Domnul profesor Lothar Graur

a povestit pe scurt cum stă treaba. În 2009, au fost desemnate şapte persoane, ca să primească distincţia Gheorghe Lazăr, iar în 2010 alte două. A făcut, în câteva rânduri, solicitări la serviciul de contabilitate al liceului, la sindicat, ba, o dată, verbal, i-a amintit despre asta şi primarului Gheorghe Ile, ca nu uite şi să se aibă în vedere planificarea sumei de bani necesare. Care, pentru premierea celor nouă cadre didactice, este de 35.303 de lei. Trei sute cincizeci de milioane pe stil vechi. De ce era neapărat necesar ca suma să apară ca fiind prevăzută pentru asta? Pentru că ministrul Educaţie şi Cercetării semnează ordinul pe care Inspectoratul Școlar Judeţean Hunedoara i-l trimite în acest sens doar dacă are şi  confirmarea existenţei banilor. Simplu de tot, nu-i aşa?

 

Simplu, dar foarte complicat

când e vorba ca astea trei sute şi ceva de milioane -  sumă ridicolă, dacă avem în vedere sutele şi sutele de milioane care se dau cu largheţe pe toate prostiile şi celor care sunt în graţiile primăriei -  să fi fost prevăzute în bugetul local al municipiului Vulcan. Banii nu au fost prevăzuţi nici în 2009 şi nici în 2010! Mai mare ruşinea, dacă ne gândim că nu este uitat niciodată miliardul şi jumătate de lei care anual se toacă pe nedeie, nu se uită  banii pentru chefurile ocazionate de fel şi fel de zile festive sau se găsesc oricând lovele atunci când  se ivesc ocazii de deplasări în străinătate, în aşa zise schimburi de experienţă, ale consilierilor sau ale unor funcţionari din aparatul primăriei. 

 

Nu-i acuz in corpore,

fiindcă s-au făcut auzite  luări de cuvânt şi întrebările dure ale câtorva consilieri locali. Adresate primarului Gheorghe Ile şi doamnei ec. Luminiţa Leonte, care are pe mână bugetul local.

“Toată lumea vrea calitate fără să plătească!” a tunat şi a fulgerat - aţi ghicit, da? - domnul consilier local PSD Petru Hodor. Problema aceasta este una foarte importantă şi nu putem trece peste ea doar aducând justificări. Există constrângeri care trebuie respectate, dar să avem grijă ca, anul viitor, să prindem în buget banii pentru aceste drepturi care li se cuvin celor care au obţinut aceste distincţii “. Consilierul PRM Ioan Dorel Șchiopu a fost de părere că, aşa cum s-au dat premii la nedeie, acestea să fie onorate cu ocazia Zilei Naţionale a României. Consilierul PSD Marian Coltescu a mers mai departe şi a pus degetul pe rană. A întrebat - pe bună dreptate - dacă greşeala aceasta nu poate fi reparată până la sfârşitul acestui an. Conform explicaţiilor savante, dar nu prea convingătoare, ale doamnei ec. Luminiţa Leonte, se pare că nu. Care a ţinut-o pe a ei. Cum că banii aceştia se pot da doar din defalcările de TVA, care au ca destinaţie strictă învăţământul etc. Însă, ca de obicei în astfel de situaţii, i-a tăiat maioneza consilierul local liberal Alina Anamaria Cîrstoiu. Aceasta i-a cerut să-i fie arătat textul de lege care nu-i dă voie Consiliului Local al municipiului Vulcan să plătească şi din alţi bani suma aceasta. “Eu cred, a spus răspicat dumneaei, că acest consiliu local are abilitatea să dispună de banii pe care îi are!”.

 

Să intrăm 

în problemă şi să vedem cum s-ar fi putut rezolva rapid chestiunea în cauză conform spuselor doamnei Alina Anamaria Cîrstoiu. Care - mai e nevoie să amintesc? - e cu nu ştiu câte etaje peste cunoştinţele de economie ale multora care şi l-au aşezat pe ec. în faţa numelui. S-o ascultăm, aşadar. “Dacă se ştia de asta cu două-trei zile înainte, a explicat doamna consilier local, aş fi cerut o execuţie a bugetului local pe 2010.  Și, mai mult ca sigur, aş fi identificat un capitol de buget pe care să-l putem diminua cu suma solicitată. Pe care, apoi, am fi putut s-o introducem în bugetul alocat învăţământului chiar în acest an. Am auzit explicaţii aiuritoare cum că se va putea face asta la anul. Asta mă face să mă întreb cum de la anul se poate, iar în acest an nu? De aceea am solicitat capitolul de lege prin care consiliului local i se interzice să suplimenteze, din surse proprii, fondul de salarii de la învăţământ. E clar, banii pentru învăţământ vin din defalcările de TVA şi nu poţi face altceva cu ei! Dar asta nu înseamnă că, dacă ai bani la buget, nu poţi să suplimentezi bugetul alocat învăţământului, ca să se poată plăti şi premiile acestea!”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter