27.04.2016,  18:02:53 | 0 comentarii | 1007 vizualizari
Avertisment ITM Hunedoara / Atenţie la agenţiile de plasare forţă de muncă în străinătate!
de Mihaela PETROŞAN
Specialiştii în inspecţia muncii au descoperit, la nivel naţional, mai multe situaţii în care agenţii autorizaţi în vederea medierii şi plăsării forţei de muncă în străinătate nu şi-au respectat promisiunile de angajare.
 
Din păcate, spun cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), aceste acţiuni exced limitele de competenţă al inspectoratelor teritoriale de muncă judeţene, fiind acţiuni catalogate ca infracţiuni. Pe cale de consecinţă, plângerile adresate de persoanele înşelate se depun la secţia de poliţie cea mai apropiată de domiciliul reclamantului.
Conform legii, agentul de ocupare a forţei de muncă trebuie să fie o societate românească ce are ca activitate principală „selecţia şi plasarea forţei de muncă”- COD CAEN 7810 şi să fie înregistrată la inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi are sediul social. Pe cale de consecinţă o firmă cu sediul în judeţul Mureş va fi autorizată doar de către ITM Mureş chiar dacă are deschis un punct de lucru pe raza judeţului Hunedoara.
Fiecare persoană care doreşte să plece şi să muncească în străinătate trebuie să se informeze despre: ţara unde doreşte să lucreze - legislaţia aplicabilă, limba ţării de destinaţie, obiceiurile locului; munca pe care doreşte să o efectueze - loc de muncă, condiţii de muncă, salariul, timp de muncă şi de odihnă; locul unde va trăi - cazare/ masă; sănătate; posibilitatea de comunicare/ informare cu cei de acasă, diverse organisme şi organizaţii (ambasadă, poliţie, salvare, drepturile emigranţilor, asociaţiile de români etc.); posibilitatea de transport, documente de călătorie şi de trecere a frontierei. 
Sub nicio formă, cetăţenii care doresc să lucreze în străinătate nu trebuie să plece la muncă fără semnarea contractelor de mediere cu agenţia. În cuprinsul acestor contracte trebuie să fie înscrise obligatoriu următoarele date: părţile contractante; obiectul contractului (denumire angajator străin, îndeplinirea tuturor formalităţilor pentru încheierea contractului individual de muncă; îndeplinirea formalităţilor privind deplasarea la locul de muncă); obligaţiile părţilor (furnizor/ beneficiar); tariful serviciilor de mediere; modificarea, completarea contractului de mediere, încetarea acestuia; prevederi referitoare la eventuale litigii.
Listele agenţiilor de mediere şi plasare a forţei de muncă în străinătate se găsesc pe site-urile inspectoratelor teritoriale de muncă din fiecare judeţ.
„Atragem atenţia pe această cale asupra faptului că multe persoane pot cădea în plasa traficaţilor de persoane dacă nu respectă recomandările făcute pe această cale”, ne-au transmis specialiştii ITM Hunedoara.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter