03.05.2016,  23:36:07 | 0 comentarii | 909 vizualizari
Exponatul lunii la Muzeu: Ceramică din secolul III
de Mihaela PETROŞAN
Pe parcursul lunii mai, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor o altă piesă în cadrul acţiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
 
Exponatul lunii mai 2016 a intrat în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane în toamna anului 2015, în urma executării lucrărilor de cercetare a unui sit arheologic denumit „Aldăcuţu Mic”, identificat în partea de sud-vest a oraşului Simeria, respectiv în hotarul de nord-est al satului Sântandrei. În urma acestor lucrări au fost identificate fundaţiile din piatră ale mai multor clădiri aparţinând unei ferme din perioada romană (sec. II-III d. Hr.). La vest de unul dintre aceste edificii a fost cercetată o structură ce se alipea unui zid roman. Construcţia era puţin mai târzie, de dimensiuni reduse şi având spaţiul interior compartimentat, dispunea de fundaţii solide, din piatră legată cu mortar, în timp ce elevaţia fusese ridicată sub forma unor pereţi din lemn şi chirpici. Astfel, în cadrul inventarului arheologic descoperit se regăseşte şi un fund de vas de culoare cenuşie ce are incizat, la exterior, semnul crucii înscris într-un cerc. Fragmentul ceramic în cauză, aparţinând unui vas lucrat la roata olarului, poartă semnul crucii zgâriat în pasta deja arsă, fapt ce dovedeşte că în momentul realizării oalei, aceasta nu fusese predestinată unei utilizări cultice. Crucea a fost redată prin linii drepte, simple, baza ei având forma unui trapez. Dimensiunile semnului sunt de 2×1,7 cm, iar cercul care o înconjoară are diametrul de 4,1 cm. Specialiştii muzeului din Deva spun că, această reprezentare, datată la finalul secolului al III-lea d. Hr., poate fi pusă în legătură cu formele incipiente ale creştinismului din spaţiul carpatic, semne asemănătoare sau sub formă de chrismon (monograma lui Christos), fiind descoperite şi în alte situri din apropiere, precum Ulpia Traiana Sarmizegetusa sau Micia.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter