21.06.2016,  21:47:37 | 0 comentarii | 602 vizualizari
Din primele clase de gimnazială / Copiii din Aninoasa sunt învăţaţi să iubească frumosul şi să ocrotească natura
de Gheorghe OLTEANU
Coincidenţă sau nu, copacul cu lalele din Iscroni a împlinit 136 de ani. Are exact vârsta mineritului din Valea Jiului, spun cunoscătorii. Numai că celebrul copac nu va avea dureroasa soartă a mineritului care, cu ani în urmă, i-a fost pregătită pas cu pas.
 
Asta, deoarece,
în cazul copacului, nu s-au pus la cale fel de fel de combinaţii şi nimeni nu a atentat, nici măcar cu semnătura, la integritatea sa. Anul trecut copacul a fost înfiat, să spunem aşa, de către Asociaţia Pro Aninoasa şi Şcoala Gimnazială “Sfânta Varvara” din aceeaşi localitate. Tot în 2015, Asociaţia Pro Aninoasa, al cărei preşedinte este doamna profesoară Elena Pascu, a finalizat proiectul “Oraşul Aninoasa, promovarea valorilor tradiţionale prin turism cultural”. Finanţat cu suma de 5000 de lei de către Consiliul Judeţean Hunedoara. Membrii asociaţiei au cheltuit cu folos banii: au făcut din copacul cu lalele şi perimetrul înconjurător ceea ce nimeni nu se gândea. Pe marginea DN66A a apărut o adevărată oază de frumuseţe şi de odihnă.
 
Nu-i zi în care
aici să nu oprească zeci de autoturisme, lucru confirmat de personalul care lucrează la depozitul de materiale de construcţii din vecinătate. Uneori, numărul autovehiculelor cu care vin vizitatorii este şi mai mare şi pune în dificultate traficul maşinilor care intră sau ies de la depozit. Iar faptul că acest valoros copac, declarat monument al naturii prin Decizia nr.452/1979  a Consiliului Popular al judeţului Hunedoara, a fost pus din nou în valoare i se datorează voluntarilor inimoşi ai asociaţiei aninosene.     
 
În 1997, Consiliul
Judeţean Hunedoara a aprobat Hotărârea nr.13 în care stă scris negru pe alb că “Arborele cu lalele din Aninoasa reprezintă un monument al naturii de categoria a III-a ce adăposteşte o specie ornamentală rară: Liriodendron”. Cu aceeaşi ocazie, Consiliul Local Aninoasa a fost inclus pe lista administratorilor de arii protejate şi monumente. Asociaţia Pro Aninoasa i-a propus primăriei aninosene să iniţieze un proiect de hotărâre prin care perimetrul în care se află copacul să fie declarat arie protejată de interes naţional, urmând ca, prin grija specialiştilor din administraţia publică locală, propunerea să fie înaintată Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. “Cred că un asemenea demers, este de părere doamna profesoară Elena Pascu, ar constitui o reparaţie morală şi culturală vizavi de copacul cu lalele, simbolul acestei zone frumoase, şi faţă de locuitorii Aninoasei”.
 
În dimineaţa zilei de
vineri, 17 iunie, elevii din clasele profesoarelor Elena Pascu şi Mariana Costina de la Şcoala Gimnazială “Sfânta Varvara, împreună cu voluntari ai asociaţiei, au ecologizat zona din jurul arborelui. De fapt, au pus în practică un proiect comun care va fi continuat şi în viitor. După ce au terminat curăţenia, micuţii din clasele I şi a II-a au fost invitaţi la o masă pe care se găseau bucate pregătite ca pentru o nedeie. Ceea ce s-a petrecut, vineri, lângă copacul cu lalele din Iscroni scoate în evidenţă cât se poate de sugestiv ceea ce se poate face, în cadrul unei comunităţi, prin participarea voluntarilor şi, într-o acţiune extracurriculară, a copiilor. Oraşul Aninoasa este, într-adevăr, o localitate mică, dar plină de oameni cu suflet mare. Locuitori care îi fac cinste.

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter