22.06.2016,  08:34:56 | 0 comentarii | 624 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Marşul creştinesc din Ajun de Rusalii, de pe străzile Petroşaniului, un eveniment impresionant şi unic în felul lui în judeţ şi în Valea Jiului!
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Un eveniment religios cu totul şi cu totul special şi unic în felul lui, aflat la cea de-a II-a ediţie la Petroşani, după cea de anul trecut, a avut loc în Ajun de Rusalii, sâmbătă. 18 iunie, când s-a desfăşurat procesiunea de Rusalii.

Petroşenenii au fost alături de iniţiativă

Pe străzile Petroşaniului, începând cu orele 17:15, cetăţenii aflaţi la acea oră prin oraş pe o vreme însorită (ce nu preconiza parcă dezastrul ce urma în noaptea de 18 spre 19 iunie când a bătut gheaţa şi apoi inundaţiile din noaptea următoare!) au putut vedea – şi participa dacă au simţit asta, o procesiune inedită formată din preoţi ortodocşi de la toate bisericile şi parohiile petroşenene, în frunte cu protopopul Petrache Creţu şi cu reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele arhimandrit Nestor Dinculeană, consilier bisericesc, care l-a reprezentat prin prezenţă şi pe Preasfinţitul Gurie, urmaţi de un alai format din peste 150 de creştini ortodocşi, numărul acestora îngroşându-se cu alte câteva sute pe măsură ce procesiunea a ajuns în Aeroport, la Biserica Sfânta Mare Muceniţă Varvara”, locul unde s-a încheiat minunatul efort al participanţilor.

Pe traseu, sute de petroşeneni au primit cu simpatie şi evlavie marşul credincioşilor, oamenii bucurându-se şi rămânând impresionaţi la vederea coloanei de participanţi la procesiune.

 

Traseul de la nord la sud

Totul a început de la Biserica Sfântul Nicolae din Petroşani Nord, la iniţiativa preotului paroh Mihai Muntean. Acolo, începând cu orele 15:30 s-a săvârşit o slujbă, prin care preoţii au arătat enoriaşilor semnificaţia Zilei de Pogorâre a Sfântului Duh (Cinzecimea sau Rusaliile cum popular se cunoaşte această mare sărbătoare creştină). După orele 17:00, toată lumea a ieşit din biserică şi încărcaţi cu steagurile bisericeşti oamenii au plecat pe un traseu stabilit dinainte, care a vizat opriri la bisericile ortodoxe din Petroşani: Biserica Sfânta Treime (paroh fiind preotul Iulian Selaje), Biserica Pogorârea Sfântului Duh (sub parohia preotului Gabriel Pârlea) - ambele sfinte lăcaşe sărbătorind duminică şi luni şi hramul (!), Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” (paraclisul de lângă parc unde se va înălţa Catedrala „Sf. Ilie”, paroh fiind preotul Gabriel Bulf), Biserica Sfinţii „Constantin şi Elena”, aflată în parohia preotului Barbu Dănău şi Biserica Sfânta Varvara, păstorită de părintele Călin Tănase.

Trebuie menţionat faptul că atât Jandarmeria, cât şi poliţia municipiului, poliţia locală şi un echipaj SMURD au asigurat desfăşurarea în bune condiţii a procesiunii, manifestarea religioasă desfăşurându-se fără evenimente neplăcute sau nedorite.

 

Două declaraţii luate la cald

Înainte de toate am luat câteva impresii de la iniţiatorul acestei acţiuni superbe şi unice pe meleagurile noastre, care, să sperăm că va prinde rădăcini, mai ales că se desfăşoară vara, deci frigul nu poate fi un impediment pentru nimeni. „Este o formă de manifestare a religiozităţii în legătură cu Praznicul Împărătesc. La Cluj, de exemplu, dar şi în alte părţi se face de Rusalii această procesiune de mai multă vreme. La noi suntem doar la ediţia a II-a. Înainte tare, se făcea procesiune la Petroşani de la Biserica Sfântul Nicolae până pe Maleia, de Bobotează. Acum nu se mai face, dar am venit cu iniţiativa acestei procesiuni de Rusalii, care e vara, deci e plăcut şi frumos. Noi am zis aşa, trecem pe la toate bisericile în comuniunea tuturor credincioşilor din tot Petroşaniul. Acum creştinii vor avea posibilitatea să relaţioneze unul cu altul, să-şi împărtăşească impresiile, să se cunoască.  Cred că e un eveniment deosebit şi sperăm să putem de la an la an să-i dăm o amploare şi o ţinută acestei manifestări religioase, cu sprijinul evident al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, dar şi a comunităţii locale, a enoriaşilor şi nu în ultimul rând al autorităţilor locale”, ne-a declarat preotul Mihai Muntean de la Biserica Sf. Ierarh Nicolae din Petroşani Nord.

La rândul său, protopopul ortodox de Petroşani, preotul Petrache Creţu, ne-a mărturisit: „Este o binecuvântare şi o bucurie pentru toată lumea creştin-ortodoxă din Petroşani. Părintele Muntean este iniţiatorul şi mă bucur că a reuşit să organizeze şi ediţia a II-a, sper să nu se oprească aici, iar noi, toţi, să-l sprijinim. Marşul Rusaliilor demonstrează comuniunea şi bucuria pe care o avem cu toţii în ajunul unei mari sărbători creştine. Parcursul nostru din această după-amiază de la o biserică la alta trebuie văzut ca o comuniune şi o frăţietate între oameni, care să poarte cu bucurie în suflete marea sărbătoare a Rusaliilor, a Bisericii creştine şi mai ales pe bunul şi blândul Mântuitor, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care S-a sacrificat pentru iertarea păcatelor noastre”.


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter