22.06.2016,  19:58:45 | 0 comentarii | 853 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Şi în zona de lângă str. Primăverii / Este nevoie de intervenţia autorităţilor locale
de Corneliu BRAN
Problemele din str. Primăverii
În urmă cu vreo doi ani am scris despre strada Primăverii şi dl. Creţan de la nr. 9, care solicita, împreună cu celelalte familii, introducerea canalizării în zonă şi asfaltarea străzii. Răspunsul primit de oameni din partea autorităţilor locale a fost următorul: canalizarea n-a fost cuprinsă în prima fază a proiectului integrat derulat prin Apa Serv, dar va fi cuprinsă în etapa a II-a, care începe în teren, efectiv, anul viitor, iar după finalizarea lucrărilor strada va fi asfaltată prin Programul de reparaţii străzi cu fonduri de la bugetul local. Deci, oamenii, vor nu vor, mai au de aşteptat.
Problemele cetăţenilor de pe această stradă, pe care le publicăm în această ediţie, sunt strâns generate însă de Pârâul Maleia şi de inundaţiile de duminică seara şi din noaptea ce a urmat, precum şi de nesimţirea unor concetăţeni de-ai noştri obişnuiţi să nu respecte nicio regulă, nici măcar de cel mai bun simţ elementar. Dar să le luăm pe rând...
 
Gunoiul -„stema şi blazonul” Primăverii
La apelul d-lui Creţan, de la nr. 9, cel care are în curte o frumoasă colecţie de oale artizanale şi alte obiecte de artizanat, pe care vi le prezentăm într-o imagine, ne-am deplasat pe strada Primăverii. Nici n-am intrat bine pe stradă, că la intersecţia cu strada principală din colonie care şerpuieşte în paralel cu linia ferată, ne-a izbit în faţă mormane de gunoaie aşezate „frumos” şi cu dichis de nesimţire crasă lângă două containere goale-goluţe, aflate într-un ţarc amenajat special pentru ele.
Ajunşi la nr. 9, l-am întrebat pe domnul Creţan ce înseamnă acel morman uriaş de gunoaie, întrebându-l de ce aruncă gunoiul lângă container şi nu în el. „Vai de mine, dar se poate? Cum să arunc domnule, dragă, gunoiul pe lângă container!? Nici eu şi nici vecinii mei nu facem aşa ceva. Acestea sunt aruncate de ţiganii de la fosta unitate militară şi din alte părţi laterale străzii noastre! O fac cu bună ştiinţă... Le-am zis, i-am ameninţat pe unii, de era să ne spargă geamurile, am dat sfoară autorităţilor... Degeaba. Ei tot asta fac, de parcă e greu să arunce în container! Să ştiţi că tot la solicitarea mea a apărut şi acel ţarc şi cele două containere, că am zis să fim civilizaţi, să nu trăim în mizerie, că eu am văzut în America, unde am copiii, ce înseamnă civilizaţie – iar acum îmi pare rău că m-am întors şi că mi-a fost dor de casă, aveam viză pe 10 ani... De ce să-mi fie dor? De mizerie şi sălbăticie? De ce?”. 
Oamenii de pe strada Primăverii fac apel pe calea ZVJ, prin domnul Creţan, ca poliţia locală, cei de la mediu şi autorităţile competente în domeniu să-şi facă treaba şi să urmărească pe cei care nu respectă regulile privind gunoiul: „Amenzi peste amenzi să le dea. Nu le plătesc, nu-i nimic, să-i pună să presteze muncă în folosul comunităţii. Vreo 90 de zile să strângă gunoaie pe albiile apelor şi pe străzi şi să vezi cum învaţă să nu mai arunce gunoiul. Dar aşa... Ştiu că nimeni nu le face nimic şi atunci continuă”.
 
O necesitate - regularizarea Maleii 
O a doua problemă mare a oamenilor de pe Primăverii de Petroşani (nu de Capitală, să ne înţelegem...) vizează pericolul de inundaţii, iminent, după cum am constatat şi noi la faţa locului şi de pagubele create anumitor gospodării – nu neapărat domnului Creţan, care s-a „ales” cu grădina inundată şi plină de mâl, dar a scăpat cu casa şi curtea.
„Haideţi să mergem spre fundul grădinii mele, să vă arăt ce a făcut Maleia duminică noaptea. Dacă mai ploua vreo 15-20 de minute ne ajungea apa şi în case, bine că s-a oprit”. Mergând cu omul pe un noroi crunt, ce încă n-a apucat să se usuce cu toate că afară pe la orele 13,00, miercuri, temperatura era de 34 de grade Celsius, am ajuns la o punte care trece peste Maleia, înspre fosta cazarmă militară. Toată albia Maleii am găsit-o în zonă plină de pet-uri, cârpe şi tot felul de mizerii aduse de torent duminică, cele mai multe de la „depozitul de gunoi” neautorizat desigur din spatele fostei cazărmi, pe unde apa a trecut câteva ore în seara de duminică. „Au sistematizat Maleia, acolo, lângă fostul CNH, mai jos, sau mai sus, dar această bucată n-au mai avut fonduri. Îl rog pe domnul primar, pe conducerea primăriei şi a SHI Petroşani să găsească fonduri pentru regularizare şi maluri de sprijin şi pe bucata aceasta. Că o dată la câţiva ani Maleia nu se joacă, vine mare şi o să ne ia într-o zi cu totul!”, ne-a spus domnul Creţan.
 
Pagube materiale 
Întorcându-ne, am văzut fundătura de stradă a Primăverii, deci acolo unde ea se termină brusc într-un gard. O stivă de pet-uri şi mizerii era suverană. Mai grav, la vecinul Simulescu, de la nr. 8, se văd urmele Maleii de duminică cel mai bine: curtea plină de nămol, pereţii casei de cărămidă sunt uzi pe un sfert de la temelie în sus, semn clar că apa a pătruns şi prin casă, iar gardul şi poarta de intrare au fost smulse la bază de furia apelor dezlănţuite preţ de câteva ore. Nici nu vrem să ne gândim ce au simţit aceşti oameni duminică seara în întunericul – şi la propriu şi la figurat – de pe Primăverii de Petroşani.
„De două zile strâng pe aici gunoaiele. O să-mi ia o lună să le adun, că-s bolnav, am peste 70 de ani, nu mai pot să fac treabă ca-n tinereţe. Sunt conştient că nu vine nimeni de la primărie să mă ajute, este curtea mea, gardul meu, răspund de ele, iar dacă las mizeria aşa, eu stau cu nasul în ea. Dar nu e normal totuşi ca nimeni să nu ne caute. Voi merge să depun o informaţie cu daunele suferite, dar credeţi că voi primi ceva? Nu prea cred, dar să vedem...”, ne spune vecinul domnului Creţan, de la nr. 8.
Acestea fiind spuse vă lăsăm pe dumneavoastră să trageţi concluziile. Să sperăm că şi autorităţile locale îşi vor aduce aminte că Petroşaniul are o „Primăverii”... e adevărat nu cu vile şi jeep-uri la scară, cu paznici şi bodyguarzi... dar cu OAMENI şi SUFLETE...

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter