28.06.2016, 20:58:44 | 0 comentarii | 1149 vizualizari
GALERIE:
![]()
Cum ar influenţa localităţile din Vale / Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară
![]() Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Anul trecut a fost demarat Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), care vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România, până în 2023.
Crucial pentru fermieri, programul este important şi pentru unităţile administrativ teritoriale, care au ocazia să întabuleze imobilele, intravilan şi extravilan, cu costuri reduse, pentru că marea parte a costurilor este acoperită de fondurile europene, o altă parte de fondurile Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), iar o a treia parte de UAT-uri. În urma acestuia, accesul la credite va fi mai facil pentru fermieri şi vor putea comasa mai uşor terenurile agricole. Programul a condus până acum la finalizarea lucrărilor de înregistrare sistemativă în 18 unităţi administrativ teritoriale, ceea ce reprezintă circa 175.000 de imobile. În judeţul Hunedoara au fost semnate anul acesta trei contracte de cadastrare pentru localităţile Cerbăl, Leleşe, Ghelari.
Un nou act normativ, discutat şi votat în ultima şedinţă de guvern, menţionează faptul că primăriile care vor decide să înceapă cadastrarea imobilelor vor plăti doar pentru proprietăţile situate în intravilan, urmând ca sumele aferente cadastrării extravilanului să fie achitate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Practic, se poate obţine o înregistrare fără costuri a terenurilor extravilane. Odată întabulate, terenurilor pot fi folosite pentru o serie de investiţii, pentru încheierea unor contracte sau pentru dezvoltarea unor proiecte. Premierul Dacian Cioloş a declarat că această ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii va accelera înregistrarea cadastrală şi va da posibilitatea atât fermierilor să îşi valorifice eficient imobilele, cât şi primăriilor să dezvolte şi extravilanul localităţii, valorificându-l, fără costuri adiacente.
Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară nu se derulează momentan în niciuna dintre localităţile Văii Jiului, iar primăriile nici nu au depus la ANCPI cereri pentru realizarea cadastrării pe cheltuiala majoritară a UE. Lipsa documentaţiilor cadastrale este catastrofală pentru dezvoltarea unei administraţii locale. Pentru orice fel de contract este necesară documentaţia cadastrală. Inclusiv închirierea păşunilor necesită documentaţie specifică, iar acestea costă mult bugetele locale. La fel de mult costă şi procesele pe care primăriile le au cu proprietarii privaţi pentru terenuri.
La Petrila extravilanele sunt, în general, păşuni
Conform declaraţiilor primarului Vasile Jurca, terenurile aflate în extravilanul localităţii sunt în general păşuni, închiriate către fermieri. Acestea sunt incluse în circuitul agricol şi nu pot face obiectul altor investiţii. Singurul teren destinat investiţiei de valoare este cel al domeniului schiabil. Este vorba de 30 de hectare de teren, pentru care s-au demarat acţiunile de preluare în administrare de către Primăria Petrila, în vederea derulării investiţiilor turistice.
„Domeniul schiabil este o investiţie de interes locală de care ne vom ocupa pe viitor, în momentul de faţă fiind într-un proces de preluare în administrare a terenului vizat. Dar, în rest, extravilanul Petrilei este format din păşune, care se supune legilor circuitului agricol, concesionate în prezent”, a menţionat primarul petrilean.
Aşadar, măsura avizată de guvern ieri afectează minimal administraţia locală. Dar cadastrarea tuturor imobilelor unităţii administrativ teritoriale ar fi primul pas către un proces de atragere de investitori, corect, fluent şi fără obstacole. Primăria Petrila ar avea un atu în obţinerea unui proiect de cadastrare, pentru că au prioritate UAT-urile pe care se dezvoltă proiecte de interes local, zonal sau naţional, UAT-urile din zone defavorizate.
Uricaniul - interesat de proiect
Primarul Dănuţ Buhăescu a declarat că cele mai interesante terenuri, cu valoare investiţională, blocate de lipsa documentaţiei cadastrale, sunt cele intravilane. Dar Uricaniul are cea mai mare arie administrativă dintre oraşele din ţară. Un extravilan cu o documentaţie actualizată, corectă, dar mai ales gratuită înseamnă o oportunitate pentru UAT Uricani, pentru că nu mai lasă loc oportuniştilor latifundiari să se joace cu domeniile împădurite.
Primăria Uricani va depune o cerere de realizare a documentaţiei cadastrale la ANCPI.
„Am cheltuit până acum foarte mult de multe ori pentru realizarea documentaţiei cadastrale, pentru a putea derula diferite proiecte, pentru a putea da spre închiriere păşuni. Sunt bani mulţi pe care i-am putea cheltui pentru alte investiţii. Cele mai valoroase terenuri sunt însă în intravilanul Uricaniului. Însă oportunitatea de a realiza documentaţie cadastrală printr-un proiect naţional, cu costuri reduse este unul bun, ne interesează”, a menţionat Dănuţ Buhăescu.
Valoarea programului PNCCF
este de 1,2 miliard euro, din care 900 milioane euro reprezintă fondurile ANCPI obţinute exclusiv din serviciile prestate, iar 312 milioane euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, care o să înceapă a fi atrase din 2017. Anul trecut, ANCPI a încasat venituri de circa 100 milioane euro.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|